Το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του, συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση στην Αθήνα δεν βρίσκεται και η κυβέρνηση μεταφέρ...
Το ΔΝΤ παραμένει ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του, συμφωνία για να κλείσει η αξιολόγηση στην Αθήνα δεν βρίσκεται και η κυβέρνηση μεταφέρει το «παζάρι» για τα μέτρα σε δέκα μέρες στην Ουάσιγκτον, όπου Τσακαλώτος, Λαγκάρντ, Σόιμπλε και Ντράγκι και τα επιτελεία τους θα βάλουν στο τραπέζι το αν θα βάλει χρήματα το ΔΝΤ στο
ελληνικό πρόγραμμα και αν θα ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας για «να βγαίνουν οι αριθμοί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ όμως επιμένει ότι ο «λογαριασμός» δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος οι Ευρωπαίοι δανειστές θα ετοιμάσουν ένα κείμενο χωρίς το ΔΝΤ και άλλο ένα μαζί με το ΔΝΤ, όπου θα καταγράφονται σε ποια νέα μέτρα συμφωνούν και πού διαφωνούν. Με τα δύο κείμενα στις βαλίτσες του, από τις 15 Απριλίου και μετά, ο κύριος Τσακαλώτος θα βάζει και θα βγάζει μέτρα, μιλώντας απευθείας με τους προϊσταμένους των ελεγκτών.
Πού θα γείρει η πλάστιγγα; Προς το παρόν, όσα μέτρα και αν προτείνει η κυβέρνση, τα κλιμάκια των ελεγκτών δεν ικανοποιούνται. Απαιτούν θυσίες σε όλα τα ανοικτά μέτωπα για νέους φόρους, συντάξεις και «κόκκινα δάνεια». Για αυτό η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει φρένο, με την προσπάθεια να καταλήξει σε δύο ξεχωριστά κείμενα με Ευρωπαίους και ΔΝΤ.
Η λίστα των νέων μέτρων συνεχώς διευρύνεται και αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή, οπότε ο κύριος Τσακαλώτος ελπίζει, όπως λέει, να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της συμφωνίας. Και μετά από αυτό όμως, μαζί με όποιες αλλαγές τυχόν γίνουν στην Ουάσιγκτον, τα μέτρα θα πρέπει να επικυρωθούν από το Eurogroup και τελικώς να πάρουν τη μορφή νόμων, για τους οποίους θα πρέπει και πάλι να δώσουν την έγκρισή τους οι δανειστές.
Αισίως πλέον ο αριθμός των νέων μέτρων λιτότητας υπολογίζεται σε πάνω από τριάντα, που κατανέμονται κυρίως σε αυξήσεις φόρων και εισφορών. «Ψίχουλα» αναμένονται μόνο από περικοπές δαπανών, ενώ άδηλο παραμένει αν θα διασωθούν τελικώς και πώς τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το «πακέτο» των προτάσεων περιλαμβάνει ήδη μέτρα ύψους 1,8-2 δισ. ευρώ με μέτρα όπως:
- αυξήσεις στους φόρους για τα ΙΧ, αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης, φόρο στα ΙΧ με ξένες πινακίδες κλπ.
- αύξηση του ΕΦΚ στην βενζίνης κατά 5-10 λεπτά ανά λίτρο για έσοδα 100-200 εκατ. ευρώ
- επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία 3 – 6 ευρώ για έσοδα 150 εκατ. ευρώ
- αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία από 12% σε 15% και έως και 20%
- επιβολή τέλους και στην συνδρομητική τηλεόραση
- αύξηση φόρου σε καπνό-ποτά για έσοδα 150 εκατ. ευρώ
- αύξηση του φόρου στο φυσικό αέριο στη βιομηχανία (25 εκατ. ευρώ)
- νέα φορολογική κλίμακα με μεγάλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα από 1.500 ευρώ το μήνα και άνω
- επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές (αν και συναντά αντιστάσεις από την ΕΚΤ)
- αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς για έσοδα έως 500 εκατ. ευρώ.