Ο Karl Kreile και ο Bodo Mende, που γνωρίστηκαν στα 20 τους, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης σε ένα δημαρχείο της συνοικίας Schöneber...
Ο Karl Kreile και ο Bodo Mende, που γνωρίστηκαν στα 20 τους, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης σε ένα δημαρχείο της συνοικίας Schöneberg, στο Βερολίνο
Το πρώτο γκέι ζευγάρι που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στη Γερμανία, σήμερα που τέθηκε σε ισχύ ο σχετικός νόμος για τη νομική ένωση των ομοφύλων, έγραψε ιστορία ενώπιον φίλων, γνωστών αλλά και πολλών δημοσιογράφων σε ένα δημαρχείο της συνοικίας Schöneberg, στο Βερολίνο.
Ο Karl Kreile και Bodo Mende, που είναι ζευγάρι εδώ και 38 ολόκληρα χρόνια, αντάλλαξαν όρκους αιώνιας αγάπης σε μια σύντομη αλλά συγκινητική τελετή.
«Μετά από 38 χρόνια μαζί, έφτασε επιτέλους η μέρα την οποία περιμέναμε πολύ καιρό» είπε ο 59χρονος Kreile στον Guardian λίγο πριν την έναρξη της τελετής. Όπως εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα, με τον σύντροφό του συμμετείχαν σε αμέτρητες εκστρατείες τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, διεκδικώντας δικαιώματα που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα.
Ο 60χρονος Mende δήλωσε μετά την τελετή πως είναι «μεγάλη τιμή» για αυτόν και τον σύζυγο του να είναι το πρώτο παντρεμένο ζευγάρι ομοφύλων της Γερμανίας. «Θυμάμαι πριν από 25 χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στο ληξιαρχείο μας είχαν διώξει με τις κλωτσιές, κάνοντάς μας να νιώσουμε σαν πολίτες Β' κατηγορίας», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά σήμερα αισθάνεται πραγματικά ίσος με τους άλλους πολίτες του Βερολίνου.
Ο νόμος για τον «Γάμο για όλους» ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου και άλλαξε τον Αστικό Κώδικα της Γερμανίας, ορίζοντας τον γάμο ως «ισόβια ένωση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού ή ίδιου φύλου». Έτσι η Γερμανία έγινε η 15η χώρα της ΕΕ που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Τα ομόφυλα ζευγάρια που επισημοποιούν τη σχέση τους έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία αλλά και τη δυνατότητα να υιοθετήσουν παιδί. Ωστόσο οργανώσεις προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί πλήρης ισότητα. Ακόμη τα παιδιά που γεννιούνται από ζευγάρια λεσβιών δεν μπορούν να έχουν και τις δύο ως «νόμιμες» μητέρες.