Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

‌‌Ο γρίφος της ημέρας - Η φάρμα των ζώων

Ένας κτηνοτρόφος εκτρέφει βουβάλια, πρόβατα και κατσίκες. Κάθε είδος ζώου είναι διαφορετικός πρώτος αριθμός. Ένα ζευγάρι τουρ...

Ο γρίφος της ημέρας - Η φάρμα των ζώων

Ένας κτηνοτρόφος εκτρέφει βουβάλια, πρόβατα και κατσίκες. Κάθε είδος ζώου είναι διαφορετικός πρώτος αριθμός. Ένα ζευγάρι τουριστών που περνούσε από τη φάρμα ρώτησε από περιέργεια τον κτηνοτρόφο πόσα ζώα εκτρέφει.

Ο κτηνοτρόφος σκέφτηκε λίγο και απάντησε: "αν πολλαπλασιάσω το πλήθος των προβάτων μου επί το άθροισμα των προβάτων και των βουβαλιών μου, τότε θα βρω έναν αριθμό μεγαλύτερο κατά 120 από τις κατσίκες μου."

Πόσα ήταν τα ζώα που είχε ο κτηνοτρόφος ;

Λύση του προηγούμενου γρίφου: Πόσα λεφτά έχει ο Γιάννης;

Η τελευταία ερώτηση της Μαρίας φανερώνει ότι πιστεύει πως ο αριθμός είναι < 50. Αυτή ήταν δηλαδή η πρώτη απάντηση που πήρε. Από εκεί και πέρα από τους συνδυασμούς: Πολ. 4 / όχι τέλειο τετρ. Όχι πολ. 4 / τέλ. τετρ. Πολ. 4 / τέλ. τετρ. οι δύο πρώτοι αφήνουν πολλές περιπτώσεις πιθανές και η Μαρία δε θα ήταν σίγουρη πως με την τελευταία ερώτηση θα έβρισκε τον αριθμό. Ο συνδυασμός Πολ. 4 / τέλ. τετρ. όμως αφήνει (αφού 4<χ<50) μόνο τα 16 / 36 και άρα γι' αυτό η Μαρία είναι σίγουρη! Οπότε ο Γιάννης απάντησε: <50 πολ. 4 τέλ. τετρ. Άρα η αλήθεια είναι: >50
όχι πολ. 4, τέλ. τετρ. και ο μόνος τέτοιος αριθμός αφού χ<116 είναι ο 81! (τα τέλ. τετρ. είναι τα 64 / 81 / 100 και τα 64 / 100 απορρίπτονται αφού είναι πολλαπλάσια του 4)


Άλλοι γρίφοι

Τα μανιτάρια του Αργύρη
Το νούμερο
Ο λαγός και η χελώνα
3+3=?
Τα "ίσα" τρίγωνα
Περπατώ περπατώ εις τον δρόμο ...
Πού μένουν οι 5 φίλοι;
Ο φοιτητής αγχώθηκε
Πάμε στοίχημα;
Ο Κύκλος με την Κιμωλία
Η μύτη του Πινόκιο
Η πισίνα
Ο κυρ Γιάννης ο μανάβης
Μαμ μαμ
Έχει καύσωνα ... το ψιλικατζίδικο παράγγειλε νερό
Τέσσερα όμοια