Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

‌‌Ο γρίφος της ημέρας - Οι πύλες του παραδείσου

Ένας έμπορος πεθαίνει και βρίσκεται μπροστά σε δύο πανομοιότυπες πύλες. Η μία οδηγεί στον παράδεισο και άλλη στην κόλαση.Μπροστά από ...

Ο γρίφος της ημέρας - Οι πύλες του παραδείσου

Ένας έμπορος πεθαίνει και βρίσκεται μπροστά σε δύο πανομοιότυπες πύλες. Η μία οδηγεί στον παράδεισο και άλλη στην κόλαση.Μπροστά από τις πύλες υπάρχουν 3 φύλακες. Ο ένας λέει πάντα την αλήθεια, ο άλλος λέει πάντα ψέμματα ενώ ο τρίτος λέει πότε αλήθεια και πότε ψέμματα!

Ο πονηρός έμπορος έχει δικαίωμα να κάνει δύο ερωτήσεις πριν διαλέξει το που θα πάει. Φυσικά δεν γνωρίζει ποιος από τους τρεις φύλακες λέει αλήθεια, ποιος ψέματα και ποιος λέει ότι του κατέβει!

Ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνει, ώστε να μάθει ποια πύλη οδηγεί στον παράδεισο;


Λύση του χθεσινού γρίφου: Τα πουγγιά με τις λίρες

Η λύση είναι εξαιρετικά απλή… Παίρνει 1 από το πρώτο πουγκί, 2 από το δεύτερο…. 8 από το όγδοο και 14 από το τελευταίο (14 για να βγουν λίγο πιο στρόγγυλα τα νούμερα) και τις ζυγίζει.

Αν ήταν όλες κάλπικες θα ζύγιζαν 1+2+…+14=50, 50*9,9=495 γραμμάρια. Ό,τι παραπάνω βγει στο ζύγισμα είναι επειδή κάποιες είναι κανονικές… Άρα αν έχω 495,1 γραμ. οι κανονικές είναι στο 1ο πουγγί, 495,2 στο 2ο κτλ (495,8 στο 8ο και με 496,4 στο 9ο)!

Άλλη λύση



Η λύση προτάθηκε από τον Carlo de Grandi


Άλλοι γρίφοι

Πόσο μ' αρέσουν οι καραμελίτσες
Το κόλπο των Ντάλτον
Το βαρέλι με την μπύρα
Οι κάρτες
Τα πουγγιά με τις λίρες
Οι πύλες του παραδείσου