Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Βάσεις 2016: «Πέφτουν» οι παιδαγωγικές σχολές, «ανεβαίνουν» οι ιατρικές

Με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2016 να έχουν ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή το μόνο πράγμα που απασχολεί πλέον τους υποψήφ...

Βάσεις 2016: «Πέφτουν» οι παιδαγωγικές σχολές, «ανεβαίνουν» οι ιατρικές
Με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2016 να έχουν ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή το μόνο πράγμα που απασχολεί πλέον τους υποψήφιους είναι το αν θα περάσουν στην σχολής της αρεσκείας τους. Ο συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες, καθώς και το ανεβασμένο ποσοστό των αριστούχων αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των βαθμολογίων στις φετινές πανελλήνιες.

Όσον αφορά τις βάσεις, πτωτικά αναμένονται να κινηθούν τα όρια εισαγωγής στις παιδαγωγικές σχολές και τα οικονομικά, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό στάτους κβο.

Για τις «αγαπημένες» σχολές των αριστούχων (Νομική, Ιατρική) και σύμφωνα με το γεγονός της αύξησης των βαθμολογιών κοντά και πάνω από το 19 οι βάσεις θα είναι ανεβασμένες. Σε αυτό συντελούν τόσο η πληθώρα των υποψηφίων για αυτές τις σχολές, όσο και τα σχετικά εύκολα θέματα για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Βέβαιο είναι, πως με το συνωστισμό στις μεσαίες βαθμολογίες, παραμένει θολό το τοπίο για τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών και τη σειρά των επιλογών από την πλευρά των μαθητών.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, έως τώρα στις λεγόμενες μεσαίες σχολές, αναμένεται πτώση στο θετικό πεδίο και άνοδος στο θεωρητικό. Οι υποψήφιοι πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά το αργότερο έως τις 8 Ιουλίου. Έως τότε μπορούν ν’ αποθηκεύσουν προσωρινά τις επιλογές τους, οι οποίες θα πρέπει να «κλειδώσουν» υποχρεωτικά στις 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», αναμένεται και φέτος συνωστισμός αριστούχων στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου πεδίου.

Μικρή άνοδο αναμένεται να σημειώσουν τα τμήματα των ιατρικών και παραϊατρικών σχολών που είναι υψηλής ζήτησης, την ίδια στιγμή που αναμένεται σημαντική πτώση στις παιδαγωγικές και τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής.

Η σημαντική αυτή πτώση των χιλιάδων μορίων αναμένεται διότι από τους 4.910 υποψηφίους που δήλωσαν παιδαγωγικές σχολές από την ομάδα Ανθρωπιστικών Επιστημών, οι 2.343 βαθμολογήθηκαν με κάτω από 5 με άριστα το 20 στα Μαθηματικά που εξετάστηκαν!

Αυξομειώσεις με ανοδικές τάσεις αναμένονται στο 1ο πεδίο των των Ανθρωπιστικών Επιστημών στις σχολές υψηλής ζήτησης ενώ μικρή πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν οι σχολές μεσαίας και χαμηλής ζήτησης.

Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, παρά το γεγονός ότι στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό των αριστούχων από 5,18% πέρυσι φέτος εκτοξεύτηκε στο 27,88% φέτος, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές υψηλής ζήτησης. Αντίθετα ίσως εμφανιστεί πτώση, η οποία θα είναι σημαντική κυρίως στις περιφερειακές σχολές καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που τις επέλεξαν είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι, λόγω της αλλαγής του συστήματος που απαιτούσε και εξέταση σε 5ο μάθημα.

Όσον αφορά το 3ο πεδίο, τόσο οι ιατρικές αλλά και οι άλλες περιζήτητες σχολές αναμένεται να εμφανίσουν μικρή άνοδο, με τις υπόλοιπες σχολές να κινούνται στα περσινά επίπεδα.

Στο 4ο και το 5ο πεδίο αναμένεται καθολική και ραγδαία πτώση των βάσεων παντού.

Τα πέντε μαθήματα με τη μεγαλύτερη αποτυχία
  • Ιστορία Γενικής Παιδείας: 82,64%
  • Μαθηματικά Ομάδας Οικονομίας – Πληροφορικής: 77,89%
  • Μαθηματικά Γενικής Παιδείας: 66,19%
  • Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 52,65%
  • Ιστορία Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 47,77%

Τα πέντε μαθήματα με τους περισσότερους αριστούχους
  • Χημεία Ομάδας Θετικών Σπουδών: 22,98%
  • Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ομάδας Οικονομίας – Πληροφορικής: 20,31%
  • Φυσική Ομάδας Θετικών Σπουδών: 17,78%
  • Βιολογία Γενικής Παιδείας: 12,29%
  • Λατινικά Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 10,25%