Εκπαιδευτικέ σήμερα γιορτάζεις. Γι’ αυτό κρύψου. Αν σε πάρουν χαμπάρι θα πρέπει να τους κεράσεις. Όμως τι να κεράσεις βρε καημένε; Εσύ ...
Εκπαιδευτικέ σήμερα γιορτάζεις. Γι’ αυτό κρύψου. Αν σε πάρουν χαμπάρι θα πρέπει να τους κεράσεις. Όμως τι να κεράσεις βρε καημένε; Εσύ είσαι για τα συσσίτια.
Πότε πέρασε όμως ένας χρόνος; Άραγε από την περσινή σου γιορτή άλλαξαν καθόλου τα πράγματα;
Αμ πώς δεν άλλαξαν; Είσαι ένα χρόνο μεγαλύτερος. Ένα χρόνο πιο κοντά στη σύνταξη (θα ‘θελες). Φαντάζεσαι τον εαυτό σου στα 67 μέσα στην τάξη; Θα παλεύεις να μη σου φύγει η μασέλα και ταυτόχρονα θα πασχίζεις να θυμηθείς τα ονόματα των μαθητών σου.
- Εσύ ποιανού παιδί είπαμε ότι είσαι; Και εσύ εκεί πίσω, πώς σε λένε;
- Κύριε, ξεχάσατε να υπογράψετε το απουσιολόγιο.
- Α; Τι είπες παιδί μου; Πιο δυνατά γιατί είμαι λίγο περήφανος στ’ αυτιά.
- Τι περήφανος κύριε. Κουφάλογο είστε.
- Α; Τι λες; Πιο δυνατά είπαμε.
- Το φάρμακο κύριε, το φάρμακο. Μην ξεχάσετε το φάρμακο για την πίεση.
- Α, ναι ναι. Το φάρμακο. Καλά λες. Να μην το ξεχάσω.
Για δες όμως διαβολική σύμπτωση. Μια μέρα πριν τη γιορτή σου δάσκαλε γιορτάζουν οι φίλοι σου τα ζώα. Μερικοί μάλιστα μπερδεύουν τις δύο γιορτές και έσπευσαν να σου ευχηθούν μια μέρα νωρίτερα.
Εντάξει, μην τα θέλεις όλα δικά σου. Έχεις τουλάχιστον τη χαρά της διδασκαλίας. Την επαφή με τους μαθητές σου. Αυτήν δεν μπορούν να σου την πάρουν. Όχι ακόμα. Υπομονή όμως. Σύντομα θ’ αντικατασταθείς από τον ψηφιακό δάσκαλο, που θα είναι και τζάμπα. Δεν θ’ αρρωσταίνει, δεν θ’ αντιμιλάει και θα τα λέει και καλύτερα. Και το πιο σημαντικό. Δεν θα κουράζεται ποτέ, όσες ώρες μάθημα κι αν κάνει. Αα και δεν θα βγαίνει στη σύνταξη ποτέ.
Στην αρχή θα σου πουν ότι είναι για καλό. Εξέλιξη. Όπως και τα μεταλλαγμένα. Υποτίθεται ότι είναι για να καταπολεμήσουμε τον υποσιτισμό. Έτσι κι ο ψηφιακός δάσκαλος θα είναι για να καταπολεμήσουμε τον αναλφαβητισμό. Θα είναι ο αναπληρωτής σου εκεί που τα ενοίκια είναι πιο ακριβά κι απ’ τον μισθό σου. Θα προσφέρει πνευματική τροφή στην άγονη γραμμή, μέχρι που σταδιακά θα σε αντικαταστήσει ακόμα κι εκεί που δεν θα χρειάζεται.
5 Οκτωβρίου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Δεν είναι δα και το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου, παρά το ότι εσύ έτσι μπορεί να αισθάνεσαι. Ίσως όμως είναι το ομορφότερο αν και μπορεί να μην το νιώθεις.
Είσαι εξευτελισμένος, ταπεινωμένος. Σε βρίζουν όλοι κι αισθάνεσαι και τύψεις από πάνω. Σου λένε ότι φταις για όλα και κοντεύεις να το πιστέψεις. Πληρώνεσαι κάθε πρώτη και δεκάξι και χαίρεσαι γιατί πιστεύεις ότι είσαι από τους τυχερούς. Γυρίζεις όλη την Ελλάδα από σχολείο σε σχολείο σαν γυρολόγος, διανέμοντας fast food εκπαίδευση σε τιμές ευκαιρίας.
Δάσκαλος, παιδαγωγός, babysitter, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός.. Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο. Ένα πληρώνεις, πέντε παίρνεις.
Κι όμως. Δεν πρέπει να το βάλεις κάτω. Ο ρόλος σου δεν είναι να μεταφέρεις ξερές γνώσεις. Διαπλάθεις χαρακτήρες. Γίνεσαι πρότυπο. Είσαι παράδειγμα προς μίμηση. Μην τους το χαρίζεις.
Σε σένα Δάσκαλε, αφανή ήρωα, αφιερώνω το ποίημα του Κωστή Παλαμά
Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!
Κι ότι σ' απόμεινε ακόμη στη ζωή σου,
Μην τ' αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!
Χτισ' το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!
Κι αν λίγη δύναμη μεσ' το κορμί σου μένει, Μην κουρασθείς. Είν' η ψυχή σου ατσαλωμένη.
Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,
Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει.
Σκάψε βαθειά. Τι κι' αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;
Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί
Τα βάρη που κρατάς σαν 'Ατλαντας στην πλάτη,
Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!
Γιώργος Βαρδακώστας