Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Περί δικαίων και αδίκων

 - Καλημέρα Γιώργο - Καλημέρα  - Αύριο το πρωί στις 8:30, έχουμε έκτακτο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Πήρα τον Δημήτρη, μου είπε ότι δεν μπορεί και να πάρω εσ...

Περί δικαίων και αδίκων

 - Καλημέρα Γιώργο

- Καλημέρα 

- Αύριο το πρωί στις 8:30, έχουμε έκτακτο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Πήρα τον Δημήτρη, μου είπε ότι δεν μπορεί και να πάρω εσένα.

- Ούτε εγώ μπορώ εκείνη την ώρα γιατί έχω μάθημα στην Ά Λυκείου, τράπεζα θεμάτων.

- Τι ώρα μπορείς;

- Από τις 9:00 και μετά.

- Τότε θα συνεδριάσουμε χωρίς εσένα.

- Δε νομίζω. Εκτός κι αν θέλετε να είναι μια παράνομη συνεδρίαση και οι αποφάσεις, που θα ληφθούν άκυρες.

- Α, καλά. Τότε στις 13:30

Για να μη λέμε πολλά … νόμος 2690/1999 - ΦΕΚ 45/Α/9-3-1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις.», άρθρο 14, παράγραφος 2, σχετικά με τις συνεδριάσει των συλλογικών οργάνων:

«Σύνθεση - Συνεδριάσεις - Λειτουργία

2. Ο πρόεδρος καθορίζει την ημέρα, την ώρα και τον τόπο των συνεδριάσεων και καλεί τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη να συμμετάσχουν. Η πρόσκληση, η οποία περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη, γνωστοποιείται, από το γραμματέα, στα μέλη του συλλογικού οργάνου τουλάχιστον σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από τη συνεδρίαση, μπορεί δε να γίνει και με τηλεφώνημα, τηλεγράφημα, τηλεομοιοτυπία ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον το γεγονός τούτο αποδεικνύεται από σχετική σημείωση σε ειδικό βιβλίο, η οποία πρέπει να φέρει χρονολογία και την υπογραφή του προσώπου που έκανε την πρόσκληση. Η προθεσμία αυτή μπορεί, σε περίπτωση κατεπείγοντος, να συντμηθεί, η πρόσκληση όμως, τότε, πρέπει να είναι έγγραφη και να βεβαιώνονται σε αυτήν οι λόγοι που κατέστησαν τη σύντμηση αναγκαία. …

Μάλιστα. Δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση για να μπορούσε να πραγματοποιηθεί νομίμως η συνεδρίαση, παρά την απουσία του αιρετού της Κ.Ε.Ε., θα έπρεπε να αιτιολογηθεί για ποιο λόγο η πρόσκληση δεν γνωστοποιήθηκε 48 ώρες πριν και ο λόγος βέβαια ήταν, όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, τα λάθη της Υπηρεσίας στην επεξεργασία των στοιχείων. Πράγματι στην πρόσκληση για πρώτη φορά αναφέρεται το εξής:

«Η έκτακτη σύσκεψη συγκαλείται για την διόρθωση των λαθών-παραλείψεων στις οριστικές τοποθετήσεις κα βελτιώσεις και για την εκ νέου ανακοίνωση του Ανακοινοποιημένου στο ορθό Πίνακα εναπομεινάντων κενών ώστε να δοθεί εκ νέου προθεσμία υποβολής αιτήσεων σε εναπομείναντα οργανικά κενά με σκοπό την ορθή ολοκλήρωση της διαδικασίας των οργανικών τοποθετήσεων.»

Απλώς δεν διευκρινίζεται ότι τα λάθη είναι της Υπηρεσίας και όχι του Συμβουλίου. Όπως και να ’χει η συνεδρίαση ξεκινά. Αφήνουμε κατά μέρος μία άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου και την αναγνώριση της συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών 6 συναδέλφων και πάμε κατευθείαν σε ενστάσεις πάνω στις οργανικές τοποθετήσεις της προηγούμενης μπαχαλώδους συνεδρίασης.

Εκπαιδευτικός ΠΕ01 έχει κάνει ένσταση για την οργανική τοποθέτηση άλλης εκπαιδευτικού ΠΕ01, που είχε λιγότερα μόρια από τον ίδιο. Η εκπαιδευτικός δεν είχε κάνει αίτηση βελτίωσης, ήταν όμως υπεράριθμη. Ωστόσο δεν επιθυμούσε να κάνει αίτηση τοποθέτησης ως υπεράριθμη και γι’ αυτό το λόγο δεν τοποθετήθηκε στη διαδικασία των οργανικών τοποθετήσεων των υπεραρίθμων. Παραμένοντας όμως υπεράριθμη, είχε δικαίωμα να κάνει εκ νέου αίτηση τοποθέτησης, όχι με το προνόμιο της υπεραριθμίας, αλλά συγκρινόμενη με τους υπόλοιπους ΠΕ01 με βάση τα μόριά της. Μέχρι εδώ όλα καλά. Πλην όμως η συγκεκριμένη συνάδελφος είναι και ειδική κατηγορία ως πολύτεκνη και έτσι προηγήθηκε στην τοποθέτηση σε σχέση με τους υπόλοιπους ΠΕ01. Ωστόσο στην προηγούμενη συνεδρίαση, στο αρχείο excel, που άλλες φορές βλέπαμε στην διαμοιραζόμενη οθόνη και άλλες φορές όχι, από λάθος της Υπηρεσίας, εμφανιζόταν με την ένδειξη «Υπεράριθμη» και όχι με την ένδειξη «Ειδική κατηγορία». Μικρό το κακό θα πείτε, αφού τελικά τοποθετήθηκε νομίμως κατά προτεραιότητα στο σχολείο της επιλογής της. Θέτουμε τώρα το εξής ερώτημα:

Ένας πολύτεκνος εκπαιδευτικός είναι ειδική κατηγορία πάντα ή μόνο εφόσον έχει κάνει αίτηση βελτίωσης; Είναι προφανές ότι ένας πολύτεκνος, που μεγαλώνει 4 ή περισσότερα παιδιά, παραμένει πολύτεκνος, ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει αίτηση βελτίωσης, εφόσον βέβαια τα παιδιά τους είναι μέσα στα ηλικιακά όρια, που προβλέπονται από το νόμο, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος, που θα μπορούσε να το αμφισβητήσει. 

Ουπς. Κάτι θυμηθήκαμε τώρα. Την περσινή χρονιά, εκπαιδευτικός ΠΕ86, πολύτεκνος επίσης, θεωρήθηκε από το ίδιο ακριβώς Συμβούλιο ότι δεν ήταν ειδική κατηγορία, λόγω του ότι δεν είχε υποβάλει αίτηση βελτίωσης. Το αστείο είναι ότι ο ίδιος εκπαιδευτικός, πάλι από λάθος της Υπηρεσίας, δεν χαρακτηρίστηκε και φέτος ως ειδική κατηγορία, παρά το ότι αυτή τη φορά είχε κάνει αίτηση οριστικής τοποθέτησης. Το λάθος της προηγούμενης συνεδρίασης διορθώθηκε. 

- Εσύ λες, δε σε νοιάζει τίποτα, δε σέβεσαι κανέναν μα κανέναν και το πρόβλημα είναι πώς θα δημιουργήσεις θέμα. Δεν είσαι στο συμβούλιο για τον συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο έχεις εκλεγεί, αλλά για να δημιουργήσεις θέμα.

- Είμαι ο μόνος, που έχει εκλεγεί εδώ μέσα. Θα μου αφαιρέσετε πάλι τον λόγο;

- Αρκετά.

- Αρκετά; Τι εννοείτε;

- Αρκετά κ. Βαρδακώστα. Μειοψηφείτε;.

- Δεν μειοψηφώ. Ζητώ να μου απαντήσετε στην ερώτηση;

- Καλά δεν καταλαβαίνεις;

- Δεν θα μου απαντήσετε;

- Γιατί δεν καταλαβαίνεις;

- Γιατί είμαι ηλίθιος. Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω. Εσείς δεν θα μου το εξηγήσετε;

- Αφού το λέτε. Εσείς το λέτε.

- Ως μέλος του Συμβουλίου δεν έχω δικαίωμα να μάθω; Προσωπικό δεδομένο είναι κι αυτό;

- Ηρεμήστε. Θα πάθετε τίποτα. Έλεος.

- Τι σας νοιάζει;. Αν πάθω κάτι ακόμα καλύτερα. Θα θυσιαστώ στο καθήκον. Εργατικό ατύχημα θα θεωρηθεί.

- Εσύ ο σκληρά εργαζόμενος.

- Κοίτα ποιος μιλάει. Αυτός που κάνει 4 ώρες την εβδομάδα. Επί τη ευκαιρία την Πέμπτη έχουμε εθελοντική αιμοδοσία. Όσοι μπορείτε να έρθετε να δώσετε αίμα. Μπορεί να το χρειαστώ.

- Τα έχουμε ελέγξει.

- Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι εσείς τα έχετε ελέγξει και είναι όλο λάθη κι εμείς δεν έχουμε καμία πρόσβαση στα στοιχεία

- Μας τρελάνατε. Να τελειώνουμε. Είστε μια απόλυτη τρέλα. Πραγματικά. Αλλά όχι, δεν θα μας τρελάνετε κ. Βαρδακώστα. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος.

- Ο κ. Βαρδακώστας μειοψηφεί; 

- Όχι. Γιατί να μειοψηφήσω; 

- Γιατί φωνάζετε.

- Όποιος φωνάζει δεν μειοψηφεί πάντα.

Ζητώ συγνώμη γι’ αυτό το μικρό παραλήρημα, όμως κι εμείς οι αιρετοί έχουμε τα ψυχολογικά μας προβλήματα και σε κάποιον πρέπει να τα πούμε. Επιστροφή στη συνεδρίαση. Κι άλλη ένσταση για την προηγούμενη συνεδρίαση. 

Ο εκπαιδευτικός Τ. είναι πρώτος στα μόρια μετά τις ειδικές κατηγορίες. Δηλώνει 1η προτίμηση το Γυμνάσιο Κονταριώτισσας και 4η επιλογή το 1ο ΓΕ.Λ. Τοποθετείται στο 1ο ΓΕ.Λ. λόγω του ότι δεν υπάρχει κενό στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας. Αμέσως μετά όμως λόγω του ότι άλλος εκπαιδευτικός από το Γυμνάσιο Κονταριώτισσας δηλώνει το 3ο Γυμνάσιο, δημιουργείται κενό στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας, το οποίο καταλαμβάνει άλλος εκπαιδευτικός, που βρίσκεται 19 θέσεις πιο χαμηλά από τον εκπαιδευτικό Τ. Τι λέτε; Στέκει; Στέκει ο εκπαιδευτικός με τα περισσότερα μόρια να πάει στην 4η προτίμησή του και όχι στην 1η και η θέση αυτή να καταληφθεί από άλλον εκπαιδευτικό με πολύ λιγότερα μόρια;

Ο εκπαιδευτικός Τ. κάνει ένσταση. Την ένσταση στηρίζουν ο αιρετός τον Κ.Ε.Ε. και ο δήθεν αιρετός της ΔΑΚΕ Αστέριος Τόκας. Τα διοικητικά μέλη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. απορρίπτουν την ένσταση με το σκεπτικό όχι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω και ότι κάτι τέτοιο (δηλαδή να παίρνει ο εκπαιδευτικός με τα περισσότερα μόρια την 1η προτίμησή του) δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν!

Ακούστε τώρα τον απόλυτο παραλογισμό. Υποτίθεται ότι η ένσταση απορρίφθηκε διότι «δεν μπορούμε να γυρίζουμε πίσω». Αμέσως μετά όμως γυρίζουμε πάλι από την αρχή και ξανακάνουμε όλες τις τοποθετήσεις από την αρχή για τη συγκεκριμένη ειδικότητα για να σιγουρευτούμε ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος! Παρά το ότι η διαδικασία γίνεται από την αρχή, και πάλι το εκπαιδευτικός τοποθετείται στο 1ο ΓΕ.Λ και όχι στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας! 

Για την ιστορία να πούμε ότι εκπαιδευτικοί με λιγότερα μόρια από τον Τ., που είχαν λίγες προτιμήσεις ή ακόμα και μία μόνο, εφόσον δεν υπήρχε κενό παρέμεναν προσωρινά ατοποθέτητοι και εφόσον στη συνέχεια άδειαζε κάποια από τις προτιμήσεις τους (λόγω μετακινήσεων άλλων συναδέλφων), επιστρέφαμε και τους τοποθετούσαμε στην προτίμησή τους.

Δηλαδή σύμφωνα με το Συμβούλιο το προνόμιο να τοποθετηθεί ένας εκπαιδευτικός σε κάποια από τις πρώτες προτιμήσεις του το έχει εφόσον κάνει λίγες επιλογές. Αν κάνει το λάθος και βάλει πολλές επιλογές, τιμωρείται και τοποθετείται σε κάποια από τις τελευταίες, ακόμα κι αν είναι πρώτος στα μόρια. Παιχνίδια οργανικών τοποθετήσεων εν έτη 2022.

Τις τοποθετήσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας καταψηφίζει ο αιρετός τον Κ.Ε.Ε. και ο δήθεν αιρετός της ΔΑΚΕ Αστέριος Τόκας. Πρόκειται για ιστορικές στιγμές. Τώρα ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε το μεγάλο μυστικό. Ποιος είναι ο εκπαιδευτικός Τ; Και το όνομα αυτού … Τόκας Αστέριος!

Ναι συνάδελφοι. Έτσι λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια. Κι αυτό γιατί για εμάς, όταν πρόκειται για το δίκαιο και το άδικο, δεν παίζουν ρόλο τα ονόματα, ενώ για τον άλλο παίζουν ρόλο μόνο τα ονόματα και όχι το δίκαιο. 

- Δεν είναι λογικό και νόμιμο να γίνει αυτό το πράγμα (να τοποθετηθεί ο εκπαιδευτικός στην 1η προτίμησή του).

- Το νόμιμο αφήστε το.

- Το να μείνει ατοποθέτητος ok, να πάμε επάνω. Αλλά να έχει τοποθετηθεί (όχι στην 1η επιλογή) όχι. Δεν έχει σημασία να είναι ένας ή 5 ή 125. Το θέμα είναι αν έχει λογική.

- Αυτό κι αν έχει λογική. Αυτός που έχει τα περισσότερα μόρια να πάει εκεί, που δικαιούται. Αυτό είναι το λογικό και το νόμιμο.

- Αυτό το κάναμε ποτέ; Για πες; Στα προηγούμενα συμβούλια το κάναμε ποτέ; Αυτό το θέμα έχει επανέλθει πολλές φορές στα Συμβούλια. Οι κύριοι, ο κ. Βαρδακώστας και ο κ. Μπουλούμης συνέχεια το έφερνε και ποτέ δεν το υιοθετήσαμε γιατί για εμένα δεν έχει λογική και δεν είναι και νόμιμο. Έγιναν ποτέ αυτά; Για να κλείνουμε. Σεβαστές οι απόψεις ολονών. Δεν έγινε ποτέ. Πέρα του ότι δεν είναι λογικό, δεν είναι νόμιμο (είπε η νομικός). Δεν χρειάζεται να το γράψει κάποιος νόμος αυτό. Δεν είναι νόμιμο.

- Ποιος νόμος παραβιάζεται;

- Δηλαδή … δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

- Δήμητρα πήγαινε στο άρθρο 15. Πού λέει ότι όποιος τοποθετήθηκε τελείωσε. Πώς τοποθετούνται οι συνάδελφοι;

- Άντε πάλι. Δεν χρειάζεται να γράψει ο νόμος χρυσέ μου. Είναι αυτονόητο.

Κατάλαβες χρυσέ μου; Δε χρειάζεται να το λέει κάποιος νόμος. Αρκεί να το λέει ο άγραφος νόμος του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Πιερίας. Συγνώμη και πάλι για το παραλήρημα, αλλά τελευταία μας συμβαίνει όλο και πιο συχνά.

Πληροφοριακά, και πάλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν παρούσα η φωνή, που είχε πρόσβαση στις δηλώσεις προτίμησης, σε αντίθεση με τους αιρετούς, που λόγω προσωπικών δεδομένων έχουν πλήρη άγνοια.

Αντί επιλόγου αντιγράφουμε την παράγραφο 10 του άρθρου 14, του νόμου 2690/1999 - ΦΕΚ 45/Α/9-3-1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις.», 2, σχετικά με τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων:

«10. Οι συνεδριάσεις, αν στο νόμο δεν ορίζεται διαφορετικά, είναι μυστικές. Η κατά τη συζήτηση παρουσία άλλων προσώπων, πλην των μελών και του γραμματέα ή των τυχόν ειδικώς οριζόμενων στο νόμο προσώπων, δεν επιτρέπεται. Το συλλογικό όργανο, όμως, μπορεί να καλέσει, προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία και αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης.»

Ο λόγος περί δικαίων και αδίκων και … νομιμότητας.  


ΜΠΟΥΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  
αιρετό τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ 
τηλ. 6947842040

ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
αιρετό αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ
τηλ. 6930478469

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών