Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του Ιερομονάχου Νικηφόρου Μπουροζίκα

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του Ιερομονάχου Νικηφόρου Μπουροζίκα πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερ...

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του Ιερομονάχου Νικηφόρου ΜπουροζίκαΕπιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην του Ιερομονάχου Νικηφόρου Μπουροζίκα πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Πιερίας "Ο Όλυμπος". Τη σεμνή τελετή τίμησε πλήθος πατριωτών και φίλων καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Κοκκινοπλίτη Ιερέα πάτερ Ευάγγελο Ζαρώτη που τέλεσε το μνημόσυνο καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας,το Δήμο Κατερίνης,τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κοκκινοπλιτών,το Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Θε/νίκης,τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας,το Σύλλογο Λιβαδιωτών Κατερίνης, το Σύλλογο Κρητών "Οι Σταυραετοί" και την Ένωση Ποντίων που κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη του Ιερομονάχου.

Ο Νικηφόρος Μπουροζίκας γεννήθηκε το 1826 στον Κοκκινοπλό όπου έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Σε ηλικία 12 ετών έγινε μοναχός. Κατά τη διάρκεια του μοναχικού του βίου πέρασε από πολλά μοναστήρια όπως τη Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας, τη Μονή Παναγίας Πέτρας, στην οποία υπηρέτησε ως ηγούμενος για 30 περίπου χρόνια.
Υπήρξε αρκετά δραστήριος και προνοητικός για την εξέλιξη των γεγονότων στην εποχή του, αναφορικά με την αναβίωση της Μονής καθώς και της χρησιμοποίησης των εγκαταστάσεων της ως πρότυπου διδασκαλείου με οικοτροφείο. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1916 σε ηλικία 90 χρόνων. Η δράση του στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας υπήρξε μακρά και έντονη. Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 στο πλευρό του οπλαρχηγού Νικόλαου Ολύμπου.

Ξεχωριστή υπήρξε η συμμετοχή του στην ένδοξη επανάσταση του Ολύμπουτο 1878. Όταν στις 19 Φεβρουαρίου 1878 σχηματίζεται η προσωρινή κυβέρνηση στο Λιτόχωρο, ο Νικηφόρος Μπουροζίκας διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο και είναι το πρώτο μέλος της. Σε όλες τις προκηρύξεις που εξέδωσε η Επαναστατική Κυβέρνηση υπήρχε η υπογραφή του Νικηφόρου Μπουροζίκα και μάλιστα την πρώτη τη συνέταξε ο ίδιος προς τις κυβερνήσεις των ΕυρωπαΪκών Δυνάμεων, καθώς και αυτή που απευθυνόταν στους Μακεδόνες συμπατριώτες του.

Έχουμε ιερό καθήκον σαν ¨Ελληνες να θυμόμαστε την Επανάσταση του Ολύμπου που έγινε το 1878 και πρέπει να νιώθουμε περήφανοι που ο πατριώτης αγωνιστής ηγούμενος Νικηφόρος Μπουροζίκας υπήρξε σπουδαία φυσιογνωμία της επαναστάσεως συμβάλλοντας στους απελευθερωτικούς αγώνες του τόπου μας.

(Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του κ. Αποστολή Μοσχολούρη)