Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Αυτός είναι ο λόγος που ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι

Σε όλους έχει τύχει να ξυπνήσουμε ελάχιστα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Και κάθε φορά σκεφτόμαστε πως είναι δυνατόν. Κι όμως υπάρ...


Σε όλους έχει τύχει να ξυπνήσουμε ελάχιστα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Και κάθε φορά σκεφτόμαστε πως είναι δυνατόν. Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Όπως λένε οι ειδικοί, το φαινόμενο σχετίζεται με τον «κιρκαδιανό ρυθμό» που επί της ουσίας πρόκειται για το 24ωρο «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού μας. Με λίγα λόγια, εάν κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα ο οργανισμός σας έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Επίσης, ο κύκλος του ύπνου ρυθμίζεται από ορισμένες πρωτεΐνες, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Μάλιστα, εάν ακολουθείτε μια ρουτίνα, το σώμα σας μαθαίνει να αυξάνει τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι.

Οι πρωτεΐνες θα αρχίσουν να αυξάνονται μία ώρα πριν ξυπνήσετε και ως εκ τούτου σηκώνεστε πριν το ξυπνητήρι. Αν πάλι κοιμηθείτε μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι σημαίνει πως δεν έχετε χορτάσει ύπνο ή, εναλλακτικά, δεν έχετε σταθερές ώρες ξεκούρασης.

Αν κοιμάστε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, αναστατώνετε το "εσωτερικό ρολόι" του οργανισμού σας, οπότε προσπαθήστε να έχετε την ίδια ρουτίνα