Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Φυλάκιση ενός έτους στον φοιτητή που επιτέθηκε στον Άγγελο Συρίγο

Σε φυλάκιση ενός έτους για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο φοιτητής που μετείχε στον ...

Φυλάκιση ενός έτους στον φοιτητή που επιτέθηκε στον Άγγελο Συρίγο
Σε φυλάκιση ενός έτους για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο φοιτητής που μετείχε στον ξυλοδαρμό του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελου Συρίγου, ο οποίος τόλμησε να παρατηρήσει φοιτητές που έγραφαν με σπρέι σε φρεσκοβαμμένο τοίχο της Σχολής.

Για την απρόκλητη και ανοίκεια επίθεση σε βάρος του κατέθεσε στο δικαστήριο ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος περιέγραψε το περιστατικό και υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, μαζί με άλλους μετείχε στην επίθεση και διευκόλυνε τους συνεργούς του να τον ξυλοκοπούν με χέρια και με πόδια.

«Βγήκα από τη Σχολή, ανέφερε ο καθηγητής, και είδα έναν να γράφει με σπρέι συνθήματα σε τοίχο που πριν από λίγες ημέρες είχε για πολλοστή φορά ξαναβαφτεί. Του έκανα παρατήρηση, αλλά δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη φράση μου και ήρθαν άλλοι δύο, ανάμεσα τους και ο κατηγορούμενος, και μου επιτέθηκαν. Βρέθηκα στο έδαφος μαζί με τον κατηγορούμενο, ο οποίος με κρατούσε και διευκόλυνε τους άλλους να με χτυπούν. Δέχθηκα κλωτσιές και χτυπήματα στα πλευρά και στα πόδια», περιέγραψε.

Ο Αγγελος Συρίγος, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην εφιαλτική επίθεση που δέχθηκε, στις ύβρεις και στις απαράδεκτες ενέργειες των επιτιθέμενων που έφθασαν να του γράψουν με το σπρέι το παντελόνι και να τον απειλήσουν ανοικτά όταν κάλεσε την αστυνομία .

Περιέγραψε το μίσος και τη σφοδρότητα της επίθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην πραγματικά για το πόσο παθιασμένοι ήταν όταν με χτυπούσαν στα πλευρά».

Αποτροπιασμό προκάλεσε στο δικαστήριο ο επίλογος της βίαιης επίθεσης καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής στο τέλος ένας από τους επιτιθέμενους του είπε: «θυμήσου τί έγινε. Γλίστρησες, έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη».

Στη δίκη κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε ότι ο Αγγελος Συρίγος δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα όταν τους έκανε παρατήρηση γιατί έγραφαν συνθήματα με σπρέι στον τοίχο, όμως και αυτός ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος, διότι οι άλλοι δεν συνελήφθησαν, έσπρωξε τον καθηγητή, έπεσαν και οι δύο στο έδαφος και διευκόλυνε τους άλλους να τον χτυπούν στα πλευρά.

Αντίθετη άποψη κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο οποίος περιέγραψε τα γεγονότα διαφορετικά, λέγοντας πως ήταν σε τραπεζάκια πολιτικής ομάδας και ότι ο καθηγητής υπήρξε εριστικός, πιάστηκαν στα χέρια και ακολούθησε έντονη λογομαχία, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο.

Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε επί μακρόν στο δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται πολιτικά και γράφοντας στους τοίχους, ενώ απάντησε με το δικό του τρόπο στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο οποίος του υπενθύμισε ότι καθήκον των καθηγητών είναι και η περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου.

Εισαγγελέας.: Δεν είναι δικαίωμα του καθηγητή να προβαίνει σε παρατηρήσεις, όταν αντιλαμβάνεται ότι η δημόσια περιουσία του πανεπιστημίου υφίσταται βανδαλισμούς η ζημιές;

Mάρτυρας: Από πού κι ως πού, δικό του είναι το πανεπιστήμιο; To πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους...

Ο εισαγγελέας στην αγόρευση του υπήρξε καταπέλτης για τα φαινόμενα μαζικής βίας μέσα στα πανεπιστήμια που φθάνουν στο σημείο να εκδηλώνονται με αντιδημοκρατικές και ουσιαστικά φασιστικές συμπεριφορές, αντί του διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης:

«Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό στο ελληνικό πανεπιστήμιο να έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο τα πράγματα ώστε φοιτητές να χτυπούν καθηγητή. Αυτό και μόνον δείχνει το επίπεδο της κοινωνίας, τις αξίες ενός τμήματος της νέας γενιάς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Είναι άλλο να είναι κάποιος δυναμικός και να υπερασπίζεται τις ιδέα τους και άλλο να είναι βίαιος και αντιδημοκρατικός. Εδώ δικάζονται οι πράξεις και όχι οι ιδέες. Η πολιτική δράση του κατηγορούμενου δεν απασχολεί, απασχολεί όμως το βίαιον της επίθεσης, τα χτυπήματα, οι απειλές και όλα τα άλλα», ανέφερε.