Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Διαφάνεια, νομιμότητα και … τρίχες κατσαρές

Αντιγράφω από το ενημερωτικό δελτίο των αιρετών της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Πιερίας στις 2...

Διαφάνεια, νομιμότητα και … τρίχες κατσαρές

Αντιγράφω από το ενημερωτικό δελτίο των αιρετών της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Πιερίας στις 29/5/2019, όπου οι κ.κ. Τόκας Αστέριος και Σιαμάγκας Θεόδωρος ενημερώνουν τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς για τα όσα έλαβαν χώρα την συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ που πραγματοποιήθηκε στις 28/5/2019:

«Καταγραφή μειοψηφίας στην Πράξη 26η /15-04-2019 με θέμα: Έγκριση λειτουργικών κενών Μουσικού Σχολείου για τη διενέργεια των αποσπάσεων.

Αιτιολογία: Δεν μπορώ να υπερψηφίσω τα λειτουργικά κενά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης γιατί μας κατατέθηκε αριθμός κενών χωρίς καμία αιτιολόγηση βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Μετά από διερεύνηση αυτών των στοιχείων διαπίστωσα ότι στα λειτουργικά κενά των κλάδων ΠΕ02 και ΠΕ03 δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, αφού κατά την καταγραφή αυτών εκτιμήθηκαν ως απόντες εκπαιδευτικοί που η απόσπασή τους έληγε ως τις 31-08-2019. Επιπλέον αγνοήθηκε λειτουργικό κενό στον κλάδο ΠΕ11 αφού είχε κατατεθεί αίτηση παραίτησης στην υπηρεσία από τον οργανικά ανήκοντα στη σχολική μονάδα.»

Από πότε τα κενά που δίνουν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων χρήζουν αιτιολόγησης και από ποιο σχολείο ζητήθηκε αντίστοιχη αιτιολόγηση στο παρελθόν;

Επειδή όμως ζητούνται από τον αιρετό της ΔΑΚΕ οδηγίες χρήσης για το χαρτί της τουαλέτας, να εξηγήσουμε ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας, την οποία έχει περί πολλού ο αιρετός, 1 λειτουργικό κενό αντιστοιχεί σε 20 διδακτικές ώρες, για τις οποίες δεν υπάρχει διαθέσιμος εκπαιδευτικός. Κενό 12 ωρών και πάνω θεωρείται λειτουργικό. Για παράδειγμα αν υπάρχει κενό 213 ωρών στο μάθημα του πιάνου αυτό αντιστοιχεί σε 11 λειτουργικά κενά (20x10+13x1).

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα λειτουργικά κενά του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, όπως δόθηκαν αρχικά:

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Α/Α
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ
1
ΠΕ 02 Φιλολόγων
4
2
ΠΕ 03 Μαθηματικών
1
3
ΠΕ 04.04 Βιολόγων
1
4
ΠΕ 05 Γαλλικών
1
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Α/Α
ΚΛΑΔΟΣ ΠΕ79.01 - ΤΕ16
ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΝΩΝ
1
Πιάνο
11
2
Ταμπουράς
7
3
Κλασικό Βιολί
3
4
Ευρωπαϊκά Κρουστά
3
5
Κλασική Κιθάρα
5
6
Φλάουτο
1
7
Ακορντεόν
1
8
Καβάλι
1
9
Λαούτο
1
10
Μπουζούκι
1
11
Ποντιακή Λύρα
1
12
Παραδοσιακό κλαρίνο
1
13
Σαντούρι
1
14
Τρομπέτα
1

Ο αιρετός της ΔΑΚΕ, υποτίθεται ότι διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα. Διαπίστωσε ότι «εκτιμήθηκαν ως απόντες εκπαιδευτικοί που η απόσπασή τους έληγε ως τις 31-08-2019». Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί, στους οποίους αναφέρεται ο κ. Τόκας είναι 2 εκπαιδευτικοί ΠΕ02 και 1 ΠΕ03 των οποίων η απόσπαση πράγματι λήγει στις 31-08-2019, πλην όμως ανανεώνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία χρόνια. Και η ερώτηση είναι η εξής: Καθηγητής που λείπει συνεχώς από το σχολείο, είναι λειτουργικό κενό ή όχι; Καλό είναι να απαντήσει ο κ. Τόκας.

Πάμε παρακάτω. Σύμφωνα με τον κ. Τόκα «επιπλέον αγνοήθηκε λειτουργικό κενό στον κλάδο ΠΕ11 αφού είχε κατατεθεί αίτηση παραίτησης». Αναρωτιέται κανείς πώς γνωρίζει ο Μάντης Κάλχας … εεεε συγνώμη ο κ. Τόκας ότι ένας συνάδελφος που υποβάλλει αίτηση παραίτησης δεν θα την ανακαλέσει στο χρονικό διάστημα που του δίνει δικαίωμα ο νόμος. Ακόμα όμως κι αν δεν ανακαλέσει, πώς γνωρίζει ο Μάντης ότι η αίτηση θα γίνει δεκτή από την υπηρεσία;

Η έρευνα του κ. Τόκα σταμάτησε εκεί. Δεν ερεύνησε το κενό του εκπαιδευτικού ΠΕ05. Αν έκανε τον κόπο θα διαπίστωνε ότι οφείλεται στην προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων που έχει οργανική στο Μουσικό Σχολείο και της οποίας η θητεία επίσης τελειώνει μέσα στο καλοκαίρι και κανείς δεν γνωρίζει αν θα ανανεωθεί η θητεία της. Ίσως όμως αυτό το κενό να βολεύει τον κ. Τόκα και τους κολλητούς του.

Στο ίδιο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται επίσης και τα εξής:

«Εξέταση αιτήματος τροποποίησης των λειτουργικών κενών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας κατά πλειοψηφία 4-1. Ο αιρετός της παράταξής μας υπερψήφισε την απόφαση απόρριψης της τροποποίησης γιατί από τη στιγμή που δεν έχουν δυνατότητα να καταθέσουν νέα αίτηση οι συνάδελφοι που να συμπεριλαμβάνει το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης – το σύστημα έκλεισε και δεν ξανανοίγει κατόπιν ενημέρωσης από την υπηρεσία – θα δημιουργούνταν άνιση μεταχείριση, αφού κάποιοι που έχουν καταθέσει ήδη αίτηση μπορεί να συμπεριέλαβαν το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης στις επιλογές τους. Τέτοιες πρακτικές δεν  προάγουν τη διαφάνεια όταν δεν δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να δηλώσουν το συγκεκριμένο κενό

L.O.L. να κλάψω ή να γελάσω; Ο αιρετός της ΔΑΚΕ καταψηφίζει τα κενά του Μουσικού Σχολείου επειδή δεν δηλώθηκε το κενό του εκπαιδευτικού ΠΕ11, που υπέβαλλε δήλωση παραίτησης, αλλά όταν περάσει η προθεσμία ανάκλησης της αίτησης και η αίτηση παραίτησης γίνεται πλέον οριστική, καταψηφίζει και πάλι και αρνείται να δοθεί το κενό του ΠΕ11!!!

Τέλος, είναι εντυπωσιακή η προσήλωση του κ. Τόκα στη διαφάνεια και τη νομιμότητα. Όταν όμως στο παρελθόν και για σειρά ετών τοποθετούνταν από το ΠΥΣΔΕ Πιερίας στο Γυμνάσιο Ρητίνης (για να παίρνει τα 5 μόρια), όπου δεν υπήρχε κενό και δεν δινόταν η δυνατότητα σε κανέναν άλλο εκπαιδευτικό ΠΕ04 να το δηλώσει, δεν είχε την αντίστοιχη ευαισθησία. Πολλώ δε μάλλον που έπαιρνε τα 5 μόρια χωρίς να έχει πατήσει το πόδι του στη Ρητίνη, ενώ παράλληλα έπαιζε το ρόλο του ανεπίσημου Γραμματέα του ΠΥΣΔΕ κανονίζοντας εξυπηρετήσεις ημετέρων.

Αυτός είναι ο τρόπος που η ΔΑΚΕ αντιλαμβάνεται το δίκαιο και τη νομιμότητα. Ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, καλό είναι όλοι να αναρωτηθούμε. Θέλουμε την επιστροφή των κουκουλοφόρων;  

Γιώργος Βαρδακώστας