Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Κινδυνεύουν με ματαίωση όλες οι σχολικές εκδρομές

Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί πως θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς “να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστη...

Κινδυνεύουν με ματαίωση όλες οι σχολικές εκδρομές

Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί πως θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς “να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες”.

Και κοπριά στα λάχανα. 

Απειλές τις Ο.Λ.Μ.Ε.=άσφαιρες τουφεκιές στον αέρα. Μερικές φορές δεν κάνουν ούτε καν θόρυβο. 

Οι εκδρομές δεν είναι υποχρεωτικές, αλλά σε περίπτωση που αποφασίσει ο σύλλογος διδασκόντων όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να συνοδέψουν (ακόμα κι το καταψήφισαν), εκτός αν και πάλι ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίσει ότι κάποιος εκπαιδευτικός αδυνατεί να συνοδέψει.(ΦΕΚ 681/2017 - Άρθρο 1. Σχολικοί Περίπατοι)

Το θέμα είναι, με ποια λογική υποχρεώνεις κάποιον να συνοδέψει, αλλά ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσεις από την ευθύνη!

πρέπει να είναι πολύ χαζός κανείς για να μην καταλαβαίνει την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις εκδρομές.

Ωστόσο η Ο.Λ.Μ.Ε. "γαβγίζει" και προειδοποιεί ότι θα καλέσει τους εκπαιδευτικούς “να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες”, εάν το υπουργείο Παιδείας:

ΠΡΩΤΟΝ δεν  δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη των καθηγητών του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που  εδώ και 8 χρόνια αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις για το σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο μικρού μαθητή σε σχολικό περίπατο που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Νάξου το 2009, και,

ΔΕΥΤΕΡΟΝ δεν προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις  να καλύπτει νομικά όλους τους εκπαιδευτικούς που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες .

Οπως αναφέρει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της:

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ: Ολοι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (13 συνοδοί και η τότε δ/ντρια του σχολείου) ου 2ου Γυμνασίου Νάξου καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 και 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συλλογική ευθύνη σε «ανθρωποκτονία εξ αμελείας  άνευ συνειδήσεως».

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ: Στο Εφετείο η ποινή των εκπαιδευτικών παρέμεινε, ενώ αθωώθηκαν ο τότε αντιδήμαρχος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που  είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 20 μήνες με αναστολή.

ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ: Κάποιοι από τους συναδέλφους προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο που θα εκδικάσει την υπόθεσή τους στις 16 Μαϊου.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την εργασιακή διάσταση αυτού του ζητήματος. Στη θέση των συναδέλφων θα μπορούσε να βρεθεί δυνητικά κάθε εκπαιδευτικός. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι πολυήμερες εκδρομές, αφορούν ένα σημαντικό και κοπιώδες κομμάτι της εργασίας μας.  Η ευθύνη της τήρησης των κανόνων ασφαλείας εντός και εκτός σχολείου ανήκει στην  Πολιτεία, η οποία επίσης έχει  ευθύνη για  τις ελλείψεις και τις αστοχίες  του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τις οποίες καλούνται να «πληρώσουν» αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αν υπάρξει ολιγωρία από το υπουργείο, και παρά το ότι έχουμε επίγνωση της παιδαγωγικής σημασίας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, και με βάση ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων (2014), «να καλέσουμε τους συναδέλφους όλου του κλάδου να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να διαφυλάξουν την εργασιακή αλλά και την ψυχική τους ασφάλεια».

Προτείνουμε στην Ο.Λ.Μ.Ε. να δοκιμάσει να πραγματοποιήσει την απειλή της, γιατί έτσι - αν οι εκπαιδευτικοί "συμμορφωθούν" - θα μπορέσει για μία και μόνη φορά να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις ενός νομικού πλαισίου που τους αφήνει εντελώς εκτεθειμένους