Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η Πανορθόδοξη Σύνοδος

Θα σηματοδοτήσει ασφαλώς τον 21ο αιώνα η Αγία Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, της οποίας οι εργασίες άρχισαν στις 16 Ιουνίου και θα τερμα...

Θα σηματοδοτήσει ασφαλώς τον 21ο αιώνα η Αγία Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας, της οποίας οι εργασίες άρχισαν στις 16 Ιουνίου και θα τερματιστούν στις 26 του ίδιου μήνα. 

Ατυχώς την καθολικότητα της επισκίασαν με την αποχή τους 4 από τα συνολικά 14 Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, που κλήθηκαν μετά από μακρά προεργασία 60 ολόκληρων ετών να συμμετάσχουν στην ιστορική αυτή για την Ορθοδοξία Σύνοδο, ύστερα από το οριστικό σχίσμα των Χριστιανικών Εκκλησιών, που επήλθε το έτος 1054 μ. Χ. Πρόκειται για τα Πατριαρχεία Μόσχας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Αντιοχείας, τα οποία για προσωπικές φιλοδοξίες, πρωτοκαθεδρίες και γεωπολιτικά συμφέροντα, απάδοντα προς το πνεύμα της εν Χριστώ ενότητας και αδελφοσύνης, επεχείρησαν αρχικώς να τορπιλίσουν την Σύνοδο και εν τέλει να απέχουν των εργασιών της. Παρά, όμως, την σκοτεινή αυτή πτυχή του επί σειρά ετών κυοφορούμενου και επεξεργαζόμενου εγχειρήματος, η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί πραγματικότητα και οι εκουσίως «αποσχισθέντες» φέρουν την ευθύνη και το στίγμα της αποστασίας των. 

Τα μηνύματα που διετυπώθησαν από τις πρώτες κιόλας συνάξεις είναι αισιόδοξα και ελπιδοφόρα, παρέχοντα στήριγμα ενότητας και αγάπης σε ένα κόσμο διασπασμένο, παραπαίοντα, σπαρασσόμενο και βαριά πληγωμένο. Ήδη, μάλιστα, έχει συζητηθεί το πρώτο από τα έξι βασικά θέματα της Συνόδου, που αναφέρεται στην «Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο», σύμφωνα με το οποίο εξετάσθηκαν τα εξής επί μέρους θέματα. 

1) Η αξία του ανθρωπίνου προσώπου, ο σεβασμός και η προστασία του, με οδηγό την διαχριστιανική συνεργασία, την απάλειψη του οποιασδήποτε μορφής φανατισμού, την συμφιλίωση των λαών και την επικράτηση της ελευθερίας και ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως έθνους, φυλής και θρησκείας. 

2) Η αξία της ελευθερίας και της ευθύνης διαχειρίσεως της, με την εξάλειψη των φαινομένων βίας, του φυλετισμού, της έκλυσης των ηθών, των ναρκωτικών των εξοπλισμών, των πολέμων, την καταπίεση θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη επισημάνθηκαν τα σύγχρονα προβλήματα της μετανάστευσης, της προσφυγιάς, της καταπολέμησης της πείνας, της ανεργίας, της τρομοκρατίας και της μισαλλοδοξίας. 

3) Η αξία της ειρήνης και της δικαιοσύνης, που επιζητεί διακαώς ο σημερινός άνθρωπος. Τονίσθηκε η επίκληση της «άνωθεν ειρήνης» και της «ειρήνης του σύμπαντος κόσμου», υπέρ των οποίων δέεται καθημερινά κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας η Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και η επιζήτηση της θείας δικαιοσύνης που πρέπει να κυριαρχήσει στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των λαών. 

4) Τέλος υπογραμμίστηκε η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο ως μαρτυρία αγάπης με την έμπρακτη μέριμνα της για τους πτωχούς, τους διωκομένους, τους άστεγους, τους ασθενείς, τους υπερήλικες, τους πρόσφυγες, τα παιδιά και τους εγκαταλελειμμένους σύμφωνα με την Ευαγγελική επιταγή του Κυρίου «.. επείνασα γαρ και εδώκατε με φαγείν..ξένος ήμην και συνηγάγετέ με …» [Ματ.25,35 επ.] 

Τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου είναι, « Η Ορθόδοξη διασπορά», «Το Αυτόνομο και η αναγνώρισή του», « Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματά του», «Η σπουδαιότητα της νηστείας», και «Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον λοιπό Χριστιανικό κόσμο» 

Στόχος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι να δοθεί μια εκκλησιαστική μαρτυρία πίστεως και ενότητας στον σύγχρονο κόσμο. Και αυτή η ενότητα κι ομοφωνία διαφαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ότι έχει επιτευχθεί. Ευελπιστούμε ότι οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχισθούν και θα περατωθούν απρόσκοπτα και επιτυχώς, επ’αγαθώ της ενότητας της Εκκλησίας και σύμπαντος του Ορθοδόξου ποιμνίου της.

Δημήτριος Δημηνάς 
Δικηγόρος