Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Καταγγελία φυσικοθεραπευτών … και ανεμόμυλοι

Ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών είναι μια ιδιαίτερα συμπαθής επαγγελματική τάξη. Και πώς να μην είναι, αφού είναι οι επιστήμονες που ανα...

Καταγγελία φυσικοθεραπευτών … και ανεμόμυλοι

Ο κλάδος των φυσικοθεραπευτών είναι μια ιδιαίτερα συμπαθής επαγγελματική τάξη. Και πώς να μην είναι, αφού είναι οι επιστήμονες που αναλαμβάνουν να θεραπεύσουν τη μέση, τον αυχένα,  τα τραυματισμένα χέρια, πόδια κ.λ.π. Είναι αυτοί στους οποίους προστρέχουμε για να ανακουφιστούμε από τον πόνο.

Ταυτόχρονα όμως είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση. Και μαζί μ’ αυτούς έχουμε πληγεί κι εμείς οι ασθενείς, που έχουμε χάσει το δικαίωμα στην φυσικοθεραπεία.

Θα έλεγε κανείς ότι είναι λογικό, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, να προσπαθούν τα προστατεύσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Όμως ποιος αλήθεια απειλεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των φυσικοθεραπευτών. Όλοι γνωρίζουν ότι τα ΕΠΑ.Λ. και τα διάφορα college δεν βγάζουν φυσικοθεραπευτές αλλά βοηθούς φυσικοθεραπευτές. Βέβαια με το γνωστό κόλπο της συνεργασίας με βρετανικά κυρίως πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα «κολλέγια» έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα δημόσια ΕΠΑ.Λ.   

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία καταγγελία του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πιερίας στον Συνήγορο του Καταναλωτή για το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης για «παραπλάνηση» των υποψηφίων σπουδαστών του αναφορικά με την ειδικότητα του «Βοηθού Φυσικοθεραπείας» (!) διότι σε κάποιο ενημερωτικό έντυπο γινόταν αναφορά για ειδικότητα «Φυσικοθεραπείας» και όχι «Βοηθός Φυσικοθεραπείας» όπως είναι το σωστό.

Και το σωστό πρέπει να λέγεται … και να καταγγέλλεται βεβαίως βεβαίως.

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στις προ κρίσης εποχές. 

Υπηρετώ στα Ριζώματα Ημαθίας. Μία ώρα οδήγηση κάθε μέρα σε δύσκολη διαδρομή, σε συνδυασμό με την ορθοστασία (αφού στον πίνακα δεν μπορείς να γράψεις καθιστός), δεν αργούν να φέρουν αποτέλεσμα στη μέση. Νοκ άουτ ο καθηγητής και ενέσεις για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει. Στράτα στρατούλα και γραμμή για τον φυσικοθεραπευτή. 

Δέκα φυσικοθεραπείες είχε γράψει ο γιατρός, ο οποίος μάλιστα συστήνει συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτή, που κάνει «θαύματα». Πράγματι ο θαυματουργός επιστήμονας καταφέρνει να πετύχει το αποτέλεσμα των δέκα φυσικοθεραπειών σε μόλις έξι. Φυσικά πληρώθηκε για δέκα, αλλά δεσμεύθηκε να κάνει και τις υπόλοιπες κάποια στιγμή στο μέλλον!

Το μέλλον ήρθε σχετικά γρήγορα, γιατί η μέση όταν δεν την προσέχεις σε τιμωρεί. Και πάλι ο γιατρός γράφει δέκα φυσικοθεραπείες, όμως ο φυσικοθεραπευτής ισχυρίζεται ότι τα λεφτά φτάνουν μόνο για τέσσερις και ζητάει για τις υπόλοιπες από 30 € τη φορά, χωρίς απόδειξη εννοείται. Για την ιστορία βέβαια την περισσότερη δουλειά την βγάζει η βοηθός του φυσικοθεραπευτή (!) διότι ο ίδιος αντιμετωπίζει πρόβλημα με το χέρι του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν προσέφυγα στον συνήγορο του καταναλωτή ούτε κατήγγειλα τον κακό επαγγελματία στον Σύλλογό του ή (ακόμα χειρότερα) στην εφορία. Ενημέρωσα όμως φίλους και γνωστούς καθώς και τον γιατρό μου.

Πέρασαν λίγα χρόνια μέχρι να ξαναχρειαστώ τη βοήθεια της επιστήμης. Και πάλι ο γιατρός γράφει δέκα φυσικοθεραπείες, Αυτή τη φορά διάλεξα άλλον φυσιοθεραπευτή, ο οποίος δεν ζήτησε επιπλέον αμοιβή και έφτασε, όχι στις δέκα αλλά στις οχτώ συνεδρίες. 

Προφανώς όλοι οι φυσικοθεραπευτές δεν είναι ίδιοι, όπως δεν είναι ίδιοι όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλοι οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι έμποροι κ.ο.κ. Όσοι ζούμε στις μικρές τοπικές κοινωνίες ξέρουμε να «τιμωρούμε» τον κακό επαγγελματία, χωρίς να καταφεύγουμε υποχρεωτικά σε καταγγελίες, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ξεσηκώνουν αντιδράσεις.

Αν ένας ολόκληρος κλάδος προσφεύγει στον συνήγορο του καταναλωτή επειδή σ’ ένα έντυπο δημόσιου σχολείου, λείπει μία λέξη, τι θα πρέπει να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι; Το πρόβλημα θα λυνόταν με ένα απλό τηλεφώνημα στον Διευθυντή του σχολείου.     

Φίλε φυσικοθεραπευτή, μην κυνηγάς ανύπαρκτους εχθρούς. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να δημιουργήσεις πραγματικούς εχθρούς στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού. Και μην ξεχνάς, στην περίοδο της κρίσης, που οι τσέπες είναι αδειανές, ποιος είναι ο καλύτερος «πελάτης» σου.

Γιώργος Βαρδακώστας