Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Μια μεγάλη πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη ... και τα Μ.Μ.Ε. το αποσιωπούν (του Παναγιώτη Σαββίδη)

Παναγιώτης Σαββίδης Μια μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων είναι σε εξέλιξη και τα μεγάλα ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων το αποσι...

Μια μεγάλη πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη ... και τα Μ.Μ.Ε. το αποσιωπούν ( του Παναγιώτη Σαββίδη)
Παναγιώτης Σαββίδης
Μια μεγάλη πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων είναι σε εξέλιξη και τα μεγάλα ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων το αποσιωποιούν.
Ο Δήμος Πάτρας, με τον δήμαρχο του, Κώστα Πελετίδη, επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ. Διοργάνωσε και είναι σε εξέλιξη αυτές της ημέρες, μεγάλη πορεία από την Πάτρα – ΑΘΗΝΑ, 220 χιλιόμετρα, για να αναδείξει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, σε Πάτρα,
αλλά και σε όλη την χώρα και να διεκδικήσει μαζί με τον λαό, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.
Η μεγάλη αυτή κινητοποίηση, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο από τον λαό της Πάτρας, έχει αγκαλιαστεί από εκατοντάδες εργατικά σωματεία, λαϊκές επιτροπές, μαζικούς φορείς του λαού, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους γυναικών κ.α.
Η υποδοχή του κόσμου, από κάθε χωριό, κωμόπολη, πόλη, που περνάει, η πορεία ενάντια στην ανεργία είναι συγκλονιστική. Οι επιτροπές υποδοχής, υποδέχονται τους διαδηλωτές με αγωνιστικό ενθουσιασμό και δίνουν το δικό τους στίγμα, αφού συμπληρώνουν την μεγάλη αυτή κινητοποίηση, με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες.
 Αρκετοί είναι αυτοί που συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο λαϊκό ποτάμι του αγώνα, της πάλης κατά της ανεργίας και της διεκδίκησης, με στόχο να καταλήξει αυτή η μεγάλη πορεία 220 χιλιομέτρων, την Κυριακή το απόγεια, στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, μετά από 7 μέρες, περπατήματος – διαδήλωσης. Όπου θα τους υποδεχτεί ο λαός της Αθήνας, με μια μεγάλη συγκέντρωση.
Αυτή η μεγάλη πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας, το συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία, με τα αιτήματα και της διεκδικήσεις, έχει αποσιωποιηθεί από τα μεγάλα ΜΜΕ, που δεν κάλυψαν με ρεπορτάζ, τίποτα, από την εξέλιξη της πορείας, που έχει μαζικό, μαχητικό, χαρακτήρα και συνεχώς αυξάνεται ο κόσμος που συμμετέχει.
Πάντα τα αστικά ΜΜΕ των βιομηχάνων και εφοπλιστών, αποσιωπούσαν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, λαϊκής αφύπνισης, δράσης και αγώνα. Πάντα επέβαλλαν σιωπή τα κανάλια και οι εφημερίδες τους, ότι είχε να κάνει με λαϊκή, αγωνιστική διεκδίκηση, με διεργασίες λαϊκής χειραφέτησης, κόντρα στην αδράνεια, την παραίτηση, την παθητικότητα. Θέλουν τον λαό έρμαιο της απογοήτευσης και να κυριαρχεί στην συνείδηση του, τα ψεύτικα επιχειρήματα, "δεν γίνεται τίποτα", "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είμαστε ανίσχυροι".
Τα αστικά ΜΜΕ αποτελούν όπλο στην φαρέτρα της ιδεολογικής χειραγώγησης του λαού, από το σύστημα, τους αστούς και το κεφάλαιο. Στόχος η λαϊκή υποταγή και ο συμβιβασμός, για να αποδέχεται ο λαός αδιαμαρτύρητα και σαν δεδομένα μέτρα, που δήθεν αποτελούν μονόδρομο, που εξοντώνουν, φτωχοποιούν, εξαθλιώνουν τον λαό, για να ανακάμπτουν τα κέρδη του κεφαλαίου.
Και από αυτή την σκοπιά η ενημέρωση είναι μονομερής, είναι ταξική και είναι ψέμα ο δήθεν πλουραλισμός και η << δημοκρατία>>, που επικαλούνται θεματοφύλακες του αστικού πολιτικού συστήματος.
Κανένας πλουραλισμός, καμιά δημοκρατία. Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αποτελούν τμήμα του εποικοδομήματος και ως εκ τούτου σε αυτό το σύστημα, της καπιταλιστικής οργάνωσης της οικονομίας, η ενημέρωση έχει ταξικό περιεχόμενο, κατεύθυνση και προσανατολισμό, εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων.
 Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα και είναι ενδεικτικό, με την μη κάλυψη του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της ανεργίας, Πάτρας – Αθηνάς, 220 χιλιομέτρων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Χιλιάδες τα παραδείγματα, που << θάβουν>> θέματα που αναδεικνύουν τον λαϊκό παράγοντα, την λαϊκή πρωτοβουλία, την λαϊκή δράση.
Η ανεργία είναι σύμφυτη με το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ποτέ ο καπιταλισμός δεν έδωσε λύση σε αυτό το θέμα, ακόμα και στις καλύτερες στιγμές του. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί, αφού η εργασία στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και αγοράζεται από τους καπιταλιστές, για να τους αποφέρουν κέρδη σαν ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής.
 Όταν ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός ρίχνει το μέσο ποσοστού και τα περιθώρια περισσότερου κέρδους. Τότε οι μεγαλοεργοδότες – καπιταλιστές, στέλνουν στην ανεργία εργαζόμενους, μέσο απολύσεων η αξιοποιούν τους ήδη ανέργους, σαν μοχλό πίεσης, για την προώθηση αντεργατικών ρυθμίσεων, την εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης, με στόχο το φθήνευμα της τιμής της εργατικής δύναμης.
Αυτό τον στόχο υπηρετούν οι "μνημονιακές" πολιτικές. Περιέχουν μέτρα με ταξικό περιεχόμενο, που κινούνται στην στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να δώσουν διέξοδο από την οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, με στόχο την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με πρώτη την εργατική δύναμη, που εκφράζεται με απολύσεις και ανεργία.
Αυτές οι πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου, είναι αδιέξοδες για τον λαό, που του καρατομούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, δικαιώματα και παροχές, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του κεφαλαίου. Η φτώχεια και η εξαθλίωση του λαού, αποτελούν προϋπόθεση για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Και αυτή η αντίφαση, που έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, με βάση της οικονομικές νομοτέλειες του συστήματος, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το αστικό πολιτικό σύστημα, μέσο του αστικού του προσωπικού, δυσκολεύεται πλέον να την διαχειριστεί, οξύνεται, με ότι συνεπάγεται για τον λαό, από την μεριά της αστικής πολιτικής διαχείρισης.
 Καμιά αναμονή από τον λαό. Να ριχτεί στη μάχη, να οργανωθεί, να συσπειρωθεί στα ταξικά σωματεία, στις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις, να αναχαιτίσει μέτρα, να αντεπιτεθεί, σε κατεύθυνση ανατροπής.
Εκεί βρίσκεται η λαϊκή προοπτική. Στην μεγάλη κοινωνική αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή συμμαχία, που θα κάνει τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να διαφεντεύει τον πλούτο που παράγει, μέσα από την δικιά στου εξουσία, την εργατική – λαϊκή εξουσία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, της λαϊκής χειραφέτησης, από την αστική πολιτική και αστική ιδεολογία, με τον λαϊκό παράγοντα στο προσκήνιο, να αγωνίζεται και να διεκδικεί σήμερα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για το αύριο, προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, υποτάσσεται η μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας, με δήμαρχο, τον κομμουνιστή, Κώστα Πελετίδη, που μαζί με τον λαό, παλεύει, για προστασία των ανέργων, διεκδικώντας δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Παναγιώτης Σαββίδης