Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η επιστροφή των μαγείρων

Πρόσφατα η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας υπερψήφισε κατά πλειοψηφία κείμενο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών με το οποίο στηρίζεται η προσπάθεια...

Η επιστροφή των μαγείρων

Πρόσφατα η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας υπερψήφισε κατά πλειοψηφία κείμενο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών με το οποίο στηρίζεται η προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας με το σύστημα «Αθηνά». Μάντεψε συνάδελφε ποιοι δεν υπερψήφισαν το κείμενο.

Ναι καλά το κατάλαβες, η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ.

Για το ΠΑΜΕ είναι κατανοητό, αφού δεν υπήρχε γραμμή από το κόμμα. Εξίσου όμως κατανοητό είναι γιατί το κείμενο δεν υπερψηφίστηκε από τη ΔΑΚΕ. Αν δυσκολεύεσαι να το καταλάβεις, θα πρέπει να θυμηθείς τι γινόταν πριν από μερικά χρόνια. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, ένα μικρό flashback.

Μια φορά κι έναν καιρό οι αιρετοί προσέρχονταν στο ΠΥΣΔΕ με τα μπιλιετάκια τους γεμάτα με ονόματα. Πρώτα «τακτοποιούνταν» οι ημέτεροι. Αμέσως μετά σειρά είχαν οι ημέτεροι Διευθυντές.

- Στείλε μου για μαθηματικό τον Τάκη και φιλόλογο τη Μαρία. Στείλε και κάνα δυο παραπάνω, για να έχουν τα φιλαράκια μειωμένο ωράριο. Αα, στείλε μου και για γραμματεία την Πηνελόπη και τον Οδυσσέα.

Αμέσως μετά ξεκινούσε η Οδύσσεια όλως των υπολοίπων. Ούτε κενά δίνονταν από τα σχολεία, ούτε μόρια έπαιζαν ρόλο ούτε οι δηλώσεις προτίμησης. Η συνταγή γνωστή και οι μάγειροι ήταν δεξιοτέχνες. Βολεύουμε όσους περισσότερους μπορούμε για να έχουμε έναν στρατό υποχρεωμένων και υποδουλωμένων εκπαιδευτικών.

Από το 2013 όμως σταδιακά η συνταγή χάλασε. Η σύνθεση του ΠΥΣΔΕ άλλαξε. Το έργο του αρχιμάγειρα έγινε πιο δύσκολο, ώσπου τελικά αναγκάστηκε σε αποχώρηση. Η μεγάλη των μαγείρων σχολή όμως δεν έπαψε ποτέ να ελπίζει.

Έτσι φτάσαμε στο 2017 που για πρώτη φορά υλοποιήθηκε το αίτημα της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών από το 2012 για αυτόματες τοποθετήσεις, χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Το σύστημα Αθηνά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πράγματι έγιναν λάθη στη πρώτη εφαρμογή του συστήματος, πράγμα φυσιολογικό κάθε φορά που επιχειρείται μία αλλαγή. Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και θα γίνουν. Οι συνάδελφοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγκάλιασαν το εγχείρημα.

Ωστόσο σε κάποιους δεν άρεσε. Τηλεφώνησαν στον Πρόεδρο και αυτός πήρε (από μόνος του) αμέσως την απόφαση. Να κάνει η Ε.Λ.Μ.Ε. παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση.

Το κατάλαβες; Παράσταση διαμαρτυρίας επειδή επιτέλους υπάρχει διαφάνεια. Επειδή τα κενά καταγράφονται σωστά και οι τοποθετήσεις γίνονται με βάση τα μόρια και τις αιτήσεις των συναδέλφων. Παράσταση διαμαρτυρίας γιατί δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι και η τέχνη του μάγειρα θα πάει χαμένη.

Η παράσταση έγινε, μόνο που ήταν για έναν ρόλο. Η Ε.Λ.Μ.Ε. ενημερώθηκε και κλήθηκε στη συνέχεια στο επόμενο Δ.Σ. να ψηφίσει το κείμενο της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών. Ο Πρόεδρος είχε ενστάσεις, τις οποίες όμως δεν μας είπε ποτέ θυμίζοντας μας το ανέκδοτο με τον γρύλο.

- Γιατί να σας πω τις ενστάσεις μου, αφού δεν θ’ αλλάξει τίποτα;

Αγαπητέ συνάδελφε, όπως καταλαβαίνεις κάποιοι επιλέγουν τη στασιμότητα. Κάποιοι άλλοι, ακόμα χειρότερα, την οπισθοδρόμηση. Εμείς επιλέγουμε το άλμα προς τα εμπρός. Οι υπόλοιποι πάρτε το γρύλο σας και … άντε στο καλό.


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών