Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ο γρίφος της ημέρας - Ποιος θα πάρει το έπαθλο;

Δυο τραπεζικοί υπάλληλοι ο Α και ο Β πήραν εντολή από τον διευθυντή τους να ανοίξουν τις 200 θυρίδες της τράπεζας και να τις αδει...

Ο γρίφος της ημέρας -  Ποιος θα πάρει το έπαθλο;

Δυο τραπεζικοί υπάλληλοι ο Α και ο Β πήραν εντολή από τον διευθυντή τους να ανοίξουν τις 200 θυρίδες της τράπεζας και να τις αδειάσουν από το περιεχόμενο τους αφού το καταγράψουν. Ήταν μια κοπιαστική και δύσκολη δουλειά,για αυτό ο διευθυντής της τράπεζας τους έδωσε ένα κίνητρο.Οι δυο υπάλληλοι θα έπαιζαν ένα παιχνίδι με τις θυρίδες διεκδικώντας ένα χρηματικό ποσό. Το παιχνίδι όριζε ότι οι δυο τραπεζικοί θα ανοίγουν εναλλάξ είτε 1, είτε 2, είτε 7 είτε 13 θυρίδες και νικητής θα ανακηρυχτεί αυτός που θα ανοίξει την τελευταία θυρίδα. Ορίστηκε να παίξει πρώτος ο Α.Υπάρχει στρατηγική νίκης για κάποιον από τους δυο παίκτες;


Λύση του προηγούμενου γρίφου: 5 ζευγάρια

Θα συμβολίσουμε με α: κύριος, γ: κυρία. Έτσι Αα σημαίνει «ο κύριος Αναγνώστου (Α)»,ενώ Βγ σημαίνει «κυρία Βασιλείου ». Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η κυκλική διάταξη του τραπεζιού με αριθμημένες θέσεις από 1 έως 10. Τοποθετούμε το άτομο Αα στην θέση 1.



Αν η Αγ καθίσει στην θέση 4 τότε για τον Γα υπάρχουν οι θέσεις 5 ή 9. Στην περίπτωση που ο Γα καθίσει στην 5 καταλήγουμε σε αδιέξοδο διότι δεν μπορεί να καθίσει κάπου ο Εα. Άρα ο Γα θα καθίσει στην θέση 9. Τότε ο Εα θα καθίσει στη θέση 7 (δυο θέσεις αριστερά από τον Γεωργίου). Η Εγ θα καθίσει είτε στην 10 είτε στην 4, στην 4 όμως καταλήγουμε σε αδιέξοδο άρα η Εγ θα καθίσει στην θέση 10. Επισης η Βγ θα καθίσει στην θέση 8 και ο Βα στην θέση 5.


Είναι τότε προφανές ότι ο Δα θα καθίσει στην θέση 3 και η Δγ στην θέση 6. Άρα τελικά η κύρια Αγ κάθεται δεξιά του κυρίου Δα.


Άρα το ζευγάρι Δημητρίου έφυγε εσπευσμένα.


Άλλοι γρίφοι

Τα μανιτάρια του Αργύρη
Το νούμερο
Ο λαγός και η χελώνα
3+3=?
Τα "ίσα" τρίγωνα
Περπατώ περπατώ εις τον δρόμο ...
Πού μένουν οι 5 φίλοι;
Ο φοιτητής αγχώθηκε
Πάμε στοίχημα;
Ο Κύκλος με την Κιμωλία
Η μύτη του Πινόκιο
Η πισίνα
Ο κυρ Γιάννης ο μανάβης
Μαμ μαμ
Έχει καύσωνα ... το ψιλικατζίδικο παράγγειλε νερό
Τέσσερα όμοια
Παιχνίδι για δύο
Μοιρασιά για πόντιους
Μας τα 'κανες ... μπαλόνια
Πόσοι κύκλοι;
Ψάξε ψάξε δεν θα το βρεις
Πού είναι οι πιο πολλές μπάλες .. οεο; 
Ο μικρός Νικόλας παίζει με τα σπίρτα
Πόσα βιβλία για τον καθένα;