Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Πονοκέφαλο φέρνει το νομοσχέδιο για την αναδοχή

Αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής προκαλεί το νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει την πόρτα για να γίνουν ανά...

Πονοκέφαλο φέρνει το νομοσχέδιο για την αναδοχή

Αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής προκαλεί το νομοσχέδιο το οποίο ανοίγει την πόρτα για να γίνουν ανάδοχες οικογένειες και τα ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ τους ΑΝΕΛ αλλά και το Ποτάμι. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για τη στάση που θα κρατήσουν στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε.

Ωστόσο όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο άρθρο οκτώ που αναφέρεται στην αναδοχή.

Φορτισμένο το κλίμα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ιδιαίτερα φορτισμένο. Κατά πληροφορίες οι βουλευτές (περί τους δέκα) που αντιδρούν στο συγκεκριμένο άρθρο δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, ενώ και οι «σύντροφοι» τους συνεχίζουν την κριτική εναντίον τους κατηγορώντας τους για συντηρητισμό και ατολμία.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης πήραν το λόγο επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκαν χωρίς αστερίσκους υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης.

«Η δειλία μας οδηγεί 20 χρόνια πίσω. Οφείλουμε να δείξουμε τον προοδευτικό δρόμο στην κοινωνία ακόμα και αν αυτή δεν το αντιλαμβάνεται δήλωσε  χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος ενώ ο Μανώλης Θραψανιώτης συνέκρινε την αναδοχή με τα ομόφυλα ζευγάρια με την ελληνική επανάσταση «Ορισμένοι λένε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη να δεχθεί ότι ομόφυλα ζευγάρια θα γίνουν ανάδοχοι γονείς. Όμως, ούτε το 1821 η κοινωνία ήταν ώριμη για την επανάσταση».

Με δεδομένη την καταψήφιση του άρθρου οκτώ από την ΝΔ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή, την Ένωση Κεντρώων και την επιφύλαξη του ΚΚΕ, ευνόητο είναι ότι αν δεν υπάρξει η αρωγή από την ΔΗΣΥ αλλά και το Ποτάμι, η διάταξη δεν πρόκειται να «περάσει».

Ένταση στη ΔΗΣΥ

Στην ΔΗΣΥ υπάρχει μεγάλη ένταση με την πλειοψηφία των βουλευτών να μην θετικοί στην ψήφιση της διάταξης. Αποτέλεσμα η εισηγήτρια το κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου που την περασμένη εβδομάδα ήταν επιφυλακτική αλλά με θετικό πρόσημο, σήμερα στην τοποθέτηση της δεν διαφώτισε για το τι πρόκειται να κάνει στην Ολομέλεια.

Κατά πληροφορίες μόνο τέσσερις βουλευτές (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου και η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου) στηρίζουν τη διάταξη. Οι υπόλοιποι βουλευτές διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις. Αφενός θέτουν ενστάσεις για αυτή καθ αυτή την ρύθμιση, αφετέρου εγείρουν και πολιτικά ζητήματα υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΗΣΥ να συνδράμει την κυβερνητική πλειοψηφία που μένει μόνη μετά τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου τις προηγούμενες ημέρες «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί αυτά τα νομοσχέδια αποπροσανατολιστικά, για αντιπερισπασμό σε θέματα όπως η «μπίζνα» της ΔΕΗ, η επιτήρηση μετά από τον Αύγουστο που ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος, και άλλα. Σε απόλυτη συνεννόηση με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο – όπως εξάλλου λένε και οι Βουλευτές του – κατασκευάζουν επιχειρηματικά και κομματικά ακροατήρια: μαζί στη «μπίζνα» της ΔΕΗ, και δήθεν χώρια για να κερδίσουν ψήφους, στην αναδοχή παιδιών». Καταλήγοντας πως «για όλους τους παραπάνω λόγους, έχω ενημερώσει πως δεν θα ψηφίσω τη σχετική διάταξη».

Σε ότι αφορά το άρθρο οκτώ υπογραμμίζει ότι «όλες οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που αφορούν στις προσωπικές ελευθερίες και στα ατομικά δικαιώματα, έχουν νομοθετηθεί από την Παράταξή μας. Πρόσφατα, ψηφίσαμε και το σύμφωνο συμβίωσης, που παρέχει το δικαίωμα και την ελευθερία σε ένα ενήλικο άτομο να αυτοπροσδιορίζεται και να αξιοποιεί όλα τα δικαιώματα που του δίνουν οι νόμοι του κράτους. Το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, όπως είναι το τίτλος του, δεν διασφαλίζει την ελευθερία επιλογής στο παιδί. Σέβομαι την αντίθετη άποψη, την ακούω με προσοχή, αλλά δεν έχω πεισθεί».

Τι θα κάνει το Ποτάμι

Κατόπιν τούτων το βάρος πέφτει στο Ποτάμι αφού όπως φαίνεται η απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να επιμείνει στην υπερψήφιση της διάταξης δεν θα προκαλέσει αισθήματα ευφορίας στην ΔΗΣΥ.

Ήδη ο Γιώργος Μαυρωτάς (όπως την προηγούμενη εβδομάδα και ο Σπύρος Λυκούδης) ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Ποτάμι θα πει «ναι» στο άρθρο οκτώ. Μάλιστα ο βουλευτής δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στους συναδέλφους του που αντιτίθενται χρεώνοντας τους λόγους ψηφοθηρικούς.

«Πρέπει εμείς να κάνουμε το μικρό βήμα ακόμα και όταν η κοινωνία αντιδρά» δήλωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε «η έγκριση για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια να δίνεται κάθε φορά adhoc από ειδικούς. Οι έρευνες λένε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να είναι κατάλληλα για την αναδοχή όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια αρκεί να τηρούνται οι κατάλληλες προυποθέσεις».

«Εγώ πιστεύω ότι και τα καλύτερα ιδρύματα να είχαμε και πάλι τα παιδιά θα ήταν καλύτερα σε ανάδοχες οικογένειες. Εμείς λέμε κανένα παιδί σε ιδρύματα» ήταν το σχόλιο της αρμόδιας υφυπουργού Θεανώς Φωτίου που ανήγγειλε ότι θα μιλήσει επί του θέματος αναλυτικότερα στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής.