Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

‌‌Ο γρίφος της ημέρας - Το βαρέλι με την μπύρα

Ο μπάρμπα Κίτσιος αγόρασε κάποια βαρέλια κρασί και ένα βαρέλι με μπύρα. Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται...

Ο γρίφος της ημέρας - Το βαρέλι με την μπύρα


Ο μπάρμπα Κίτσιος αγόρασε κάποια βαρέλια κρασί και ένα βαρέλι με μπύρα. Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται όλα τα βαρέλια. Ο αριθμός πάνω στο καθένα δείχνει τη χωρητικότητά του σε γαλόνια. Ο μπάρμπα Κίτσιος πούλησε μια ποσότητα κρασί στον γείτονά του και τη διπλάσια ποσότητα κρασί στον κουμπάρο του και κράτησε για την πάρτη του το βαρέλι με τη μπύρα. Μπορείτε να βρείτε ποιο βαρέλι περιέχει τη μπύρα; Εννοείτε ότι τα βαρέλια δεν ανοίχτηκαν, όπως τα πήρε έτσι και τα έδωσε.


Λύση του χθεσινού γρίφου: Το κόλπο των Ντάλτον




Α = Αβερέλ, 104 Kg.
Γ = Γουίλιαμ, 56 Kg.
Τ = Τζακ, 48 Kg.
Κ = Κιβώτιο, 40 Kg.
Æ = Κενό Καλάθι.


Στην ένδειξη «Τροχαλία» έχουμε την κίνηση που θα γίνει, πχ Τ – Κ σημαίνει πάνω καλάθι ο Τζακ και κάτω καλάθι Κιβώτιο.

Διαδρομές
Δωμάτιο
Τροχαλία
Έδαφος
Αρχικά
Α Γ Τ Κ
Κ- Æ
***
1η
Α Γ Τ
Τ-Κ
Κ
2η
Α Γ Κ
Γ-Τ
Τ
3η
Α Τ Κ
Κ-Æ
Γ
4η
Α Τ
Τ-Κ
Γ Κ
5η
Α Κ
Κ-Æ
Γ Τ
6η
Α
Α-ΤΚ
Γ Τ Κ
7η
Τ Κ
Κ-Æ
Α Γ
8η
Τ
Τ-Κ
Α Γ Κ
9η
Κ
Κ-Æ
Α Γ Τ
10η
***
Κ-Æ
Α Γ Τ Κ

Παραλλαγή του προβλήματος του Sam Loyd με τίτλο «The Fire Escape - Διαφυγή από τη Φωτιά», από το βιβλίο «Cyclopedia of 5000 Puzzles, Tricks and Conundrums with Answers», 1914.

Ιστορικά Στοιχεία

Το σύστημα για την ασφαλή έξοδο των ανθρώπων, σε περίπτωση πυρκαγιάς, που ανακάλυψε ο Binks, αποτελείται από μια τροχαλία και δύο μεγάλα καλάθια δεμένα στις άκρες ενός σχοινιού. Το σχοινί περνάει από τη τροχαλία, έτσι ώστε, όταν το ένα καλάθι ανεβαίνει, το άλλο καλάθι κατεβαίνει. Τοποθετώντας ένα αντικείμενο σαν αντίβαρο στο ένα καλάθι, μπορεί κάτι βαρύτερο να κατέβει με το άλλο καλάθι. Ο Binks πρότεινε το σύστημα αυτό να τοποθετηθεί έξω από κάθε σπίτι σ’ όλο τον κόσμο, αλλά πρακτικά το σύστημα αυτό απέτυχε μετά από μια πυρκαγιά σ’ ένα ξενοδοχείο, όπου οι πελάτες δεν είχαν τη ψυχραιμία να το χρησιμοποιήσουν, αλλά προσπάθησαν να διαφύγουν από τις σκάλες.

Η λύση προτάθηκε από τον Carlo de Grandi


Άλλοι γρίφοι

Το κόλπο των Ντάλτον