Ο γάμος συχνά μοιάζει με το λαχείο. Ακόμη κι αν γνωρίζεις χρόνια τον άλλο, ακόμη κι αν συγκατοικείτε από πριν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι...
Ο γάμος συχνά μοιάζει με το λαχείο. Ακόμη κι αν γνωρίζεις χρόνια τον άλλο, ακόμη κι αν συγκατοικείτε από πριν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν θα έχει ευτυχή ή όχι κατάληξη. Απόδειξη, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των διαζυγίων, παρόλο που σπανίως ένα ζευγάρι σπεύδει πρώιμα ν' ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστης και αφοσίωσης, οι οποίοι μένουν γράμμα κενό.
Τι φταίει, άραγε, και οι περισσότεροι γάμοι μένουν από βενζίνη στα μισά του δρόμου, με τους συνεπιβάτες σ' αυτό το ταξίδι να ακολουθούν χωριστές πορείες από κει και μετά;
Η δημοφιλής αμερικανική ιστοσελίδα YourTango ρώτησε περισσότερους από 100 από τους πλέον διακεκριμένους ειδικούς σε θέματα σχέσεων. Μέσα από τις απαντήσεις τους - βάσει της επαγγελματικής τους εμπειρίας.- κατέληξαν στους παρακάτω 10 λόγους:
1. Ο γάμος έγινε εξ αρχής για λάθος λόγους.
Αν παντρευτείς κάποιον (ή κάποια) μόνο για την τσέπη του, είναι σχεδόν αναπόφευκτο το άδοξο τέλος του γάμου, κάτι που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το γνωρίζουν και ενδεχομένως να το επιδιώκουν οι ενδιαφερόμενοι. Αντίστοιχα, λάθος λόγος για να παντρευτείς κάποιον είναι το ότι μπορεί να θαυμάζεις το σώμα ή την εξωτερική του εμφάνιση, χωρίς να τον έχεις γνωρίσει προηγουμένως ως χαρακτήρα για να διαπιστώσεις εάν όντως ταιριάζετε. Και φυσικά, επ' ουδενί δεν αποτελεί λόγο ν' ανεβείς τα σκαλιά της εκκλησιάς το γεγονός ότι οι γονείς σου ξόδεψαν ένα σωρό χρήματα για την τελετή, όταν μέσα σου έχεις αμφιβολίες για το μυστήριο.
Όπως σημειώνει στο σάιτ και η θεραπεύτρια σχέσεων Λίσα Πάιν, "να θυμάσαι ότι μέχρι να πεις "δέχομαι", έχεις πάντα την επιλογή να πεις "όχι"". Κι επειδή το ορθόδοξο τελετουργικό δεν θέλει το γαμπρό και τη νύφη ιδιαίτερα ομιλητικούς, θα μπορούσε η συμβουλή αυτή να διατυπωθεί και ως εξής: "μέχρι να πει ο παπάς το "νυμφεύεται ο δούλος του Θεού...." έχεις κάθε δυνατότητα να μην ανέβεις καν τα σκαλιά της εκκλησίας".
2. Έλλειψη ατομικής ταυτότητας.
Στην αρχή θέλετε να είστε όλο μαζί, συμφωνείτε σε όλα, αισθάνεστε ότι εκτός από σωματικά έχετε γίνει ένα και πνευματικά... Ωπ, λάθος! Ο γάμος δε συνεπάγεται ότι πρέπει να χάσει ο άντρας ή η γυναίκα την αυτοτέλεια του/της. Η ρουτίνα παραμονεύει και δεν αποτελεί καθόλου ευοίωνο σημάδι για την εξέλιξη της σχέσης. Θα αρχίσεις κάποια στιγμή να αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι χωρίς να μπορείς να εξηγήσεις την αιτία και ως η μόνη σωτήρια λύση θα φαντάζει το να δραπετεύσεις.
3. Χαμένοι στους ρόλους.
Πρόκειται, κυρίως, για τις περιπτώσεις εκείνες, που ο ρόλος του/της συζύγου υποχωρεί και επισκιάζεται από το ρόλο του γονέα. Πολλά είναι τα ζευγάρια που κάνουν το λάθος να παραμελήσουν τον εαυτό τους ή τη σχέση τους και ν' αφοσιωθούν ολοκληρωτικά στα παιδιά τους. Κάποια στιγμή τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα φύγουν από το σπίτι και τότε το μόνο που θα μείνει στη σχέση θα είναι η αποξένωση του ζευγαριού.
4. Η έλλειψη κοινού οράματος για έναν επιτυχημένο γάμο.
Πολλές φορές οι σύζυγοι φαντάζονται διαφορετικά τα συστατικά ενός πετυχημένου γάμου. Κάτι οι διαφορετικές συνθήκες στις οποίες μεγάλωσαν, κάτι οι διαφορές στο χαρακτήρα και στους στόχους δημιουργούν συγκρούσεις που υποσκάπτουν την ευτυχία σε μια σχέση. Πόσο μπορεί ν' αντέξει ευτυχισμένο ένα ζευγάρι, όταν π.χ. ο άντρας θέλει τη γυναίκα να κάθεται στο σπίτι και να φροντίζει το νοικοκυριό, ενώ η γυναίκα θέλει να χτίσει μια πετυχημένη επαγγελματική καριέρα; Όσο αξιέπαινες προσπάθειες κι αν καταβληθούν, το συνηθέστερο είναι να πληγεί η σχέση ανεπανόρθωτα. Εδώ ισχύει το ρηθέν: "Δεν ήξερες, δε ρώταγες;".
5. Το σεξ.
Ενίοτε η ρουτίνα, άλλες φορές τα διαφορετικά προγράμματα των συζύγων, η κούραση από τα παιδιά κλπ είναι παράγοντες που καθιστούν πολλές φορές το σεξ ως μια πολυπόθητη πολυτέλεια που μοιάζει με το άγγιγμα του Μίδα: ο χρυσός μετατρέπεται σε κάρβουνο. Η εξαφάνιση του σεξ από τον έγγαμο βίο δεν προοιωνίζεται ευτυχές τέλος και γι' αυτό απαιτείται επαγρύπνηση. Ο ένας υποψιάζεται ότι ο/η σύντροφος του δεν τρέφει τα ίδια αισθήματα και δημιουργείται μια επικίνδυνη ανισορροπία στο εσωτερικό της σχέσης.
6. Μη επαλήθευση των προσδοκιών.
Πριν σε παντρευτεί σου υποσχόταν ότι θα σε κάνει βασίλισσα και μετά τον γάμο σ' έχει να τον υπηρετείς; Προφανώς υπάρχει πρόβλημα στη σχέση - και μάλιστα τεράστιο. Αρχίζουν τα παράπονα, οι επικρίσεις, οι εντάσεις, οι απειλές - ό,τι δηλαδή χρειάζεται για να σηκωθεί το καπάκι από τη χύτρα του έγγαμου βίου και ν' απελευθερωθεί ο ατμός με πάταγο.
7. Τα οικονομικά.
Το πρόβλημα δεν έχει σχέση τόσο με την έλλειψη χρημάτων, όσο με τις διαφορετικές αντιλήψεις ως προς τον τρόπο διαχείρισης τους. Όταν ο ένας κάνει οικονομία μέχρι το τελευταίο σεντ και ο άλλος δε βλέπει την ώρα και τη στιγμή που θ' ανοίξει το πορτοφόλι για να το ελαφρύνει ακόμη περισσότερο, δε θέλει πολλή φιλοσοφία για το πού πηγαίνει το πράγμα.
8. Αποξένωση.
Εκτός από το σεξ, η οικειότητα στο ζευγάρι δημιουργείται και από την πιο πεζή καθημερινότητα του. Ένα "σ' αγαπώ", "σ' ευχαριστώ", ένα φιλί για καληνύχτα (ή για καλημέρα) κλπ. φέρνουν πραγματικά πιο κοντά το ζευγάρι παρά η αδιαφορία και το ανασήκωμα των ώμων.
9. Διαφορετικές προτεραιότητες και στόχοι.
Μπορεί ν' αναφέραμε προηγουμένως ότι οι σύζυγοι δεν πρέπει να χάσουν την αυτοτέλεια τους ως ξεχωριστοί άνθρωποι με τις δικές τους ανάγκες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει απόλυτα. Υπάρχουν μια σειρά από δραστηριότητες που πρέπει να τις κάνετε μαζί και οι οποίες τονώνουν το γάμο.
10. Ανικανότητα να επιλύσετε τις διαφορές.
Κακά τα ψέματα, ακόμη και ο πιο τέλειος γάμος δεν είναι δυνατόν να μην έχει τις εντάσεις του. Το μυστικό, όμως, βρίσκεται κρυμμένο στον τρόπο με τον οποίο το ανδρόγυνο προσπαθεί ειλικρινά να εργαστεί πάνω στη σχέση τους, ακόμη και προσφεύγοντας σε κάποιον ουδέτερο παρατηρητή - από φίλο μέχρι ειδικό. Το ζητούμενο είναι να λύνονται κάθε φορά οι παρεξηγήσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά, ώστε να μη συσσωρεύεται αρνητική ενέργεια που θα υποσκάπτει τη μελλοντική σας ευτυχία.