Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Από ελαττωματικό ψυγείο ξέσπασε η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ

Η φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου ξέσπασε από ένα ελαττωματικό ψυγείο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία....

Από ελαττωματικό ψυγείο ξέσπασε η φωτιά στον πύργο Γκρένφελ

Η φονική πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του δυτικού Λονδίνου ξέσπασε από ένα ελαττωματικό ψυγείο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πύρινη κόλαση που κατέστρεψε 150 διαμερίσματα στο κτίριο στο Κένσιγκτον. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει άλλοι αγνοούμενοι, αλλά δεν υπάρχει ακόμη «ολοκληρωμένη εικόνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η φωτιά δεν προκλήθηκε εσκεμμένα. Τόνισε όμως ότι το μονωτικό υλικό των πάνελ που χρησιμοποιήθηκαν για την εξωτερική επένδυση του πύργου δεν είχε περάσει τα τεστ, αφού το υλικό αυτό δεν είναι πυράντοχο, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί τάχιστα η πυρκαγιά.

«Διαθέτουμε σήμερα στοιχεία εμπειρογνωμόνων ότι η φωτιά δεν συνδέεται με εμπρησμό», είπε η επικεφαλής της αστυνομίας Φιόνα Μακ Κόρμακ.

«Οι προκαταρκτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι τα δείγματα του μονωτικού υλικού από τον 24ώροφο πύργου κατοικιών κάηκαν μετά την έναρξη των ελέγχων», σύμφωνα με την ίδια.

Ως εκ τούτου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας στους υπεύθυνους, μεταξύ των άλλων αδικημάτων και κακουργημάτων που έχουν διαπραχθεί.

Αναφερόμενη στους 79 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι, η Μακ Κόρμακ απάντησε: «Φοβάμαι ότι είναι περισσότεροι».

Η κυβέρνηση διέταξε τον άμεσο τεχνικό έλεγχο του ψυγειοκαταψύκτη της εταιρείας Hotpoint που σύμφωνα με την αστυνομία φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά.

«Το προϊόν αυτό, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 2006-2009, δεν είχε ανακληθεί και αυτός ο έλεγχος θα διακριβώσει αν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γκρεγκ Κλαρκ, ο βρετανός υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Επιχειρήσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εκπρόσωπο της Μέι.

«Έχω καταστήσει σαφές στην εταιρεία ότι αναμένω την αντικατάσταση χωρίς καθυστέρηση όποιου προϊόντος τυχόν κριθεί επικίνδυνο προς χρήση», πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας Φιόνα Μακ Κόρμακ, το μοντέλο της εταίρειας, FF175BP, δεν είχε ανακληθεί από τον κατασκευαστή, ο οποίος πραγματοποιούσε περαιτέρω ελέγχους σχετικά με τη λειτουργικότητα του.