Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Να και η εγκύκλιος που ξεκαθαρίζει ότι το 30ωρο είναι πλέον υποχρεωτικό!!

Ακούγαμε  όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το ωράριο...

Να και η εγκύκλιος που ξεκαθαρίζει ότι το 30ωρο είναι πλέον υποχρεωτικό!!

Ακούγαμε  όλο το προηγούμενο διάστημα, κυρίως από τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών και την υποχρεωτική παραμονή τους στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς "απειλούσαν" ότι αν έρθει ο Κυριάκος θα βγάλει εφαρμοστική εγκύκλιο και τότε η παραμονή θα γίνει υποχρεωτική.

Όμως πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ήρθε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε. κα Ανδρονίκη Μπάρλα να εκδώσει την παρακάτω εφαρμοστική εγκύκλιο:

ΘΕΜΑ: Διαβίβαση εγκυκλίου

Σε εφαρμογή του άρθρου 245 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ 5,τ.Α’/ 17-1-2018) επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας όπως αυτές προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα.

2. Στους εκπαιδευτικούς ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων, η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων, η καταχώρηση-ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών, η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα, οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών, η επίβλεψη σχολικών γευμάτων, η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

3. Η επίβλεψη σχολικών γευμάτων όπως αναφέρεται παραπάνω, θεωρείται εξωδιδακτική αρμοδιότητα, χωρίς εξαιρέσεις.

4. Είναι σαφές ότι, με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), ο γονέας παιδιού μέχρι δύο (2) ετών απαλλάσσεται από την ανάθεση εργασιών οι οποίες δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης της σχολικής μονάδας όπως είναι η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ

Όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο, οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας τους και μέχρι 30 ώρες την εβδομάδα. Πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται ότι παραμένουν στο σχολείο μόνο αν τους έχει ανατεθεί κάποια εξωδιδακτική εργασία. 

Αντίθετα στη δεύτερη παράγραφο αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες εξωδιδακτικές εργασίες, όμως και πάλι δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο εκπαιδευτικός, μόλις τελειώσει με τις εργασίες αυτές, μπορεί ν' αποχωρήσει από το σχολείο.

Στην τέταρτη παράγραφο διορθώνεται η βλακεία του νομοθέτη και απαλλάσσει τους γονείς παιδιού μέχρι δύο (2) ετών, από ορισμένες μόνο εξωδιδακτικές εργασίες που δεν συνδέονται με το διδακτικό έργο. Και πάλι όμως, ούτε αυτοί οι εκπαιδευτικοί, μπορούν ν' αποχωρήσουν από το σχολείο πριν το 30ωρο.

Είναι προφανές, κυρίως από την πρώτη παράγραφο, ότι η παραμονή του εκπαιδευτικού στο σχολείο για 30ωρο είναι υποχρεωτική και δεν εξαρτάται από την ανάθεση σε αυτόν εξωδιδακτικών εργασιών. 

Από τον Κυριάκο το περιμέναμε, από την κυρία Μπάρλα μας ήρθε. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε την ερμηνεία της συγκεκριμένης εγκυκλίου, από όλους αυτούς που ισχυρίζονταν ότι τίποτα δεν άλλαξε.     

Γιώργος Βαρδακώστας