‌‌Ο γρίφος της ημέρας - Τα πουγγιά με τις λίρες

Ο γρίφος της ημέρας - Τα πουγγιά με τις λίρες

Πάει η Σοφία στο ενεχυροδανειστήριο για να πουλήσει τα σκουλαρίκια της. Ο τοκογλύφος της δίνει το δικαίωμα να διαλέξει ανάμεσα σε δύο προτάσεις. Μπορεί να πάρει 10 χρυσές λίρες και να φύγει ή να επιλέξει την εξής πρόταση:

Ο τοκογλύφος έχει εννέα πουγκιά που έχουν από είκοσι λίρες το καθένα. Όλα έχουν κάλπικες λίρες, εκτός από ένα που έχει αληθινές. Η κανονική λίρα ζυγίζει δέκα γραμμάρια και η κάλπικη 9,9 γραμμάρια. Αντί να πάρει η Σοφία τις δέκα λίρες, έχει το δικαίωμα να διαλέξει ένα από τα εννέα πουγκιά.

Επειδή μία στις εννέα πιθανότητες δεν αξίζει για να ρισκάρει η Σοφία ο τοκογλύφος της δίνει μία ζυγαριά ακριβείας που μετράει και δέκατα του γραμμαρίου για να ζυγίσει ότι θέλει, αλλά μόνο μία φορά.

Τι πρέπει να κάνει η Σοφία, να προτιμήσει τις 10 λίρες ή να το ρισκάρει με τα πουγκιά για να βγάλει διπλό κέρδος; Αν προτιμήσει τα πουγκιά τι ζύγισμα πρέπει να κάνει για να εξασφαλίσει ότι θα πάρει το σωστό πουγκί;


Λύση του χθεσινού γρίφου: Οι κάρτες


Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι δε γίνεται γιατί το άθροισμα των δύο στηλών είναι 39, οπότε 39/2=19,5. Όμως ...

... ναι γίνεται, αντιμεταθέτοντας δύο κάρτες. Η κάρτα με τον  αριθμός 8 θα πάει στη θέση της κάρτας με τον αριθμό 9, και η κάρτα με τον αριθμός 9,αντεστραμμένη ώστε να διαβάζεται έξι, στη θέση της κάρτας με τον αριθμό 8. Βλέπε σχήμα (Σχ.2) ανωτέρω

Η λύση προτάθηκε από τον Carlo de Grandi


Άλλοι γρίφοι

Πόσο μ' αρέσουν οι καραμελίτσες
Το κόλπο των Ντάλτον
Το βαρέλι με την μπύρα
Οι κάρτες

Σχετικές αναρτήσεις

Ψυχαγωγία 3919462798375052867

Δημοσίευση σχολίου

Τοπικές επιχειρήσεις

Ενημέρωση στο email σας

Εισάγετε το email σας:

Πρόσφατα

Δημοφιλή

Σαν σήμερα

Προβολή επιχειρήσεων

item