Το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την Έρευνα και την Εκπαίδευση. «Αναζητώντας τη γραμμή των οριζ...
Το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την Έρευνα και την Εκπαίδευση. |
«Αναζητώντας τη γραμμή των οριζόντων» είναι ο τίτλος προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης με την καθοδήγηση της παιδαγωγικής ομάδας.
Το πρόγραμμα έχει τρεις άξονες:
1) ορίζοντας γνώσης,
2) ορίζοντας ψυχής και
3) ορίζοντας αισθητικής.
Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαλέξεις:
Ορίζοντας γνώσης:
1. Βαρύτητα μια ακαταμάχητη αντίπαλος (Εισηγητής Σαραϊλίδης Κώστας Φυσικός)
Ορίζοντας αισθητικής:
2. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της θετικής σκέψης (Εισηγητής Κάλφας Αντώνης Φιλόλογος – Ποιητής)
3. Τα μαθηματικά στα έργα τέχνης (Εισηγητής Γράμπας Αντώνης Μαθηματικός)
Στον ορίζοντα ψυχής πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδρίες σε συνεργασία με την ειδική κλινική ψυχολόγο κ. Ανδριάνα Μασιάλα.
Παράχθηκε από τους μαθητές και μαθήτριες πολύτιμο παιδαγωγικό υλικό, το οποίο στις 6 Μαρτίου 2016 6μμ στο αμφιθέατρο του 5ου ΓΕΛ παρουσιάστηκε επισήμως στους γονείς σε ανοικτή εκδήλωση.
Τη 16η και 17η Μαρτίου 2016 οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος επισκέφτηκαν τα μουσεία του Βατικανού, την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, το Παλάτι Βέκιο και την Φλωρεντία όπου μελέτησαν και από κοντά τα έργα που ήταν θέματα των εργασιών τους.
Η 15η Μαρτίου 2016 όμως ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης. Στο ESRIN το οποίο είναι η υπηρεσία της ESA (Ευρωπαϊκός οργανισμός διαστήματος) που ασχολείται με την έρευνα, μελέτες με δεδομένα από δορυφόρους και παιδαγωγικά προγράμματα, μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος παρουσίασαν το θέμα «Δορυφόροι και τηλεπισκόπιση». Το θέμα επιλέχθηκε σε συνεργασία με το ESRIN. Έγινε έρευνα σε πηγές από δεδομένα του ESRIN και οργανώθηκαν τα στοιχεία έτσι ώστε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του προγράμματος να μάθουν όσα γίνεται περισσότερα για τα δύο αυτά θέματα. Η εργασία των μαθητών παρουσιάστηκε τη μέρα αυτή στην έδρα του ESRIN στο Frascatti της Ρώμης. Την παρακολούθησαν πέντε ειδικοί επιστήμονες και η υπεύθυνος του ESRIN Susanna Atolicco.
Οι μαθητές απέσπασαν πολύ καλές κριτικές για το περιεχόμενο του θέματος, τη χρήση της Αγγλικής γλώσσας, το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξαν στις παρουσιάσεις των επιστημόνων, αλλά και τις εύστοχες ερωτήσεις τους.
Τονίζεται πως το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης είναι το μοναδικό Λύκειο (κατά τα λεγόμενα των υπευθύνων του οργανισμού) που τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης. Μάλιστα αξιολογώντας το επίπεδο των εργασιών και την πρόοδο από χρονιά σε χρονιά, έγινε η πρόταση για την επόμενη χρονιά, να δοθούν δεδομένα από το ESRIN και με αυτά οι μαθητές και οι μαθήτριες να μελετήσουν φαινόμενα που συμβαίνουν στη Γη.
Η όλη δράση θα παρουσιαστεί και στη ιστοσελίδα της ESA για την Ελλάδα.
Για την Δημόσια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Πιερίας και ειδικότερα για το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης τα παραπάνω αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών και μια διάκριση που την έχουν ανάγκη οι μαθητές και οι μαθήτριές. Ειδικά τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Την αποστολή τίμησε με την παρουσία του ο διευθυντής κ. Παπαργυρίου Αλέξανδρος, ενώ η παιδαγωγική ομάδα είναι:
Γκουτζαμάνη Ντίνα (Φυσικής αγωγής)
Γράμπας Αντώνης (Μαθηματικός)
Σαββίδου Δέσποινα (Φυσικός – Υπαδιευθύντρια)
Σαραϊλίδης Κώστας (Φυσικός – Συντονιστής)
Πηγή: Πιερική Αλήθεια