Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Οι ευεργετικές ιδιότητες της γλιστρίδας

Έχει ιστορία 2000 ετών ως θεραπευτικό  φυτό στην Ευρώπη στο Ιράν και την Ινδία. Ο λόγος για την γλιστρίδα,  ή αντράκλα ή ανδράχλη ή αντρ...

Οι ευεργετικές ιδιότητες της γλιστρίδας
Έχει ιστορία 2000 ετών ως θεραπευτικό  φυτό στην Ευρώπη στο Ιράν και την Ινδία. Ο λόγος για την γλιστρίδα,  ή αντράκλα ή ανδράχλη ή αντραχλίδα ή σκλιμίτσα ή χοιροβότανο ή τρευλό ή και γλυστιρίδα, ένα παρεξηγημένο ζιζάνιο που φυτρώνει σχεδόν παντού κι έχει ένα  μοναδικό χαρακτηριστικό. 

Έχει περισσότερα ω-3 λιπαρά ακόμη και από τον σολομό. Τώρα είναι η εποχή του. Στην αρχαία Ρώμη η γλιστρίδα χρησιμοποιείτο για θεραπεία των πονοκεφάλων, της δυσεντερίας, και των δαγκωμάτων από σαύρες. 

Ο Θεοφραστος το συνιστουσε για παθησεις της καρδιας.

Βέβαια τότε δεν γνώριζαν ότι είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την υγεία. Μάλιστα η γλιστρίδα εθεωρείτο από παλαιά πολύτιμο φυτό για τη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος.

Άρα μια πολύ ωραία επιλογή και πολύ φτηνή. Την έκφραση που λέει 'γλιστρίδα έφαγες και μιλάς τόσο πολύ', πιθανά τη ξέρετε. Την εξήγηση σας τη έχω για έκπληξη, αργότερα. Ένα πράγμα όμως που δεν είναι πολύ γνωστό, είναι ότι ο Διοσκουρίδης την αποκαλούσε φάρμακο κατά της μοιχείας, γιατί έχει μεγάλη καταπραυντική δράση, και έτσι ηρεμούσε τη σεξουαλική διάθεση. Είναι αναλγητικό άλλα και αντι-υπερτασικό! Περιέχει βιταμίνες Α1 Κκαι Β1. Περιέχει επίσης και ιχνοστοιχεία, κάλιο σίδηρο, καροτονοειδές ασβέστιο, μαγνήσιο γλουτοθειόνη.

Επομένως όσοι σας πασάρουν συμπληρώματα για ω-3 πείτε τους να τρώνε μια σαλάτα γλιστρίδα, η να τρώνε 3 καρύδια. Έχουν όσα ω-3 χρειαζόμαστε.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας αν κάποιος μιλά γρήγορα και συνέχεια, οι συνομιλητές του να τον παρατηρούν με την ερωτηματική φράση: "γλυστρίδα έφαγες;", σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία ότι η κατανάλωση αντράκλας επιφέρει ευφράδεια και ταχύτητα λόγου.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή η πολλή κατανάλωση του φυτού αυτού της γλυστρίδας προκαλεί διάρροια, που συνοδεύεται από "χαρακτηριστικούς ήχους" προς τους οποίους… παρομοιάζεται η κουβέντα του εκάστοτε φλύαρου….!!!!