Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ξεφτίλα

Αγαπητοί ανάδελφοι, Όταν πριν από έξι χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, θέσαμε μία βασική αρχή. Πιστεύαμε, και συνεχίζουμε να ...

Ξεφτίλα

Αγαπητοί ανάδελφοι,

Όταν πριν από έξι χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, θέσαμε μία βασική αρχή. Πιστεύαμε, και συνεχίζουμε να το πιστεύουμε ακόμα, ότι ο συνδικαλισμός δεν πρέπει για κανέναν λόγο να συνδέεται με την πολιτική και τα πολιτικά κόμματα. Δεν μπορούμε ακόμα και σήμερα να καταλάβουμε τι σχέση μπορεί να έχουν οι διεκδικήσεις μας ως εργαζόμενοι με το τι ψηφίζει ο καθένας από εμάς σε βουλευτικές, αυτοδιοικητικές ή άλλου είδους εκλογές.

Για το λόγο αυτό παραμείναμε όλα αυτά τα χρόνια μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις και κομματικούς εναγκαλισμούς. Δεν ζητήσαμε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων από τους συναδέλφους που εντάχθηκαν στο ψηφοδέλτιό μας. Δεν πήραμε ούτε δώσαμε ανταλλάγματα. 

Σταθήκαμε πάντα απέναντι στον κομματικό συνδικαλισμό και σε όλους αυτούς τους ψευτοαγωνιστές επαγγελματίες συνδικαλιστές που δεν έχουν προσωπική άποψη, αλλά αντίθετα η θέση τους για τα διάφορα ζητήματα, που απασχολούν τον κλάδο μας, καθορίζεται με βάση την κομματική γραμμή, η οποία αλλάζει ανάλογα με το προς τα που φυσάει ο άνεμος.

Αφορμή για το κείμενο που διαβάζετε είναι οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για την μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε σύσσωμος ο σύλλογος διδασκόντων μαζί με τους μαθητές του σχολείου και τους γονείς τους με τη στήριξη και της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας.

Ξέρουμε ότι στους περισσότερους από εσάς, το άκουσμα της ύπαρξης ολιγομελών τμημάτων των 3 ή 5 ή 9 μαθητών προκαλεί εύλογη αντίδραση, πολλώ δε μάλλον όταν αρκετοί από εμάς τους υπόλοιπους αναγκαζόμαστε να διδάξουμε σε τμήματα των 25-27 μαθητών. 

Ωστόσο για την «ανωμαλία» αυτή δεν ευθύνονται οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην τεχνική εκπαίδευση, μιας και δεν είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα, ούτε και αυτοί που το συντηρούν. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης, της σημερινής αλλά και των προηγούμενων, να κρατούν με τον τρόπο αυτό ομήρους, τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης.

Το πρόβλημα των ολιγομελών τμημάτων θα συνεχίσει να υπάρχει για πάντα, εφόσον οι μαθητές καλούνται στη Β΄ Λυκείου να διαλέξουν τομέα, ο οποίος στη συνέχεια στη Γ΄ Λυκείου χωρίζεται σε 2 ή 3 ή περισσότερες διαφορετικές μεταξύ τους ειδικότητες. Έτσι ένας μαθητής διαλέγει τομέα, χωρίς να γνωρίζει αν την επόμενη χρονιά θα μπορέσει να παρακολουθήσει την ειδικότητα που έχει διαλέξει. Το αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να παρακαλάνε για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων και να αισθάνονται ευτυχείς όταν η πολιτεία ικανοποιεί μέρος των αιτημάτων, θυμίζοντας το γνωστό ανέκδοτο με τον Χότζα.

Ας κάνουμε όμως ένα κουίζ. Με ποια λογική εγκρίνεται ένα ολιγομελές τμήμα με 3 μαθητές και την ίδια στιγμή δεν εγκρίνεται ένα τμήμα με 5 και ένα άλλο με 9 μαθητές; Είναι άραγε θέμα γνωριμιών και πιέσεων; Συσχετίζεται μήπως με το γεγονός ότι οι ειδικότητες που δεν εγκρίνονται προσφέρονται επίσης από νεοσυσταθέν ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. της πόλης; Κανείς δεν θα μάθει ποτέ.

Οι αποφάσεις αυτές φαίνονται ακόμα πιο περίεργες, αν σκεφτεί κανείς ότι για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων δεν απαιτείται επιπλέον προσωπικό. Απλά κάποιος αποφάσισε ότι είναι καλύτερα το υπάρχον προσωπικό να πλεονάζει και οι μαθητές ν’ αλλάξουν νομό ή ειδικότητα! Τι ηλεκτρολόγος, τι ηλεκτρονικός; Το ίδιο είναι … και τα δύο με ηλεκτρισμό έχουν να κάνουν. Και φυσικά, αντί οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν μαθήματα της ειδικότητάς τους σε μαθητές που το έχουν επιλέξει, είναι καλύτερο να κάθονται! 

Ωστόσο, όταν οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, απευθύνονται στο συνδικαλιστικό τους όργανο, δηλαδή στην Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας. Κι εκεί πέφτουν πάνω στον κομματικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι δύο συνδικαλιστές της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, όχι μόνο καταψήφισαν το ψήφισμα συμπαράστασης της Ε.Λ.Μ.Ε. στα αιτήματα του 1ου ΕΠΑ.Λ., αλλά επιπλέον «αναρωτήθηκαν» αν είναι σωστό να εγκρίνονται όλα τα ολιγομελή, ανεξάρτητα από αριθμό μαθητών.

Όχι, δεν είναι αστείο. Όσοι από εμάς δεν έχουμε μνήμη χελώνας, τους θυμόμαστε πριν από μερικά χρόνια στα κάγκελα να ωρύονται διεκδικώντας την άνευ όρων έγκριση όλων ανεξαιρέτως των ολιγομελών τμημάτων.

Στη συνέχεια προσπάθησαν να μας κάνουν μάθημα, λέγοντας ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να απευθυνόμαστε για τέτοια θέματα στους κυβερνητικούς βουλευτές. Σοβαρά τώρα; Υπάρχουν καλύτεροι πελάτες των βουλευτικών γραφείων από τους εκπαιδευτικούς; Πού είναι άραγε εκείνες οι ένδοξες εποχές, που τρίβατε στη μούρη των τότε κυβερνητικών βουλευτών τα ψηφίσματα της Ε.Λ.Μ.Ε. με τα οποία τους χαρακτηρίζατε ανεπιθύμητους στο νομό Πιερίας; 

Η ξεφτίλα  όμως δεν έχει τέλος. Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο σύλλογος διδασκόντων του 1ου ΕΠΑ.Λ. πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης και μέλος του Προεδρείου της Ε.Λ.Μ.Ε. είναι παρών, υποτίθεται για συμπαράσταση. Στην πραγματικότητα όμως για να παρακολουθεί και να ρουφιανεύει στο κόμμα τα τεκταινόμενα, όπως ακριβώς έκανε και ο πρώην Πρόεδρος του τίποτα στην περσινή πορεία, όταν αντί να βρίσκεται στο δρόμο μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αυτός ήταν επάνω στα γραφεία και δασκάλευε τους κυβερνητικούς βουλευτές. 

Την επόμενη μέρα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη καθιστική διαμαρτυρία μαθητών και εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος και παράσταση διαμαρτυρίας στους κυβερνητικούς βουλευτές. Όμως η βαβούρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση κι έτσι το ίδιο στέλεχος παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει τους γονείς να μην επιτρέψουν στα παιδιά να κατευθυνθούν προς τα γραφεία των βουλευτών!! 

Ξεφτίλα! Από τη λογική «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και τα «όχι σε όλα» περάσαμε στον κυβερνητικό συνδικαλισμό της υποτέλειας, της συναλλαγής και της διαπλοκής. Τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες τις παρέσυρε το ρέμα. 

Συνάδελφοι,

Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε σκληρούς αγώνες και πετύχαμε αλλαγές που κάποτε φάνταζαν όνειρο θερινής νυχτός. Προσπαθήσαμε, και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε, να επιβάλλουμε κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια των συναδέλφων μας.

Ωστόσο από την πρώτη στιγμή δεχτήκαμε ανηλεή πόλεμο από όλες ανεξαιρέτως τις κομματικές παρατάξεις. Ο κάθε ένας, όποτε του καπνίσει, προσπαθεί να μας κολλήσει τις ταμπέλες που τον βολεύουν ή ν’ αποκαλύψει ανύπαρκτα «σκάνδαλα» και φαινόμενα διαπλοκής, για να μπορεί να ταυτιστεί μαζί μας στη λογική του ότι «όλοι ίδιοι είμαστε».

Ε λοιπόν όχι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς συνεχίζουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε. Ελεύθεροι και πραγματικά ανεξάρτητοι. Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες και ιδιοτελή κίνητρα. Γι’ αυτό και δεν έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε για πάντα, ειδικά αν δεν έχουμε τη στήριξη των συναδέλφων μας. 

Μας τιμήσατε σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις για το ΠΥΣΔΕ Πιερίας με την πρώτη θέση και ευχαριστούμε γι’ αυτό. Θεωρούμε όμως ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ό,τι χτίσαμε με κόπο, σε μια μέρα μπορεί να χαθεί. Για να διατηρήσουμε όλα αυτά που κερδίσαμε, χρειάζεται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί. Καλούμε λοιπόν όλους εσάς να πλαισιώσετε το μοναδικό πραγματικά ανεξάρτητο, ακομμάτιστο ενιαίο ψηφοδέλτιο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών. Τα «μπράβο» και «συνεχίστε» και το χτύπημα στην πλάτη δεν αρκεί. Σας ζητάμε να στηρίξετε επώνυμα την προσπάθειά μας, συμμετέχοντας, έστω και μόνο με το όνομά σας στο ψηφοδέλτιό μας.  

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη σας και δεν εκλέξουμε αιρετό στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας, θα αποχωρήσουμε από τα συνδικαλιστικά πράγματα.

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών