Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Οι κομματικοί στρατιώτες στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου καταθέσαμε προς ψήφιση το ακόλο...

Οι κομματικοί στρατιώτες στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.


Αγαπητοί συνάδελφοι

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου καταθέσαμε προς ψήφιση το ακόλουθο κείμενο:


Ψήφισμα για τη Μακεδονία

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια διεθνών παραγόντων, ώστε να δεχτεί η Ελλάδα να ονομαστεί η Π.Γ.Δ.Μ. με ένα διεθνές όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» με προσδιορισμούς ή παράγωγα.

Κυβερνητικά στελέχη και πολιτικές δυνάμεις της χώρας προσπαθούν να πείσουν και να πιέσουν την κοινωνία να αποδεχτεί αυτήν ως εθνική επιλογή. Έχει γίνει, όμως ήδη φανερό ότι σε επίπεδο κοινωνίας έχουν αποτύχει.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μην υπάρξει καμία υποχώρηση από τη θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» με προσδιορισμούς ή παράγωγα από τη γειτονική χώρα. Ούτε γεωγραφικοί, ούτε χρονικοί όροι δικαιολογούν την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας!

Ουδέποτε υπήρξε, ούτε σήμερα υπάρχει, μακεδονική εθνότητα ή μακεδονική γλώσσα. Το αποδεικνύουν οι αρχαίοι συγγραφείς η επιστημονική κοινότητα και τα αρχαιολογικά ευρήματα που για αιώνες φιλοξενεί στα σπλάχνα της η ελληνική γη. 

Επιπλέον οι γείτονές μας οφείλουν να απαλείψουν από το σύνταγμα της χώρας τους κάθε ίχνος αλυτρωτισμού, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά τα επόμενα χρόνια. 

Οι λαοί οφείλουν να υπερασπίζονται την Πατρίδα τους τον Πολιτισμό τους την Ιστορία τους και την Αλήθεια.


Το παραπάνω κείμενο είναι το τελικό και συμπεριλαμβάνει μικρές προσθήκες, που προτάθηκαν.

Καταθέσαμε το συγκεκριμένο ψήφισμα όχι για να διαφημίσουμε τον πατριωτισμό μας, αλλά για να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον «ετερόκλητο όχλο» που συμμετείχε στα δύο συγκλονιστικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Δεν είμαστε πολιτικοί ούτε και υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξωτερική πολιτική της χώρας. Όμως ως εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε σε νομό της Μακεδονίας, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση ν’ αδιαφορήσουμε για να ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που μας αφορά όλους. Άλλωστε, όταν ασχολούμαστε με τα πυρηνικά των Αμερικανών, την Παλαιστίνη και τον πόλεμο στη Συρία, θα ήταν ντροπή να μην ασχοληθούμε με την προσπάθεια της γειτονικής χώρας να καπηλευθεί την ίδια μας την ιστορία. 

Επιπλέον θεωρούμε ότι η αντίδραση των απλών πολιτών όπως αυτή εκδηλώθηκε τόσο στα δύο συλλαλητήρια όσο και μέσα από εκατοντάδες αντίστοιχα κείμενα, όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση, αλλά αντίθετα αποτελεί για την κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Ας επιστρέψουμε όμως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Μετά τα πρώτα θέματα ο Πρόεδρος αναγκάστηκε, για προσωπικούς του λόγους, να αποχωρήσει. Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό της Ε.Λ.Μ.Ε., αλλά και όλων των συλλόγων και σωματείων, όταν για οποιοδήποτε λόγο απουσιάζει ο Πρόεδρος, αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο.

Οι αποφάσεις σε όλα τα Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Για το λόγο αυτό τα Δ.Σ. απαρτίζονται από μονό (περιττό) αριθμό μελών, ώστε να αποφεύγονται οι ισοψηφίες. Αν όμως για κάποιο λόγο απουσιάζει κάποιο μέλος και υπάρξει ισοψηφία, υπερισχύει η άποψη με την οποία τάχθηκε ο Πρόεδρος.

Έχοντας αποχωρήσει ο Πρόεδρος, τα παρόντα μέλη του Δ.Σ. είναι πλέον έξι (6). Υπέρ του ψηφίσματος τοποθετούνται τα δύο μέλη της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών και η ταμίας, που προτείνει μάλιστα και μερικές προσθήκες.

Κατά του ψηφίσματος τοποθετούνται τα δύο μέλη της ΣΥΡΙΖΟ-ΑΑΚ και το ΠΑΜΕ. Μάλιστα δεν αρκούνται στο να καταψηφίσουν το ψήφισμα, αλλά δηλώνουν ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ως συνθετικό ο όρος Μακεδονία!!

Πολύ φοβούμαστε ότι τέτοιες αντιλήψεις μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε θέσεις ανάλογες με αυτές που διατύπωσε δημόσια ο ανεκδιήγητός Δήμαρχος, προτείνοντας να αλλάξουμε το όνομα του αεροδρομίου και του υπεραστικού σταθμού ΚΤΕΛ της Θεσσαλονίκης για να μη μπερδεύονται οι τουρίστες! 

3-3 και το ψήφισμα περνάει, γιατί όπως ξέρουν όλοι όσοι έχουν θητεύσει μέλη σε οποιοδήποτε Δ.Σ., όταν ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο, δεν έχει μόνο τις υποχρεώσεις του Προέδρου, αλλά και τα δικαιώματά του επίσης. Υπερισχύει λοιπόν η άποψη με την οποία τάχθηκε ο εκτελών χρέη Προέδρου και το ψήφισμα περνάει.

Ωστόσο η νέα Γραμματέας, αρνείται να προσθέσει στο κείμενο τις προσθήκες που προτάθηκαν από την ταμία. Μ’ άλλα λόγια αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, επειδή απλά διαφωνεί με το κείμενο που υπερψηφίστηκε. Παρόλα αυτά το κείμενο συμπληρώνεται και αποστέλλεται στην Γραμματέα, ώστε να το κοινοποιήσει όπως έχει υποχρέωση ως Γραμματέας της Ε.Λ.Μ.Ε. στα σχολεία και στα Μ.Μ.Ε.

 Η Γραμματέας όμως είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να επιτρέψει να βγει τέτοιο κείμενο. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι της, έκανε νέα συνεδρίαση αυτή τη φορά με τον άντρα της. Οι δυο τους αποφάσισαν ομόφωνα και το ακόλουθο κείμενο στάλθηκε στα email των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.:

«Η ψήφος του προέδρου είναι διπλή όχι του προεδρεύοντα. Συνεπώς δεν είναι ψηφισμένο. Το ξανασυζητάμε στο επόμενο Δ.Σ. παρόντος του προέδρου.»

Σας θυμίζει κάτι από τα φοιτητικά σας χρόνια; Όταν οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων δεν τους συνέφεραν, περίμεναν ν’ αποχωρήσουν οι φοιτητές και μετά, μόνοι πια, προχωρούσαν σε νέα Γενική Συνέλευση και έπαιρναν τις αποφάσεις που ήθελαν.

Θυμάστε τη μεγάλη Γενική Συνέλευση του 2013; Ήταν τότε που ο σημερινός Πρόεδρος του τίποτα και σύζυγος της νέας Γραμματέως της Ε.Λ.Μ.Ε. πιάστηκε στα χέρια με πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΜΕ σε μια προσπάθεια να διώξουν τους συναδέλφους από τη Συνέλευση και να περάσουν στη συνέχεια, όταν τα φώτα έσβησαν, τις δικές τους κομματικές θέσεις. 

Είναι αυτή η ίδια ΣΥΡΙΖΟπαράταξη που επανέλαβε την ίδια μεθοδολογία προκειμένου ν’ ανατρέψει και άλλες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων. Άλλες φορές αποχωρούσαν με καταγγελίες ότι δεν μπορούν ν’ αποφασίζουν 40 εκ μέρους των 1200, ενώ άλλες φορές Γενικές Συνελεύσεις των 15 ατόμων ήταν μια χαρά, αρκεί να περνούσαν οι δικές τους θέσεις! 

Η δημοκρατία είναι δύσκολη όταν είσαι κομματικός συνδικαλιστής.

Γιώργος Βαρδακώστας

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών