Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ο Καραγκιόζης … αρνητής

Αν τσίμπησες από τον τίτλο, τότε ενδεχομένως να διαβάζεις το λάθος κείμενο. Αν πάλι είσαι συνειδητοποιημένος και υπεύθυνος πολίτης, τότε ναι...

Ο Καραγκιόζης … αρνητής

Αν τσίμπησες από τον τίτλο, τότε ενδεχομένως να διαβάζεις το λάθος κείμενο. Αν πάλι είσαι συνειδητοποιημένος και υπεύθυνος πολίτης, τότε ναι, μπορείς να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Οι μέρες περνάνε γρήγορα. Είναι δέκα μέρες τώρα.

- Τι θα γίνει; Ενημερωτικό δεν έχει; Δεν θα μας στείλετε κανένα ωραίο, σαν αυτά που στέλνετε κάθε φορά, να γελάσει λίγο το χειλάκι μας;

Κοίτα να δεις! Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ο πόνος του ενός προκαλεί γέλιο στον άλλο. Μοιάζει άσχημο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Αφού δεν μπορώ ν’ αλλάξω κάτι, τουλάχιστον ας γελάσω με αυτό, ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί και σε μένα. 

Ωστόσο, καθώς οι μέρες περνούσαν, ο Καραγκιόζης δεχόταν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση. 

- Θα το γράψεις;

- Όχι. Αρνούμαι.

- Είσαι αρνητής λοιπόν;

- Ναι είμαι αρνητής. Διότι αν γράψω αυτά, που ξέρω, θα πρέπει να γκρεμιστεί το σαράι.

Όμως τα πράγματα για τους αρνητές δεν είναι εύκολα. Κάτι η απειλή του προστίμου, κάτι ο φόβος της τιμωρίας από εκείνους, που Κόπτονται για την τήρηση του νόμου, έκαναν τον Καραγκιόζη να λύσει τη σιωπή του. Τα όσα ακολουθούν, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Αν έστω κι ένα μέρος ήταν αληθές, θα έπρεπε να επέμβει ο Εισαγγελέας (λέμε τώρα). Γι’ αυτό λοιπόν δεν είναι παρά μυθεύματα σαν κι αυτά που μόνο ο Καραγκιόζης θα μπορούσε να εφεύρει, για να κάνει τους άλλους να γελάνε. 

Στην άκρη της πόλης λοιπόν υπάρχει ένα κτίριο, το σαράι. Δεν είναι ψηλό. Το ακριβώς αντίθετο. Ούτε ο πασάς, που το διοικεί, είναι ψηλός. Το ακριβώς αντίθετο. Βεβαίως, ούτε ο Μέγας Ναπολέοντας ήταν ψηλός, αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κυριεύσει όλη την Ευρώπη. Τώρα, αν σας λέγαμε ότι ο Ναπολέοντας έγινε Μέγας χάρη στην Πριγκίπισσα Σίσσυ, που διαβιεί πλέον εις τας Ευρώπας, θα μας πιστεύατε; Μάλλον όχι αφού ιστορικά δεν βγαίνουν τα χρόνια. Αν πάλι σας λέγαμε ότι το όνομα του Ναπολέοντα δεν ήταν Βοναπάρτης, αλλά Γιατηνπάρτητς, θα καταλαβαίνατε ότι είμαστε σε μία σύγχυση. Ας επιστρέψουμε όμως στο κτίριο, στο σαράι ντε.

Όπως είπαμε δεν είναι ψηλό, είναι όμως μακρύ, για να μπορούν οι ένοικοί του να κόβουν βόλτες εν είδει γυμναστικής, για όσους δεν ξεχνούν ότι «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αν μια φορά διαβείς τις πόρτες του και κάτσεις σε ένα από τα γραφεία του, κολλάς και μεταλλάσσεσαι. Μετατρέπεσαι εσύ ο ίδιος σε ιό και διασπείρεσαι στην εκπαιδευτική κοινότητα σαν την ιστορία της Όμικρον. 

Στο σαράι λαμβάνονται οι αποφάσεις, που επηρεάζουν τη ζωή των ραγιάδων. Στη λήψη των αποφάσεων συμμετέχουν και οι ραγιάδες, κάτι που προσδίδει στις αποφάσεις έναν μανδύα δημοκρατικότητας. Στο συμβούλιο, εκτός από τον πασά συμμετέχουν τρία ακόμη στρουμφάκια (ο Μορφονιός, η φραουΛίτσα και ο μπάρμπα Στρουμφ) και φυσικά ο Καραγκιόζης ή κάποιος καραγκιόζης. Μ’ αυτή την σύνθεση καταλαβαίνει κανείς τι σόι αποφάσεις παίρνει αυτό το συμβούλιο.

Μιας και είναι της μόδας, οι συνεδριάσεις του συμβουλίου πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως, όχι όμως με σήματα καπνού ή ταχυδρομικά περιστέρια, αλλά με τη βοήθεια μιας τεχνολογίας, που ονομάζεται Internet ή κάπως έτσι και ενός πράγματος, που λέγεται λογισμικό και είναι μιας εταιρείας Zisco ή Vrisco ή κάτι τέτοιο. 

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τον Καραγκιόζη, οπότε … καταλαβαίνετε.   

Το συγκεκριμένο σύστημα λήψης αποφάσεων, που έχει επιβληθεί από το καθεστώς του Μεγάλου Βεζίρη, χαρακτηρίζεται μέσα στα κρυφά σχολειά από τους ίδιους τους ραγιάδες ως σάπιο και διεφθαρμένο. Πού και πού ακούγεται και κάποια φωνή αντίστασης και λες ότι υπάρχει ελπίδα. Αμέσως μετά όμως, καθώς χαζεύεις σε κάτι που λέγεται social media, βλέπεις ότι οι φωνές μετατρέπονται σε γλώσσες, που γεμίζουν σάλια τόσο τον πασά όσο και τους περί αυτόν, μπέηδες και χανουμάκια.

- Πάντα ψηλότερα πασά μου.

- Θερμά συγχαρητήρια. 

- Πάντα επιτυχίες.

- Καλή σταδιοδρομία.

- Να τον χαίρεστε πασά μου.

Όταν κάποιος από τους ραγιάδες δυσαρεστείται από κάποια απόφαση του εν λόγω συμβουλίου, έχει δικαίωμα να κάνει όπως λέμε «αίτηση θεραπείας», η οποία όμως εξετάζεται από το ίδιο το συμβούλιο και δεν έχει πολλές ελπίδες να ικανοποιηθεί, εκτός κι αν ο ραγιάς έχει ξάδερφο τον Μεγάλο Βεζίρη ή κάποιον από το περιβάλλον του.

Ας παρακολουθήσουμε μία τέτοια συνεδρίαση, όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Καραγκιόζης.

- Καλημέρα.

- Λ.γο πιο κ.ντα στα μι…φωνα σας γιατί α…με ελάχιστα. … ακού..ται κα..νικά. Το ‘χω στο τέρμα τ.ρα και ακούμε ελάχιστα. Μορφονιέ;

- Μ’ ακούτε;

- Π.λύ χα..λα. Κ.τσε να ρυθ..σ..με 

- Κανονικά μιλάω, όπως μιλάω πάντα.

- Κάποιος άλλος να μιλήσει.

- φραουΛίτσα μας ακούς;

- Ναι. Μ’ ακούτε εσείς;

- Χαμηλό. Ναι. Ένα λεπτό να αλλάξουμε ηχεία. 

- Μήπως πιο κοντά στο μικρόφωνο η κυρία φραουΛίτσα;

- Εμένα μ’ ακούτε;

- Χαμηλά.

- Ε ου ι αου εο ιο εα.

- Εγώ σας ακούω κανονικά.

- Κι εγώ σας ακούω όλους κανονικά.

- Ας ξεκινήσουμε και αν δούμε ότι δεν προχωράει θα αλλάξουμε. Ε ου ι αου εο ιο εα. Καλημέρα Κα..ρχήν να ενη..ρώσω ότι ..ναι πα…σα και η ..ρία … η οποία ..τησε ακρ.αση από το ……

- Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Με ακούτε; Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο αίτημα …

- Μισό λεπτό. Να αλ..ξουμε ηχείο … κι έχει βγάλει ένα … μπορείτε να ξεκινήσετε. Συγνώμη για τη διακοπή. 

- Παρακαλώ. Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να με ακούσετε.

Για όποιον δεν κατάλαβε, κάπως έτσι διεξάγονται οι τηλεσυνεδριάσεις, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του Καραγκιόζη.

Εν ολίγοις η δασκάλα αγγλικών ενός κρυφού σχολειού της πόλης καταθέτει το παράπονό της. Η δασκάλα διδάσκει αγγλικά και συμπληρώνει το ωράριό της με ιστορία. Όλα νόμιμα σύμφωνα με τα φιρμάνια του Σουλτάνου και του Μεγάλου Βεζίρη. Πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με την ίδια την δασκάλα, ερωτήθηκε εκ μέρους του συμβουλίου αν επιθυμεί να αφήσει τις ώρες ιστορίας και να διδάξει αγγλικά στα παιδιά του κρυφού σχολειού της Κονταριώτισσας. Η δασκάλα αρνήθηκε, λόγω του ότι έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει ένα πρόγραμμα του Έρασμου, το οποίο απαιτεί πολύ χρόνο και συνεχή παρουσία στο κρυφό σχολειό της δασκάλας.

Λίγες μέρες πιο μετά το συμβούλιο, παρά την αντίδραση του Καραγκιόζη, τοποθέτησε τη δασκάλα, ακόμα πιο μακριά, στο κρυφό σχολειό των Αλωνίων, προφανώς για να την τιμωρήσει, αναγκάζοντάς την να αφήσει 4 από τις 6 ώρες ιστορίας, κατά παράβαση των φιρμανιών του Σουλτάνου και του Μεγάλου Βεζίρη.

Η δασκάλα έκανε ένσταση ή όπως αλλιώς το λένε τέλος πάντων, προκειμένου να επιστρέψει στο κρυφό σχολειό της και όχι για να πάει σε άλλο κρυφό σχολειό πιο κοντινό στο δικό της. Ωστόσο το συμβούλιο, παρά την αντίδραση του Καραγκιόζη και πάλι, έκανε μεν δεκτή την ένσταση της δασκάλας, όχι όμως για να επιστρέψει στο κρυφό σχολείο της, αλλά για να πάει για 4 ώρες στο 2ο επαγγελματικό κρυφό σχολειό. 

Έτσι τώρα η δασκάλα, εκτός από τις ώρες αγγλικών και ιστορίας στο δικό της κρυφό σχολειό, έχει να διδάξει και 4 ώρες αγγλικά με ορολογία (διαφορετική για κάθε τμήμα) στο 2ο επαγγελματικό κρυφό σχολειό. Για να μην αναφέρουμε και το πρόγραμμα του Έρασμου.

Το αστείο είναι ότι ο Έρασμος, Ολλανδός φιλόσοφος, ανθρωπιστής, ιερέας, δάσκαλος και θεολόγος, που έζησε και εργάστηκε σε πολλά μέρη στην Ευρώπη για να διευρύνει τις γνώσεις του, ήταν γνωστός ως αντίπαλος του δογματισμού!    

Η δασκάλα εξέφρασε το παράπονο, γιατί δεν ερωτήθηκε εάν προτιμά να παραμείνει στο κρυφό σχολειό των Αλωνίων ή να μετακινηθεί στο 2ο επαγγελματικό κρυφό σχολειό. Η απάντηση που έλαβε ήταν κάπως έτσι:

- Από κει και ..ρα, όσον α..ρά την ααα την ..ρωρία που …….. εε η υπερεσία … ..ακατεύ..κε σε αυτό το θέμα κι ούτε είπαμε εμείς, …. μας ..παν, δεν μας ..τησε κανείς … .περω.ία. Αυτό είναι θέμα του σχολείου. ….. …… …… ….. ….. τέσσερις ή πέντε ώρες. …. …. ….. ….. Ε ου ι αου εο ιο εα

- Δεν σας ακούω καλά.

- Ε ου ι αου εο ιο εα.

- Δεν σας ακούμε και μάλλον καλώς δεν σας ακούμε, διότι αυτά που λέτε είναι ό,τι να ‘ναι. Εν πάση περιπτώσει το συμβούλιο έκανε ένα λάθος και δεν είναι αργά ακόμα και τώρα να διορθώσουμε την αδικία και την παρανομία. Μπορούμε και τώρα να κάνουμε δεκτή την ένσταση της δασκάλας και να επιστρέψει κανονικά στο κρυφό σχολειό της. Έχουμε ήδη δύο ψήφους, τη δική μου και του Μορφονιού και ψάχνουμε για μία τρίτη.

- Όχι. Εγώ ανέφερα τι ψήφισα. Σε παρακαλώ πολύ να μη μιλάς για μένα.

- Την ένσταση της δασκάλας δεν την στηρίζεις; Την καταψήφισες;

- Όχι.

- Άρα είμαστε δύο εδώ πέρα και ψάχνουμε τρίτο για πρέφα ή μήπως δεν έχεις πάρει ακόμα πρέφα;

- Μη βάζεις στο στόμα ούτε της δασκάλας τι είπε ούτε εγώ τι είπα. Σε παρακαλώ πάρα πολύ.

- Την ένσταση της δασκάλας δεν την στηρίζεις δηλαδή;

- Δεν θα μεταφράζεις αυτά που είπα.

- Τα υπόλοιπα στρουμφάκια δεν έχουν τίποτα να πουν;

- Δεν υπάρχει λόγος.

- Η αδικία δεν είναι λόγος; Η παρανομία δεν είναι λόγος;

- Αυτά περί παρανομίας … έτσι; Δεν είναι παρανομία. Απλώς βάζουμε …. Ο νόμος ε ου ι αου εο ιο εα πιο σημαντικά από ε ου ι αου εο ιο εα εκπαιδευτικός από το ένα σχολείο στο άλλο. Δηλαδή ε ου ι αου εο ιο εα μέσα στις τάξεις … έτσι; Ε ου ι αου εο ιο εα. Οπότε αυτά περί αδικίας και παρανομίας, νομίζω εντάξει. Τουλάχιστον εσείς καταλαβαίνετε.

- Τι καταλαβαίνουμε; Ποιο φιρμάνι είναι αυτό που σας επιτρέπει να πάρετε την δασκάλα από το κρυφό σχολειό της;

- Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σας ακούσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή.

- Δε νομίζω να μ’ ακούσατε με προσοχή. Με καθόλου προσοχή δεν μ’ ακούσατε. Ποιο είναι το φιρμάνι, που επιτρέπει στο συμβούλιο, να μας το πείτε. Εγώ θέλω να το γράψω, να το ψάξω. Ποιο φιρμάνι επιτρέπει στο συμβούλιο και στον πασά να πάρει τη δασκάλα από το κρυφό σχολειό της, όπου έχει συμπληρωμένο το ωράριό της και να τη διαθέσει σε άλλο κρυφό σχολειό. Την άλλη φορά μας είπατε ότι ο πασάς μπορεί για δύο μήνες. Τι για δυο μήνες; Ποιο είναι το φιρμάνι; Να μας το πείτε για να μην σας ξαναενοχλήσω.

- Το 1566 του 85 στη διάταξη που λέει ότι ο πασάς μπορεί να διαθέτει, να αποσπά δασκάλους μέχρι δύο μήνες με απόφασή του για ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.

- Αντί να κάνει αυτό ο πασάς, θα έπρεπε να ζητά αναπληρωτές δασκάλους και όχι να προκαλεί αναστάτωση στα κρυφά σχολειά και στους δασκάλους τους.

Πλάκα έχει όμως, όταν κάποιος επικαλείται τα φιρμάνια, εσύ να ψάχνεις και να τα βρίσκεις. Μπορείς να το κάνεις ακόμα κι αν είσαι ο Καραγκιόζης. Αν δεν βαριέσαι, μπορείς να ψάξεις το φιρμάνι 1566/85, άρθρο 16, παράγραφος Γ, εδάφια 1 και 2. Είναι άραγε ο πασάς ανίδεος, ανίκανος, επικίνδυνος ή απλά κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει το πασαλίκι του χωρίς να νοιάζεται για τους ραγιάδες;

- Και δηλαδή, μιας και έχει περάσει ήδη ένας μήνας, σε έναν μήνα από τώρα θα την πάρετε πίσω την απόφαση και θα γυρίσει η δασκάλα πίσω στο κρυφό σχολείο της; Άκουσες κυρά δασκάλα; Σε έναν μήνα μπορείς να κάνεις καινούργια ένσταση, αφού, όπως άκουσες, ο πασάς μόνο για δύο μήνες μπορεί να σε αποσπάσει. Σε ένα μήνα μπορείς να ζητήσεις να γυρίσεις πίσω.

- Η απόσπαση έγινε με απόφαση του συμβουλίου και όχι με απόφαση του πασά και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Ωρέ, τι γίνεται δω πέρα. Μήπως του λόγου μου δεν καταλαβαίνω επειδής είμαι καραγκιόζης; Μόλις τώρα ο πασάς ισχυρίστηκε ότι έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το φιρμάνι 1566/85 να αποσπά ένα δάσκαλο από το ένα κρυφό σχολειό σε άλλο για εξαιρετικές υπηρεσιακές ανάγκες για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Άσχετα που δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το φιρμάνι, κανονικά, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, μετά από δύο μήνες ο δάσκαλος πρέπει να γυρίσει στο κρυφό σχολειό του. Ο πασάς όμως ισχυρίζεται ότι αυτό δεν θα συμβεί, διότι η απόσπαση έγινε όχι με απόφαση του πασά, αλλά με απόφαση του συμβουλίου. Με την λεπτομέρεια ότι το συμβούλιο δεν έχει, σύμφωνα με το φιρμάνι, τέτοια αρμοδιότητα. 

Τελικά είμαι μεγάλος καραγκιόζης και δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα. Όμως στο κάτω κάτω τι με μέλλει; Δεν αφορά την αφεντομουτσουνάρα μου, αλλά τους υπόλοιπους δασκάλους. Μήπως αυτοί θα νοιαστούν για μένα, όταν ο πασάς διατάξει τον αποκεφαλισμό μου; Στο κάτω κάτω επί τουρκοκρατίας τι καλύτερο να περιμένεις; Ανάθεμα και τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης. Τζάμπα τα γιορτάσαμε. Καλύτερα να γιορτάζαμε τα 568 χρόνια από την πτώση της Κωνσταντινούπολης. 

- Άλλα θέματα έχει το συμβούλιο;

- Ε ου ι αου εο ιο εα.

- Πειράζει που δεν ακούμε;

- Ε ου ι αου εο ιο εα.

Μετά την αλλαγή μικροφώνου το θέατρο σκιών συνεχίζεται «κανονικά». Εννοείται ότι και οι διάλογοι, που ακολουθούν δεν είναι πραγματικοί, διότι ακόμα κι ένα μικρό τους μέρος να είναι ακριβές, θα πρέπει ο Μεγάλος Βεζίρης να αναρωτηθεί ποιους διορίζει ως πασάδες.

- Σταμάτα σε παρακαλώ να προχωρήσουμε λίγο.

- Γιατί να σταματήσω; Ό,τι θες εσύ θα κάνω;

- Βρε καραγκιόζη, δεν ντρέπεσαι;

- Πώς δεν ντρέπομαι; Μόνο ντρέπομαι; Με αυτά που βλέπω και ακούω ντρέπομαι για λογαριασμό σας.

- Σταμάτα. Δεν σ’ αντέχω άλλο. Θα παίρνεις το λόγο και θα μιλάς όπως όλοι μας.

- Άντε καλά.

- Σταμάτα. Αλητείες όλα αυτά.

- Πασά μου εσύ δεν έχει να πεις κάτι για τον Μορφονιό που με καθυβρίζει αδιαλείπτως; Που με λέει πάλι καραγκιόζη; Δε υπάρχει συνεδρίαση που να μην με αποκαλέσει καραγκιόζη.

- Πολιτισμός δεν ξέρετε τι σημαίνει. Έχετε συγκεκριμένες απόψεις. Σεβαστές. Αλλά εκεί που είναι το πιο τραγικό είναι ότι σώνει και καλά να μας επιβάλλετε εσείς τις δικές σας απόψεις. Δεν σας καταλαβαίνω.

- Εγώ δεν σας καταλαβαίνω. Εμ κερατάς εμ δαρμένος. Ένα μέλος του συμβουλίου, ο Μορφονιός συγκεκριμένα, με καθυβρίζει συστηματικά σε κάθε συνεδρίαση και εσείς δεν συγκινείστε καθόλου. Είστε πρόεδρος του συμβουλίου, πασάς και δεν συγκινείστε καθόλου. Απίστευτο!

- Εσύ μας ξεφτιλίζεις. Με τον τρόπο που λειτουργείς. Ξεφτιλίζεις ένα συμβούλιο. Θα πρέπει να ντρέπεσαι.

- Είπα ότι ντρέπομαι. Το είπα αυτό. Δεν το ‘πα;

- Το έχεις κάνει γήπεδο.

- Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Εγώ το έχω κάνει γήπεδο και όχι ο Μορφονιός που βρίζει;

- Ποιος είναι ο ρόλος σου; Δεν έχεις ιδέα πραγματικά. Ξεπερνάς το όριο του ρόλου σου, αν υποτεθεί ότι έχεις αντιληφθεί ποιος είναι.

- Οπότε πρέπει να με καθυβρίζει ο Μορφονιός;

- Σας έβρισα;

- Ξέρω ’γω; Το καραγκιόζης τι είναι;

- Προσβάλεις προσωπικότητες.

- Το καραγκιόζης το αναφέρεις σε καταγγελίες. Κάνε μου μήνυση. Να δούμε ποιο δικαστήριο θα σε δικαιώσει που σε είπα καραγκιόζη, αφού είσαι. Δυσφημώ στη ουσία και τον Καραγκιόζη.

- Τον Καραγκιόζη; Δηλαδή εμένα;

- Να μάθεις να σέβεσαι. Τι συμπεριφορά είναι αυτή;

- Η δικιά μου η συμπεριφορά είναι το πρόβλημα; Σας φαίνεται φυσιολογικό να με βρίζει κάποιος και να είμαι και υπόλογος; Απίστευτο είναι αυτό. Ο άλλος με βρίζει και σεις ζητάτε από μένα να απολογηθώ; Αυτή είναι η καινούργια άποψη περί διοίκησης; Ένα μέλος του συμβουλίου να βρίζει ένα άλλο και να φταίει ο υβριζόμενος και όχι ο υβριστής. Απίστευτα πράγματα. Αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα.

- Άντε από κει πέρα τώρα. Θα φωνάξεις να σε φοβηθούμε;

- Τι να φοβηθείς εσύ; Οι γενναίοι δεν φοβούνται. Φοβούνται;  

Και για να το ξεκαθαρίσουμε αγαπητέ αναγνώστη. Άλλο το Καραγκιόζης με Κ κεφαλαίο, που είναι το όνομα του μέλους του συμβουλίου και άλλο το καραγκιόζης με κ μικρό, που χρησιμοποιεί ο Μορφονιός ως βρισιά για να προσβάλλει τον Καραγκιόζη.

Τα παραπάνω συμβαίνουν επί τουρκοκρατίας και δεν πρέπει να μας τρομάζουν, αλλά να μας αηδιάζουν. Άλλωστε οσονούπω αναμένονται νέες κρίσεις και από αυτές, αξιοκρατικά όπως πάντα, θα προκύψει νέος πασάς, που δεν αποκλείεται να είναι ίδιος με τον προηγούμενο ή παρόμοιος.

Για την ιστορία, ένα άλλο στρουμφάκι, ο Τζαμπαμάγκας υπόσχεται σε όλους ότι έχει τη δύναμη να τους κάνει πασάδες, αρκεί πιο μπροστά να μετατραπούν από μόνοι τους σε μαριονέτες. Σε κάποιους άλλους τάζει αναβάθμιση και καλύτερα πόστα, αρκεί να παραμείνουν μαριονέτες, με τον ίδιο στο ρόλο του θεομπαίχτη, που κινεί τα νήματα. Μην τον πιστεύετε. Άλλωστε η πριγκίπισσα Σίσσυ δεν είναι πια εδώ. Αυτά …

Α, και κάτι τελευταίο.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, όταν σου μεταφέρεται μια πληροφορία, π.χ. ο Μπουλούμης είπε για σένα το ένα, ο Βαρδακώστας το άλλο, κράτα και μια πισινή. Ό,τι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια. Όμως, πώς να απαντήσουμε σε «πληροφορίες» που διακινούνται από στόμα σε στόμα; Κάθε πληροφορία, που λαμβάνεις έχει την αξιοπιστία του ταχυδρόμου. 

Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθείς για μια άλλη παράγκα, συνδικαλιστική αυτή τη φορά. Αυτή στην οποία συνωστίζονται γαλάζια, ροζ και κόκκινα στρουμφάκια, που παραβιάζουν φιρμάνια και καταστατικά, προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους αδιαφορώντας για τους ραγιάδες, που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν. Χρόνια πολλά σε όλους.


ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ  
αιρετό τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ 
τηλ. 6947842040

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ
αιρετό αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ
τηλ. 6930478469

Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών