Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Τι απέγινε η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας;

Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας περικλείεται από έναν θρύλο από την εποχή της άλωσης της Πόλης. Ήταν κατασκευασμένη από χρυσό και πάνω τ...

Τι απέγινε η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας;
Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας περικλείεται από έναν θρύλο από την εποχή της άλωσης της Πόλης. Ήταν κατασκευασμένη από χρυσό και πάνω της υπήρχαν τα στέμματα 30 αυτοκρατόρων μεταξύ των οποίων και αυτό του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αυτά συμβόλιζαν τα τριάντα αργύρια της προδοσίας του Ιούδα.

Σύμφωνα με το θρύλο λοιπόν όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διέβλεψε ότι η Πόλη θα πέσει στα χέρια των Οθωμανών έδωσε εντολή να φορτωθούν όλα τα Ιερά Κειμήλια και σκεύη της Αγίας Σοφίας σε τρία ενετικά πλοία και να τα πάρουν μακριά. Το ένα από αυτά που μετέφερε την Αγία Τράπεζα βυθίστηκε στην περιοχή του Μαρμαρά στο Βόσπορο.

Η παράδοση αναφέρει ότι στο σημείο που υποτίθεται ότι βυθίστηκε η Αγία Τράπεζα τα νερά είναι πάντα ήρεμα άσχετα με τις καιρικές συνθήκες στην υπόλοιπη περιοχή.

Οι Τούρκοι έχουν επιχειρήσει να λύσουν αυτό το «μυστήριο» (κάτι σαν τα νερά της Χαλκίδας), αλλά οι έρευνες δεν έχουν αποδώσει λόγω του λασπώδους βυθού.

Την ιστορία αυτή περιγράφει και ο σπουδαίος λαογράφος Νικόλαος Πολίτης:

«Την ημέρα που πάρθηκεν η Πόλη έβαλαν σ’ ένα καράβι την Αγία Τράπεζα, να την πάνε στην Φραγκιά, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Εκεί όμως στην θάλασσα του Μαρμαρά, άνοιξε το καράβι και η Αγία Τράπεζα εβούλιαξε στον πάτο.

Στο μέρος εκείνο η θάλασσα είναι λάδι, όση θαλασσοταραχή και αν είναι γύρω. Και το γνωρίζουν το μέρος αυτό από τη γαλήνη που είναι πάντα εκεί και από την ευωδία που βγαίνει.

Πολλοί μάλιστα αξιώθηκαν να την ιδούν στα βάθη της θάλασσας».