Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ο συνδικαλισμός είναι ένα ακριβό χόμπι … ή μήπως δεν είναι χόμπι

Πήγα στο σχολείο το πρωί και στο πίνακα ανακοινώσεων είδα κολλημένες στον πίνακα ανακοινώσεων 2 κόκκινες εντυπωσιακές αφίσες 50x70, δι...

Ο συνδικαλισμός είναι ένα ακριβό χόμπι … ή μήπως δεν είναι χόμπι

Πήγα στο σχολείο το πρωί και στο πίνακα ανακοινώσεων είδα κολλημένες στον πίνακα ανακοινώσεων 2 κόκκινες εντυπωσιακές αφίσες 50x70, διαφορετικές μεταξύ τους.

Η μία είχε το λογότυπο του ΠΑΜΕ. Η άλλη, στη θέση του λογότυπου είχε ένα λευκό χαρτί καρφιτσωμένο με συρραπτικό, πιασμένο σε δέκα τουλάχιστον σημεία, ώστε να μην μπορείς να το βγάλεις χωρίς να το σκίσεις. Στο χαρτί ήταν τυπωμένα τα ονόματα των υποψηφίων της κατά τ’ άλλα αυτόνομης, ανεξάρτητης και super αγωνιστικής παράταξης.

Δεν θα στο κρύψω. Από τη μια ζήλεψα, από την άλλη με έτρωγε η περιέργεια. Τι κρύβεται κάτω από το λευκό χαρτί στην πάνω αριστερή γωνία της αφίσας;

Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι εποχές για να μένω με την απορία, οπότε το έκανα. Ξεκόλλησα με προσοχή το λευκό χαρτί (όχι δεν το έσκισα τελείως) και το τράβηξα στο πλάι. Και τότε αποκαλύφθηκε το μεγάλο μυστικό, που κάποιοι προσπάθησαν επιμελώς να κρύψουν.

Είναι περίεργο. Όταν φτιάχνεις μια αφίσα, φροντίζεις ώστε το λογότυπο της επιχείρησης, του κόμματος, του προϊόντος ή της υπηρεσίας που προωθεί η αφίσα να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερο. Να φαίνεται από μακριά. Δεν το κάνεις μικρό στριμωγμένο στη γωνία για να μη φαίνεται.

Εντάξει. Δεν θα σε κρατήσω άλλο σε αγωνία. Εκεί στην πάνω αριστερή γωνία έγραφε ΣΥΝΕΚ. Αν δεν ξέρεις τι είναι αυτό το ΣΥΝΕΚ, να σου πω ότι πρόκειται για την κυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του.

Γιατί όμως μια παράταξη χρησιμοποιεί την εντυπωσιακή αφίσα των ΣΥΝΕΚ, αλλά προσπαθεί να κρύψει το λογότυπο; Η απάντηση είναι απλή. 

Στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Δηλώνεις ανεξάρτητος και όλοι νομίζουν ότι είσαι ανεξάρτητος. Δηλώνεις αριστερός και πρέπει όλο να πιστέψουν ότι πράγματι είσαι αριστερός. Δηλώνεις ότι ΔΕΝ είσαι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται να χρησιμοποιείς την αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ; Όχι βέβαια, γιατί οι ιθαγενείς μπορεί να μην το χάψουν.

Έτσι οι πονηροί Συριζαίοι βρήκαν τη λύση. Όπως ο αρχηγός τους έκανε το μεγαλειώδες Όχι σε δουλοπρεπές Ναι, έτσι κι αυτοί έκρυψαν το λογότυπο κάτω από το χαλί … εεε το χαρτί ήθελα να πω. Ότι βλέπει η πεθερά. 

Τουλάχιστον οι άλλοι δεν κρύβονται. Η γαλάζια αφίσα μόνο τον Κυριάκο δεν έχει μέσα να κάνει μάθημα. Α, ναι. Έχει κι ένα μήνυμα: «Αλλάζουμε τους συσχετισμούς». Αυτό είναι το σημαντικό. Η αλλαγή των συσχετισμών στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. Μη φανταστείς και καμιά φοβερή αλλαγή. Ο Γραμματέας να γίνει Πρόεδρος και ο Πρόεδρος Γραμματέας.

Ξέρω ότι ο τίτλος σε μπέρδεψε. Θα προσπαθήσω να σε ξεμπερδέψω. Ήταν πριν από μερικούς μήνες όταν γυρνούσαμε τα σχολεία πριν από τις εκλογές για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ.

Βρισκόμαστε σε κάποιο περιφερειακό σχολείο, όταν τόλμησα κάποια στιγμή να πω ότι εμείς στην Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών δεν έχουμε χορηγούς ούτε χρηματοδότες. Μαύρο φίδι που με έφαγε. Η συνάδελφος δεν μ’ άφησε να συνεχίσω. Σα να της είχα βρίσει τον πατέρα.

- Τι εννοείτε; Οι άλλοι έχουν χορηγούς;
- Δεν ξέρω τι έχουν οι άλλοι. Εγώ λέω απλά ότι εμείς δεν έχουμε χρηματοδότηση από πουθενά.
- Ναι αλλά έτσι όπως το λέτε υπονοείτε ότι ο άλλοι έχουν.
- Γιατί δεν τους ρωτάτε όταν έρθουν στο σχολείο σας; 
- Εσείς το είπατε, εσάς ρωτάω.
- Εγώ σας λέω ότι δεν ξέρω, αλλά μιας και το θίγετε, ποιος πιστεύετε ότι πληρώνει γι’ αυτές τις τεράστιες αφίσες 50x70;

Λες να έκανα πατάτα; Λες να είναι φτηνές; Ας ψάξουμε λίγο στο Internet. 

Google:  αφίσες 50x70 και enter

Μάλιστα. Για 500 αφίσες (η μικρότερη ποσότητα) είναι 600 € χωρίς μεταφορικά. Για να κόμμα που θέλει να μετράει κουκιά, ποσό ασήμαντο, για μας τους ασήμαντους, σημαντικό. Για να μην πούμε για τις βενζίνες, τις φωτοτυπίες και όλα τα υπόλοιπα.

Όταν όμως λέμε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα ακριβό χόμπι, δεν εννοούμε τα λεφτά, που κι αυτά στην περίοδο της κρίσης μας λείπουν. Για να το παίζουμε συνδικαλιστές προσφέρουμε τον πολύτιμο προσωπικό μας χρόνο, τον οποίο αφαιρούμε από τις οικογένειές μας και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Κάνουμε κατάθεση ψυχής. Κι όλα αυτά για να εισπράξουμε μπόλικο βρισίδι, συκοφαντίες κι έναν τόνο λάσπη και για θέσουμε σε κίνδυνο ακόμα και την προσωπική ψυχική και σωματική μας υγεία. 

Συνάδελφε, μην το ψάχνεις. Δεν υπάρχει κάτι από πίσω. Η μόνη ανταμοιβή για μας είναι η δική σου ψήφος. 

Μην πας μια φορά για ψώνια στη Θεσσαλονίκη. Κάνε ένα διάλειμμα από το χωράφι. Πιες τον καφέ σου κι έλα. Ή πήγαινε μετά για καφέ. Έτσι κι αλλιώς, αν δεν είχαμε εκλογές θα έπρεπε να είσαι στο σχολείο σου.

Είστε ζευγάρι; Το ξέρουμε ότι 32+32=64 είναι μεγάλη θυσία. Αλλά και η δική μας η θυσία μεγάλη είναι. Σαν της Ιφιγένειας ένα πράγμα.  

Το συνέδριο δεν είναι διακοπές. Δεν είναι ευκαιρία για να βρούμε τους κομματικούς μας φίλους. Τσιπουροκατάνυξη, οινοποσίες, μπουζούκια είναι για άλλους. Εμείς θα είμαστε εκεί παρόντες, να δώσουμε άλλη μια μάχη. Μάταιη ίσως. Αλλά αν δεν το προσπαθήσεις, ποτέ δεν θα μάθεις. Στο κάτω κάτω καλύτερα να μετανιώσουμε για κάτι που κάναμε, παρά να μετανιώνουμε για μια ζωή που δεν κάναμε απολύτως τίποτα.

Θα το κλέψω από τους γαλάζιους, γιατί μ’ άρεσε. Έτσι κι αλλιώς στη ζωή όλα δανεικά είναι: «Ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς» λοιπόν. Όχι μόνο μαύρα, κόκκινα, μπλε. Ας ακουστεί και κάποιος που δεν ζητάει την άδειά τους για να μιλήσει. 

Συνάδελφε, σ’ αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζεις ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο, αλλά ποιος θα σ’ εκπροσωπεί στο σωματείο σου, ποιος θ’ αγωνίζεται για σένα ενάντια σε όσους προσπαθούν να σε βλάψουν. Δεν χρειάζεται να διαλέξεις κόμμα. Το αντίθετο. Είναι ευκαιρία να δείξεις την απογοήτευσή σου. Δεν τους θέλουμε στα συνδικαλιστικά μας. Δεν χρειαζόμαστε καθοδήγηση. Μπορούμε και μόνοι μας να διεκδικούμε.

Αλλαγή τώρα. Σε περιμένουμε στις 10 του μήνα. Αφού δεν θέλεις να είσαι στο ψηφοδέλτιό μας, να είσαι εκεί, για να μας δώσεις τουλάχιστον την ψήφο σου. Είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνεις. Διαφορετικά, τίποτα δεν πρόκειται ποτέ ν’ αλλάξει.

Γιατί για κάποιους ο συνδικαλισμός δεν είναι χόμπι. Είναι υποχρέωση.

Γιώργος Βαρδακώστας

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Ενιαίο Ακομμάτιστο Ψηφοδέλτιο