Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Έξι χρόνια από την τραγωδία της Marfin. Κανείς αλήτης δεν θα πληρώσει για το αγέννητο μωράκι; (βίντεο)

Έξι χρόνια πέρασαν από την φονική πυρκαγιά στην Τράπεζα MARFIN στην οδό Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, μ...

Έξι χρόνια από την τραγωδία της Marfin. Κανείς αλήτης δεν θα πληρώσει για το αγέννητο μωράκι;
Έξι χρόνια πέρασαν από την φονική πυρκαγιά στην Τράπεζα MARFIN στην οδό Σταδίου, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, μεταξύ αυτών και μιας εγκύου γυναίκας.




Το χρονικό 

Ήταν λίγες μέρες μετά την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναγγείλει από το Καστελόριζο την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό στήριξης.

Στις 5 Μαϊου 2010 εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. Στην Αθήνα 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. 
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν εκείνο το μεσημέρι στην οδό Σταδίου θα μείνουν πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας με τους δράστες να φωνάζουν «κάψτε τους, κάψτε τους»

Ήταν 14:00 το μεσημέρι, όταν στη διάρκεια πορείας προς το Σύνταγμα, εν μέσω επεισοδίων, 3 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έσπασαν το τζάμι της εισόδου στη Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23, πέταξαν μέσα μία μολότωφ και αμέσως μετά ένα μπουκάλι με βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά στο κτίριο. Οκτώ εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο κατάστημα της τράπεζας.

Οι πέντε κατάφεραν να βγουν σώοι, αλλά με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τρία άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα. Όπως διαπιστώθηκε, οι τρεις που δεν κατάφεραν να βγουν έξω εγκαίρως, πέθαναν από ασφυξία που προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις και τον πυκνό καπνό που είχε τυλίξει όλο το κτίριο.


Οι τρεις νεκροί

Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων.

Για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21, καταδικάστηκαν τρία στελέχη της τράπεζας. Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και την διευθύντρια του καταστήματος “Άννα Βακαλοπούλου.

Όμως μετά από τέσσερις αναβολές, οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν την δίκη δύο ανδρών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή, κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας. Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin. Σύμφωνα με την δικογραφία, ο δεύτερος κατηγορούμενος εμπλέκεται και στην επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις άγνωστοι δράστες.



Ένταση στη Βουλή με αφορμή τη θλιβερή επέτειο 

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα μεταξύ του προεδρεύοντος Μάκη Μπαλαούρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, κατά τη συζήτηση στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής επί των άρθρων συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Αφορμή υπήρξε το αίτημα του κ. Βρούτση να υπάρξει, με αφορμή την 6η επέτειο από τη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας στη Μαρφίν, ομόφωνη καταδίκη από τη Βουλή των γεγονότων, κατά τα οποία έχασαν την ζωή τους τρεις συμπολίτες μας.
«Σας διακόπτω, γιατί πήρατε το λόγο για να μιλήσατε επί της διαδικασίας κι αναφέρετε άλλα πράγματα» είπε ο προεδρεύων Μάκης Μπαλαούρας και ζήτησε να μην αναγραφούν τα λεγόμενα στα πρακτικά.
«Σας ενοχλεί, αυτή είναι η ευαισθησία σας για τους εργαζόμενους που κάηκαν» απάντησε ο Ι. Βρούτσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μπαλαούρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «πετάει πυροτεχνήματα για λόγους εντυπωσιασμού» .
Για θέατρο εκ της μέρους της ΝΔ έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έχει καταδικαστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Συγκλονίζει ο πατέρας της αδικοχαμένης Αγγελικής

«Να γίνει μνημείο της Δημοκρατίας στο τόπο της τραγωδίας της Marfin. Θα έπρεπε να αναρτηθεί στον χώρο αυτό μία πλάκα που να αναφέρει τα γενόμενα, να διδάσκονται οι διερχόμενοι τι έγινε», ζήτησε ο Χάρης Παπαθανασόπουλος, πατέρας της αδικοχαμένης Αγγελικής.

«Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί ο τόπος της τραγωδίας σε εμπορικό κέντρο. Η πολιτεία και τα κόμματα έχουν υποχρέωση έναντι των νεκρών . Η πολιτεία θα πρέπει να λάβει τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη οι φερόμενοι ως φυσικοί αυτουργοί των επιθέσεων στη Μαρφίν και τον Ιανό, εκτίμησε ότι «θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι να είναι πολλοί περισσότεροι. Η ομάδα η οποία επιτέθηκε στο κατάστημα της Marfin δεν ήταν μόνο 2-3. Σαφώς ήταν περισσότεροι και διαφεύγουν».«Δεν μπορώ να πω ότι η Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Η δικογραφία παραπέμπεται προς περαιτέρω διερεύνηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Είμαι βέβαιος ότι εκεί θα γίνει το έργο που πρέπει να γίνει. Αν κριθούν και άλλοι υπεύθυνοι θα παραπεμφθούν και θα δικαστούν», πρόσθεσε μιλώντας στον Alpha 989 και στον Σπύρο Χαριτάτο.

Ακούστε τη συνέντευξη:


Πηγή