Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Βαρυτικά κύματα: μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τα βαρυτικά κύματα, τα οποία παρατηρήθηκαν πρόσφατα από ανιχνευτές στην Αμερική, πραγματοποι...

Βαρυτικά κύματα: μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη από το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής
Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με θέμα τα βαρυτικά κύματα, τα οποία παρατηρήθηκαν πρόσφατα από ανιχνευτές στην Αμερική, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης. 

Η ανοιχτή στο κοινό διάλεξη, με ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Στεργιούλα, προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ολύμπιου Κέντρου Αστροφυσικής που διοργάνωσε την εκδήλωση και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία.

Στην παρουσίασή του, η οποία είχε προσαρμοστεί ώστε να είναι κατανοητή παρά το εξειδικευμένο αντικείμενό της, ο κ. Στεργιούλας αναφέρθηκε αρχικά στη διατύπωση από τον Αϊνστάιν της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, στην οποία προβλέπονται τα βαρυτικά κύματα, τα οποία μεταφέρουν ενέργεια υπό τη μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας. Αυτό συνέβη το 1916 και χρειάστηκε ένας αιώνας προκειμένου το Σεπτέμβριο του 2015 οι επιστήμονες να κατορθώσουν μέσω του LIGO (ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων) να τα εντοπίσουν. Ακολούθησε το Φεβρουάριο του 2016 η επίσημη ανακοίνωση της πρώτης παρατήρησης βαρυτικών κυμάτων, που προήλθαν από τη συγχώνευση ενός ζεύγους μελανών οπών.

Ο κ. Στεργιούλας ανέλυσε τον τρόπο που έγινε ο εντοπισμός των κυμάτων βαρύτητας, τον τρόπο που αυτά διαχέονται, τι μπορεί να τα προκαλέσει κ.α. Αναφέρθηκε επίσης στα μελλοντικά σχέδια των επιστημόνων, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ανιχνευτών στο διάστημα, καθώς επίσης και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την σημαντική αυτή ανακάλυψη, στη σημασία που έχει αυτή για την επιστήμη και γενικότερα τη ζωή και το Σύμπαν.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Στεργιούλας δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό (το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούσαν άτομα κάθε ηλικίας), στις οποίες απάντησε με προθυμία.