Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Διαταγή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο my school για τις μαζικές εγγραφές μαθητών

Έγγραφη προσωρινή διαταγή έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να διακοπή η μαζική...

Διαταγή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο my school για τις μαζικές εγγραφές μαθητών

Έγγραφη προσωρινή διαταγή έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να διακοπή η μαζική καταχώρηση ανανεώσεων των εγγραφών των μαθητών στο my school, ύστερα από την προσφυγή που έκανε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων.

Ηδη το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τους Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της χώρας ότι από σήμερα η λειτουργικότητα της Μαζικής Ανανέωσης Εγγραφών έχει απενεργοποιηθεί κατόπιν σχετικής οδηγίας της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και εφόσον η διαδικασία των εγγραφών έχει τυπικά ολοκληρωθεί.

Πλέον, οι εγγραφές των μαθητών μπορούν να πραγματοποιηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσω της διαδρομής: Μαθητές -> Εγγραφές μαθητών -> Νέες εγγραφές, και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες. 


H Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκανε δεκτή εν μέρει την από 01.8.2017 αίτηση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων για την αναστολή της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων μαθητών στο πληροφοριακό σύστημα «mySchool» και διατάσσει προσωρινά :

α) Να μην υφίσταται δυνατότητα πρόσβασης στην Ετήσια Βαθμολογία (ΓΜΟ) του/ης μαθητή/ήτριας κατά το στάδιο πριν την «αποδοχή» της εγγραφής του/ης μαθητή/ήτριας από τον εξουσιοδοτημένο ∆ιευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας.

β) Να περιορίζεται η πρόσβαση του εξουσιοδοτημένου ∆ιευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας μετά το στάδιο της «αποδοχής» της εγγραφής του/ης μαθητή/ήτριας και μέχρι τη λήξη του χρόνου της διαδικασίας των εγγραφών των μαθητών/τριών στην πρώτη τάξη της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας μόνο στα εξής στοιχεία μαθητών:

1) Επώνυμο,
2) Όνομα,
3) Όνομα πατέρα,
4) Όνομα μητέρας,
5) φύλο,
6) τάξη,
7) αριθμό μητρώου και
8) βιβλίο μητρώου, και

γ) Να μην υφίσταται δυνατότητα πρόσβασης από τον εξουσιοδοτημένο ∆ιευθυντή της σχολικής μονάδας στα υπόλοιπα στοιχεία του/ης μαθητή/ήτριας μέχρι τη λήξη του χρόνου της διαδικασίας των εγγραφών των μαθητών/τριών στην πρώτη τάξη της οικείας εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραιλίδης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και θέσαμε υπόψιν την προσωρινή διαταγή της Αρχής μας δήλωσε πως “επαληθεύονται οι καταγγελίες του Συνδέσμου προς την ΑΠΠΔ. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας με τις νέες οδηγίες, εν μέρει έκανε πράξη τη διαταγή της ΑΠΠΔ και συνεχίζει να αφήνει κενά στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών που συμπεριλαμβάνονται στην εφαρμογή του my school”.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) την 1η Αυγούστου 2017 με προσφυγή του κατήγγειλε παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών ιδιωτικών και δημοσίων σχολείων που τηρούνται στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «mySchool» ισχυριζόμενος ότι διαπιστώθηκε ελεύθερη πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων προσώπων στο ως άνω σύστημα.

Ο ΣΙΣ με την από 01.8.2017 αίτησή του εζήτησε την άμεση αναστολή επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων μαθητών στο πληροφοριακό σύστημα «mySchool» για τους ως άνω λόγους.

Η Αρχή κάλεσε στις 09.8.2017 το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το ΙΤΥΕ «∆ιόφαντος» προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα καταγγελλόμενα.

Η Αρχή, αφού έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς και τα στοιχεία που υπέβαλαν ο ΣΙΣ, το ΥΠΕΘ και το ΙΤΥΕ «∆ιόφαντος», διαπίστωσε ότι η πρόσβαση στα στοιχεία των μαθητών/τριών που τηρούνται στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα γίνεται από εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, και συγκεκριμένα το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας και μόνο για το σκοπό της διαδικασίας των εγγραφών των μαθητών/τριών στην πρώτη τάξη κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας (α’ δημοτικού, α’ γυμνασίου και α’ λυκείου).

Ειδικότερα, διαπίστωσε τα εξής:

Σε πρώτο στάδιο, πριν από την αποδοχή αίτησης εγγραφής η πρόσβαση αφορά σε συγκεκριμένα στοιχεία μαθητών/τριών, ήτοι

1) όνομα,
2) επώνυμο,
3) όνομα πατέρα,
4) όνομα μητέρας,
5) σχολείο που φοίτησε ο/η μαθητής/ήτρια κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά,
6) εκπαιδευτική βαθμίδα που ολοκλήρωσε ο/η μαθητής/ήτρια και
7) ετήσια βαθμολογία (ΓΜΟ).

Όπως σημειώνει η ΑΠΠΔ στο σκεπτικό της διαταγής:

Ο εξουσιοδοτημένος ∆ιευθυντής της σχολικής μονάδας έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα στοιχεία του/ης μαθητή/ήτριας που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα «mySchool» μετά την «αποδοχή» της εγγραφής του/ης μαθητή/ήτριας· από εκείνη δε τη στιγμή οι ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο ως άνω πληροφοριακό σύστημα καταγράφονται και, συνεπώς, μπορούν να ανιχνευθούν.

Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 4 του Ν. 2472/1997, το στοιχείο της ετήσιας βαθμολογίας κατά το πρώτο στάδιο της παραπάνω επεξεργασίας, δηλαδή πριν από την αποδοχή της εγγραφής, δεν είναι αναγκαίο για τον επιδιωκόμενο σκοπό της εγγραφής των μαθητών/τριών στη σχολική μονάδα.

Μετά την αποδοχή της εγγραφής είναι αναγκαία η πρόσβαση του ∆ιευθυντή της νέας σχολικής μονάδας του μαθητή/τριας στα εξής επιπλέον στοιχεία 1) φύλο, 2) τάξη εγγραφής, 3) αριθμός μητρώου και 4) βιβλίο μητρώου.

Αντιθέτως, δεν είναι αναγκαία πριν από τη λήξη του χρόνου της διαδικασίας των εγγραφών η πρόσβαση στα υπόλοιπα στοιχεία του μαθητή/ήτριας, ούτε και στην ημερομηνία γέννησης του/ης μαθητή/ήτριας, στον Κανόνα υπολογισμού αποτελεσμάτων και στον ειδικό κανόνα υπολογισμού αποτελεσμάτων, τα οποία επικαλούνται το ΥΠΕΘ και το ΙΤΥΕ «∆ιόφαντος».