Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ο γρίφος της ημέρας - Η ζυγαριά

Ο γρίφος της ημέρας - Η ζυγαριά


Έχουμε 10 διαφορετικά αντικείμενα(όσα θέλουμε στο καθένα), όπου κάθε ένα από αυτά ζυγίζει 1 - 9 γραμμάρια και δεν αποκλείεται 2 τουλάχιστον αντικείμενα να έχουν το ίδιο βάρος. Το µόνο δεδομένο που έχουμε είναι μια ηλεκτρονική ψηφιακή ζυγαριά ακρίβειας γραμμαρίου. Έστω ότι τα αντικείμενα είναι Α, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ .

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πως γίνεται µε ένα ζύγισμα, βλέποντας την μέτρηση της ηλεκτρονικής ψηφιακής ζυγαριάς να μπορούμε να πούµε µε σιγουριά πόσο ζυγίζει το κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα; Δώστε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πηγή


Λύση του χθεσινού γρίφου: Περίπλοκη απογραφή

Οι πιθανοί συνδυασµοί των ηλικιών των τριών κορών είναι οι εξής:
Κόρη 1/ Κόρη 2/ Κόρη 3/ άθροισµα
1 2 18 21
2 2 9 13
1 1 36 38
1 3 12 16
1 6 6 13
1 4 9 14
2 3 6 11
Αφού ο απογραφέας βγαίνοντας να δει τον αριθμό του σπιτιού δεν μπόρεσε να απαντήσει αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός ήταν το 13.(αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος αριθμός θα μπορούσε να απαντήσει αμέσως αφού θα υπήρχε µία φορά στην τρίτη στήλη του πίνακα κάτι που δεν συµβαίνει µε το 13)Έτσι όταν η νοικοκυρά του είπε πως η μεγάλη της κόρη είναι κρυωμένη κατάλαβε ότι ο σωστός συνδυασμός ήταν ο 2 2 9 πολύ απλά επειδή ο άλλος συνδυασμός έχει δυο κόρες ως τις πιο μεγάλες ενώ θα έπρεπε να ήταν µία.


Άλλοι γρίφοι

Ο παγιδευμένος άνδρας
Βρες το δολοφόνο
Οι μοναχοί και το σημάδι του Σατανά
Το Χαλιφάτο
Το χρυσό νόμισμα
Τα αποτσίγαρα
Ο λύκος, το πρόβατο και και το δεμάτι άχυρο
Τα αυγά του βασιλιά
Οι δύο ποδηλάτες
Οι γάτες και τα ποντίκια
Τα παιδιά του Πέτρου και της Μαρίας
Ο πατέρας και η κατάθεση στην τράπεζα