Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Λίγο μάθημα θα κάνουμε στα σχολεία;

- Τι έχεις για αύριο Νικολάκη; - Τίποτα μαμά. - Ε, πώς τίποτα, δεν κάνατε μάθημα σήμερα; - Όχι. Μιλήσαμε το σώμα και τη διατροφή. ...

Λίγο μάθημα θα κάνουμε στα σχολεία;
- Τι έχεις για αύριο Νικολάκη;
- Τίποτα μαμά.
- Ε, πώς τίποτα, δεν κάνατε μάθημα σήμερα;
- Όχι. Μιλήσαμε το σώμα και τη διατροφή.
- Καλό μου ακούγεται. Εν πάση περιπτώσει. Μπορείς να προετοιμαστείς για τα παρακάτω.
- Αφού ούτε αύριο θα κάνουμε μάθημα. Θα μιλήσουμε για το κοινωνικό και το βιολογικό φύλο. Και μεθαύριο για τις εξαρτήσεις.

- Πλάκα μου κάνεις. Αυτοί οι καθηγητές ευκαιρία ψάχνουν για να μην κάνουν τίποτα.

Κι όμως. Αναρωτήθηκες πόσο περισσότερο πρέπει να κουραστεί ο εκπαιδευτικός για να μην κάνει το παιδί σου μάθημα; Σου περνάει από το μυαλό, όλες αυτές οι υποχρεωτικές δραστηριότητες, που κάποιος άλλος αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πόσο μεγάλη προετοιμασία θέλουν για να πραγματοποιηθούν;

Γι’ αυτό ο νομοθέτης το είχε προβλέψει. Οι βιωματικές δράσεις και τα προγράμματα αγωγής υγείας, περιβαλλοντικής αγωγής, πολιτιστικών θεμάτων, υπολογίζονταν στο ωράριο τω εκπαιδευτικών και πραγματοποιούνταν εκτός ωρολογίου προγράμματος.

Η πολιτεία όμως που νοιάζεται για τον μαθητή φρόντισε να το καταργήσει αυτό και έτσι τέτοιου είδους προγράμματα υλοποιούνται πλέον μόνο χάρις στον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων εκπαιδευτικών.

Επιπλέον η πολιτεία φρόντισε να αφαιρέσει ώρες από μαθήματα όπως η Βιολογία, η Οικιακή Οικονομία και τα project, που πραγματεύονταν θέματα αντίστοιχα με αυτά που προτείνονται για τη θεματική εβδομάδα. Πάντα για το καλό των μαθητών.

Το προφανές αποτέλεσμα όλων αυτών των αλχημειών είναι να έχει μειωθεί σημαντικά ο διαθέσιμος διδακτικός χρόνος. Ποιος νοιάζεται όμως; Ίσα ίσα ακριβώς το αντίθετο. Η πολιτεία φροντίζει να μειωθεί κι άλλο.

Με ημερομηνία 13/2 αποστέλλεται στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο με το οποίο η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. προκηρύσσει Πανελλήνιους Ενδοσχολικούς Αγώνες Καλαθοσφαίρισης 3 επί 3 (3 εναντίον 3) για το σχολικό έτος 2016-17 για μαθητές/τριες και των τριών (3) τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας με κεντρικό σύνθημα «τάπα στη βία και το ρατσισμό»!!

Στο έγγραφο αναφέρονται και τα εξής: 

«Οι Ενδοσχολικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, η αυτενέργεια και η συνεργασία των μαθητών/τριών. Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου και το σύλλογο των διδασκόντων. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που έχουν ενεργό και έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ και φοιτούν κανονικά στο σχολείο.»

«… ο τελικός αγώνας κάθε σχολείου για την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας αγοριών και κοριτσιών θα διεξαχθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα Παρασκευή. Την ίδια ήμερα θα διεξαχθεί διαγωνισμός ελευθέρων βολών (πέντε βολές) και τρίποντων (τρία σουτ) εφόσον κάθε ομάδα θα έχει ορίσει έναν εκπρόσωπο κατόπιν εσωτερικής διαδικασίας …»

Να περιμένουμε ότι θ’ ακολουθήσουν αγώνες πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, ποδοσφαίρου κ.λ.π.;

Τους καθηγητές που δεν προλαβαίνουν να βγάλουν την ύλη τους ρωτήσατε; Τι πρέπει να απαντήσω εγώ στη μαμά του Νικολάκη, που θεωρεί όλες αυτές τις δραστηριότητες, ευκαιρία για γιορτή; Δεν φτάνει που πρέπει ν’ απολογούμαι για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι και τα χιόνια, τώρα θα πρέπει ν’ απολογούμαι και για οτιδήποτε σκαρφίζεται κάποιο στέλεχος του υπουργείου;

Αγαπητέ κύρια Γαβρόγλου, μην αποσπάτε άλλους φωστήρες στο υπουργείο παιδείας. Λυπηθείτε μας. Μη μας στοχοποιείτε άλλο. Αφήστε μας να δουλέψουμε. Δημόσιοι Λειτουργοί είμαστε και όχι playbobil.

Γιώργος Βαρδακώστας