Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Διαταραχές ύπνου και ποιότητα σπέρματος

Οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, ίσως πρέπει να μπαίνουν νωρίς για ύπνο, γιατί το ξενύχτι βλάπτει σοβαρά την ποιότητα του σπέ...

Διαταραχές ύπνου και ποιότητα σπέρματος

Οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, ίσως πρέπει να μπαίνουν νωρίς για ύπνο, γιατί το ξενύχτι βλάπτει σοβαρά την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν 981 υγιείς νεαροί άνδρες, οι οποίοι χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, κάθε μία από τις οποίες έμπαινε για ύπνο από τις 8 έως τις 10 το βράδυ, από τις 10 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα ή μετά τα μεσάνυχτα. Οι άνδρες έπρεπε να βάζουν ξυπνητήρι για να σηκώνονται από το κρεβάτι έπειτα από έξι ώρες ύπνου ή λιγότερο (ελλιπής ύπνος), από 7-8 ώρες (μέση διάρκεια ύπνου) ή μετά από 9 ώρες ύπνο ή περισσότερο (υπερβολικός ύπνος). Πριν από την έναρξη της μελέτης και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκειά της, οι άνδρες έδιναν δείγματα σπέρματος, για να ελέγχουν οι ερευνητές τον όγκο των σπερματοζωαρίων, το σχήμα και την κινητικότητά τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Medical Science Monitor, ανακάλυψαν ότι την καλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων είχαν οι άνδρες που έμπαιναν νωρίς για ύπνο (πριν τις 10 το βράδυ) και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν επί ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (7-8 ώρες).

Αντιθέτως, όσοι έμπαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν χαμηλότερο όγκο σπέρματος, ενώ τα σπερματοζωάριά τους είχαν και μικρότερη διάρκεια ζωής απ’ ό,τι στους άνδρες που έμπαιναν για ύπνο πριν τα μεσάνυχτα. Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, δε, ήταν τα σπερματοζωάρια όσων έμπαιναν αργά για ύπνο και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν πολύ λίγο (6 ώρες ή λιγότερο) ή πάρα πολύ (9 ώρες ή περισσότερο).

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Χαρμπίν, στην ομώνυμη πόλη της βορειοανατολικής Κίνας, πιστεύουν ότι το ξενύχτι και ο ανεπαρκής ή υπερβολικός ύπνος πλήττουν το σπέρμα επειδή αυξάνουν τα επίπεδα των αντισπερματικών αντισωμάτων.

Τα αντισώματα αυτά είναι πρωτεϊνικά μόρια που παράγονται εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και αδρανοποιούν ή εξολοθρεύουν τα σπερματοζωάρια, μειώνοντας έτσι τη γονιμότητα του άνδρα. Ανάλογη μελέτη του 2013 που είχε πραγματοποιηθεί στη Δανία είχε δείξει ότι οι άνδρες που κοιμούνται μόνο έξι ώρες κάθε βράδυ παράγουν κατά 25% λιγότερα σπερματοζωάρια απ’ ό,τι όσοι κοιμούνται ένα οκτάωρο.