Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Πανελλαδικές 2016: Ποια σχολή να διαλέξω;

Πώς να επιλέξεις τη σχολή σου Τα Σωστά Κριτήρια Επιλογής 1) Το πρώτο κριτήριο είναι η επιθυμία σου. Αν δεν σου αρέσει η Σχολή ή...

Πανελλαδικές 2016: Ποια σχολή να διαλέξω;
Πώς να επιλέξεις τη σχολή σου
Τα Σωστά Κριτήρια Επιλογής
1) Το πρώτο κριτήριο είναι η επιθυμία σου.
Αν δεν σου αρέσει η Σχολή ή δε σε συγκινεί η ιδέα, δε θα το πάρεις "ζεστά" και δε θα γίνεις καλός επιστήμονας και κατ' επέκταση καλός επαγγελματίας. Απαραίτητο είναι, λοιπόν, να βρεις τι σου αρέσει.

2) Το δεύτερο κριτήριο είναι οι επαγγελματικές προοπτικές της Σχολής.
Υποθέτοντας ότι δεν είσαι από τους προνομιούχους που σπουδάζουν από hobbie, καλό είναι το πτυχίο που θα πάρεις από τη Σχολή σου, να μπορεί να σε "οδηγήσει" σε επάγγελμα.

3)Το τρίτο κριτήριο είναι η πόλη της Σχολής.
Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο σε Σχολές με συναφές αντικείμενο και αφορά την απόσταση από την οικογενειακή εστία. Αυτό δεν είναι μόνο δική σου απόφαση. Είναι απόφαση όλης της οικογένειας, γιατί έχει επιπτώσεις σ' όλα της τα μέλη κι όχι μόνο οικονομικές.

Τα Λάθος Κριτήρια Επιλογής
1) Η βάση της Σχολής.
Δεν είναι σωστό κριτήριο η βάση μιας Σχολής, γιατί εκφράζει τη ζήτηση που έχουν οι θέσεις της κι όχι αν σου ταιριάζει. Κάποιος, για παράδειγμα, που δεν του αρέσει η τεχνολογία, δεν έχει νόημα να δηλώσει τις Σχολές της Πληροφορικής, κι ας έχουν υψηλή βάση, επειδή δεν του ταιριάζουν.
2) Η φήμη της Σχολής.
Αν μια Σχολή έχει καλή φήμη, δε σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει το αντικείμενό της. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αυτό όμως δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής.

3) Η πόλη της Σχολής.
Πολλές Σχολές με ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών έχουν ιδιαίτερα χαμηλή βάση, γιατί βρίσκονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Έχουμε την αίσθηση, όχι τη βεβαιότητα, ότι, αν οι ίδιες Σχολές βρίσκονταν πιο "κεντρικά", θα ήταν μεγαλύτερη η ζήτησή τους. Αντίθετα, υπάρχουν Σχολές που κερδίζουν τους φοιτητές τους, μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, π.χ. στην Αθήνα. Από την άλλη μεριά πολλοί υποψήφιοι θέλουν να περάσουν σε μια Σχολή του τόπου κατοικίας τους, γιατί δε θέλουν τη μετακίνηση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το αντικείμενο σπουδών. Αυτό είναι λάθος, γιατί το πτυχίο είναι κάτι που μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή, ενώ ο τόπος φοίτησης είναι κάτι προσωρινό, για 4 - 5 χρόνια.

4) Οι επιθυμίες άλλων.
Πολλές φορές οι υποψήφιοι δέχονται πιέσεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο για την επιλογή κάποιων Σχολών, που κατά την γνώμη του περίγυρου αποτελούν καλή επιλογή. Έχουμε δει έτσι ανθρώπους που ακολουθούν μια κατεύθυνση σπουδών, η οποία καθόλου δεν τους ενδιαφέρει, να γίνονται κακοί επαγγελματίες.

5) Τα μόρια που έχουμε.
Η σκέψη "δεν μπορώ να φτάσω Σχολή με τόσο ψηλή βάση" μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό λάθος, αν οι βάσεις πέσουν. Η αντίθετή της σκέψη "είμαι πολύ καλός για να δηλώσω Τ.Ε.Ι." μπορεί επίσης να αποβεί ολέθρια, αν οι βάσεις ανέβουν.