Αποκλειστική συνέντευξη στην " ΑΛΗΘΕΙΑ" και τον Μιχάλη Κανταρτζή του σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ για την μη κλήση του στο 45ο Φε...
Αποκλειστική συνέντευξη στην "ΑΛΗΘΕΙΑ" και τον Μιχάλη Κανταρτζή του σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ για την μη κλήση του στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Με μια συνέντευξη κατάθεση ψυχής ο συμπολίτης μας σκηνοθέτης κ. Ανδρέας Μιχαήλ μιλάει δημόσια για πρώτη φορά, ανοίγει την καρδιά του και αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τη μη κλήση του στο Φεστιβάλ Ολύμπου.
Καταλογίζει ευθύνες σε αυτούς που τον απέρριψαν και όπως χαρακτηριστικά μας λέει, ότι έγινε ήταν ανήθικο και εξευτελιστικό για την προσφορά του στην κοινωνία της Κατερίνης και της Πιερίας.
Το έργο που απέρριψε η καλλιτεχνική επιτροπή του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου είναι "Η πιο όμορφη μέρα" του Κύπριου Φάνου Ναθαναήλ.
Το έργο αναφέρεται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων κατακτητών, και έχει αναφορές στον πατριωτισμό και την αγάπη για την πατρίδα.
Άραγε να έφταιξε αυτό που κόπηκε από το Φεστιβάλ Ολύμπου;
Πότε ξεκίνησαν οι επαφές σας με το Φεστιβάλ Ολύμπου;
Τον Απρίλιο φέτος έξω από το Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης συνάντησα τον πρόεδρο τον κ. Παπαχρήστο (με το οποίο έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν ως Δήμαρχο και τον θεωρώ φίλο μου και τον εκτιμώ) με τον κ. Μυστακίδη και τους ανέφερα για το έργο μου (Η πιο όμορφη μέρα).
Του πρότεινα να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου και με την ευκαιρία να καλέσω από την Κύπρο, κάποιους υπουργούς και κάποιους αγωνιστές εν ζωή της ΕΟΚΑ ώστε να δώσουμε και μια αίγλη στην Κατερίνη.
Τ
ου άρεσε η ιδέα μου του κ. Παπαχρήστου και μου πρότεινε να πάω από τα γραφεία και να το συζητήσω και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Χανδόλια.
Έτσι επισκέφτηκα τον κ. Χανδόλια στο γραφείο του Φεστιβάλ όπου ήταν παρών και ο κ. Παπαχρήστος και μιλήσαμε για αρκετή ώρα.
Συμφωνήσαμε να εντάξουμε το έργο μου στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου, απλά δεν μπορούμε να το βάλουμε στο αρχαίο θέατρο του Δίου και ο μόνος χώρος που μπορώ να ανεβάσω το έργο μου είπαν ότι ήταν τα Λείβηθρα.
Του απάντησα ότι δεν ήταν στις προθέσεις μου να παίξω στο αρχαίο θέατρο ή κάπου συγκεκριμένα και ας αποφασίσουν αυτοί που θέλουν να παίξω.
Τους εξήγησα ότι το έργο είναι υπό την αιγίδα των πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου, του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης και της ΟΚΟΕ (Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος).
Συμφωνήσαμε και τους απάντησα ότι εγώ από την πλευρά μου θα προβώ σε ενέργειες για το ποιοι επίσημοι φορείς θα έρθουν από την Κύπρο για να παραβρεθούν στο έργο.
Μετά μου έδωσαν μια φόρμα με το τι χρειάζεται να τους προσκομίσω. Μάλιστα η γραμματέας μου είπε ότι χρειάζονται να τους πάω και φωτογραφικό υλικό από την δουλειά μου και το έργο. Εγώ κάλεσα φωτογράφο, τους ηθοποιούς έκανα την φωτογράφηση και ετοιμαζόμουν να τους τα πάω.
Νωρίτερα είχα συναντήσει τυχαία τον κ. Περικλή Χατζηγιάννη τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα και μου είπε ότι νωρίτερα στην επιτροπή του Φεστιβάλ συζητήθηκε το όνομά μου και ακούστηκαν πολύ καλά λόγια.
Μια Πέμπτη πρωί γύρω στις 11:00 ξεκινάω να πάω στα γραφεία για να παραδώσω τον φάκελο μου με παίρνει τηλέφωνο ο κ. Χανδόλιας. Του λέω ότι είμαι στον δρόμο και μου απαντάει εντάξει… Εγώ νόμισα ότι επειδή ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης των χαρτιών ότι με παίρνουν για αυτό…
Πηγαίνω εκεί, ο πρόεδρος και η γραμματέας απουσιάζουν και ήταν μόνο ο κ. Χανδόλιας και μια κυρία την οποία δεν γνώριζα. Είπα να περιμένω έξω για να μην ενοχλήσω αλλά ο κ. Χανδόλιας μου λέει να περάσω.
Και μου λέει ο κ. Χανδόλιας μπροστά στην κυρία με ένα ύφος θεϊκό, ένα ύφος των «σοφών»: "Ξέρετε κύριε Μιχαήλ η επιτροπή του Φεστιβάλ Ολύμπου έχει απορρίψει το έργο σας!"
Τον ρωτάω με ποια αιτιολογία απορρίφθηκε το έργο μου;
Και μου απαντάει ότι δεν το γνωρίζει.
Μα είστε καλλιτεχνικός διευθυντής και δεν το γνωρίζετε τον ξαναρωτώ…
Μου ξαναλέει ότι δεν γνωρίζει και ότι η καλλιτεχνική επιτροπή αποφάνθηκε ότι το έργο μου δεν κάνει για το Φεστιβάλ Ολύμπου.
Του απάντησα λέγοντας του: "Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Χανδόλια του λέω και πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να ανεβάσω ένα έργο στο Φεστιβάλ Ολύμπου με τοπικούς ηθοποιούς και απορρίπτεται αλλά εγώ θα μείνω Κατερίνη και θα συνεχίσω να προσφέρω και να αγωνίζομαι γιατί είμαι Κατερινιώτης και και θα καλύπτω τα κενά που εσείς αφήνετε πίσω σας."
Και μετά αποχώρησα.
Πόσες φορές έχετε κάνει αίτηση να συμμετάσχετε στο Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Μιχαήλ.
Στα 17 χρόνια που βρίσκομαι στην Κατερίνη αυτή είναι η τρίτη φορά που κάνω αίτηση και η τρίτη φορά που απορρίπτεται!
Η πρώτη φορά που έκανα αίτηση ήταν το "Φωνάζει ο κλέφτης" του Δημήτρη Ψαθά το 2004 και η δεύτερη το 2012 με το Κυπριακό έργο "Το Τελευταίο φεγγάρι".
Από εκείνη την ημέρα είχατε ξανά επαφή με κάποιον από το Φεστιβάλ Ολύμπου, τον πρόεδρο τον κ. Παπαχρήστο ή τον κ. Χανδόλια;
Όχι απολύτως καμία επαφή, δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο να μου πει μια κουβέντα. Ο πρόεδρος όφειλε να με πάρει ένα τηλέφωνο τουλάχιστον! Πίστευα ότι είχαμε μια καλή σχέση, μια φιλία…
Σας ενοχλεί που στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχει ένα άλλο θεατρικό τοπικό σχήμα και μάλιστα τρεις φορές ενώ εσείς καμία;
Εννοείται!
Με ενοχλεί διότι γίνονται διακρίσεις και το θεωρώ προσβολή για αυτά που έχω προσφέρει στην πόλη της Κατερίνης, την πόλη μου αυτά τα 17 χρόνια.
Είναι προσβολή για τα χιλιάδες παιδιά που πέρασαν από το εργαστήρι μου, προσβολή για τις χιλιάδες κόσμο που με χειροκρότησε και με αγκάλιασε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό που γίνεται είναι ανήθικο εις βάρος μου και δεν το επιτρέπω σε κανένα. Εξευτελίζουν την 45χρονη πορεία μου που την έχτισα με αίμα και με πολύ κόπο. Εξευτελίζουν εμένα τον ίδιο.
Όπως έλεγε ο αείμνηστος Θανάσης Βέγγος, "για να τα κάνω όλα αυτά τράβηξα πολύ μεγάλο κουπί στην ζωή μου…"
Εγώ δεν δήλωσα ποτέ ότι είμαι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας κτλ. Εγώ είμαι έγκριτος και το αποδεικνύω συνεχώς με την δουλειά μου και εδώ στην Κατερίνη.Όταν σηκώνω ένα έργο στις αφίσες μου γράφω πάντα Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αυλαία Κατερίνης και όχι Ανδρέα Μιχαήλ.Εγώ τιμώ τον τόπο μου και κάποιοι από τον τόπο μου με κυνηγάνε!
Και καλώ και τους δημοσιογράφους να πάρουν θέση για να δούμε ποιος είναι τι, να μάθει η κοινωνία της Κατερίνης ποιος είναι ο καθένας μας, και να μάθουν όλοι γιατί κυνηγιέμαι εγώ!
Καλώ την καλλιτεχνική επιτροπή να πάρει θέση γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και υγιείς άνθρωποι εκεί μέσα και είναι κρίμα να καταστραφεί το Φεστιβάλ Ολύμπου που έχει μεγάλη ιστορία και αναδεικνύει την περιοχή μας.
Κάποτε όταν ήμουν 18 ετών ο Σακελάριος ήταν γριπωμένος στο κρεβάτι και έπρεπε να διαβάσει κάποια σενάρια που του είχε αναθέσει ο Φίνος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε:
- "Ανδρέα δεν έρχεσαι στο σπίτι να φάμε ζεστή σούπα και να μου διαβάσεις κάποια σενάρια μιας και εγώ δεν μπορώ λόγω της γρίπης που με ταλαιπωρεί;"
- "Βεβαίως Δάσκαλε' του είπα και πήγα από το σπίτι του.
Αφού τα τελειώσαμε όλα τα σενάρια ο Σακελάριος μου έκανε μια ερώτηση:
- "Ανδρέα μπορείς να μου πεις πότε ένας γυμνός μπορεί να δει την γύμνια του;"
Του απάντησα,
"όταν κοιτάζεται στον καθρέφτη Δάσκαλε."
Γέλασε…
Και μετά μου είπε:
- "Ανδρέα, αυτό το έχει συνηθίσει, το βλέπει κάθε ημέρα."
- "Ένας γυμνός", μου λέει "Θα δει την γύμνια του όταν ξαφνικά βρεθεί μπροστά του κάποιος με ένδυση…"
Ποιος είναι ο κ. Ανδρέας Μιχαήλ:
Ο κ. Ανδρέας Μιχαήλ συμπλήρωσε φέτος 45 χρόνια ως σκηνοθέτης θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης με σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
- Είναι έγκριτος Καθηγητής Θεάτρου και Κινηματογράφου.
- Είναι Μέλος τής Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών, Μέλος τής Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκηνοθετών (F.E.R.A.), Μέλος τής Διεθνούς Ομοσπονδίας των Media Enterainment (M.E.I.).
- Διετέλεσε, επί σειρά ετών, Μέλος τής Κριτικής Επιτροπής τού Υπουργείου Πολιτισμού των Κρατικών Βραβείων τού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
- Εδώ και 17 χρόνια εγκατέλειψε την Αθήνα, για λόγους τότε υγείας, και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη, όπου και ίδρυσε την Πρώτη Σχολή Θεάτρου με την ονομασία Θεατρικό Εργαστήρι "Αυλαία", που λειτουργεί έως και σήμερα.
- Στα 17 αυτά χρόνια φοίτησαν κοντά του 1621 μαθητές/μαθήτριες κάθε ηλικίας, οι οποίοι διδάχθηκαν τον θεατρικό λόγο, τη θεατρική τέχνη αλλά και τη γενικότερη καλλιέργεια του ανθρώπου. Από αυτούς τους μαθητές/μαθήτριες, επτά είναι σήμερα επαγγελματίες ηθοποιοί στην Αθήνα και στο εξωτερικό.
- Επίσης, μέχρι και σήμερα, στο Θέατρο "Αυλαία" λειτουργούν τμήματα Παιδικά, Εφηβικά και Ενηλίκων.
- Συνεργάστηκε και συνεχίζει να συνεργάζεται με Δήμους, Σχολεία, Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλους φορείς εντός και εκτός Ν.Πιερίας.
- Από το 1999 μέχρι και σήμερα έχει ανεβάσει 32 θεατρικά έργα - σύνολο παραστάσεων: 251, τις οποίες παρακολούθησαν γύρω στις 112.000 θεατές. Από τα έργα αυτά, έφερε στην Πιερία 3 πανελλήνια βραβεία τού Υπουργείου Παιδείας, καθώς και 28 επαίνους και διακρίσεις.
- Παράλληλα, στη δραστηριότητα του Θεατρικού Εργαστηρίου "Αυλαία", σε συνεργασία με την Τροχαία Κατερίνης τής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας, γύρισε μια ταινία στην Κατερίνη με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή, ταινία η οποία παρουσιάστηκε σε Σχολεία όλων των βαθμίδων, τόσο στην Πιερία όσο και σ' ολόκληρη τη Χώρα.
- Επιπλέον, παρήγαγε 17 επαγγελματικά διαφημιστικά σποτς τα οποία παίχτηκαν στην τηλεόραση.
Σύμφωνα με την καλλιτεχνική επιτροπή του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου το έργο και το βιογραφικό του κ. Ανδρέα Μιχαήλ δεν χωρούσε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ...
Πηγή: Πιερική Αλήθεια