Bullying στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η μικρούλα γύρισε σπίτι, βγήκε στο μπαλκόνι και βούτηξε στο κενό...

bullying στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η μικρούλα γύρισε σπίτι, βγήκε στο μπαλκόνι και βούτηξε στο κενό...

Πιστεύατε ποτέ ότι στην όμορφη πόλη της Κατερίνης θα υπήρχαν παιδιά τα οποία θα βίωναν bullying από παιδιά του περιβάλλοντος τους;

Ότι σε μια σχετικά μικρή και ελεγχόμενη επαρχιακή κοινωνία θα υπήρχαν περιπτώσεις σαν κι αυτή που πρόσφατα πάγωσε και συγχρόνως προβλημάτισε τους ανθρώπους της περιοχής μας, ένα γεγονός πρωτόγνωρο για την πρωτεύουσα της Πιερίας, το οποίο όμως απέδειξε πως το bullying δεν είναι σκηνή αμερικάνικης υπεραπαραγωγής αλλά σοβαρότατο υπαρκτό πρόβλημα στα σχολεία, τις γειτονιές και την καθημερινότητα μας;;

Ένα παιδί 9 ετών δέχθηκε την κοροϊδία και τα ντροπιαστικά σχόλια των άλλων παιδιών και ο χαρακτήρας του, οι αντοχές, δεν ήταν ικανά να συγκρατήσουν την ψυχολογική βία που κατάφορα προφανώς υπέστη.

Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει σπίτι του, να κλειδώσει την πόρτα του δωματίου του και να πηδήξει στο κενό από τον 4ο όροφο της οικοδομής που έμενε...

Φταίει το παιδί για τη συμπεριφορά του; Σίγουρα όχι, παιδί είναι.
Φταίνε τα άλλα παιδιά για τους τρόπους τους γενικότερα; Σίγουρα όχι παιδιά είναι.
Φταίνε οι γονείς των παιδιών για την επιθετική-προβληματική συμπεριφορά των παιδιών τους;

Αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν μπορεί εύκολα να απαντηθεί. Γιατί κανένας γονέας δε θέλει το παιδί του να ξεχωρίζει από τα άλλα για την επιθετικότητα και τον γενικά "περίεργο", δύστροπο ή μη αποδεκτό από τα άλλα παιδιά αλλά και την κοινωνία, χαρακτήρα του.

Τα αίτια που μπορεί να επηρεάζουν όμως την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά των παιδιών μας, αναγράφονται σε μια τοποθέτηση την οποία κάνει η κα Φρίντα Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Αναφέρει λοιπόν για τα αίτια τα εξής:

"Η διαφορετικότητα, οτιδήποτε δηλαδή ξεφεύγει από το μέσο φυσιολογικό μπορεί να μην είναι εύκολα αποδεκτή. Διαφορές στο χρώμα, την εθνικότητα, τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ομορφιάς, το νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο ενός ατόμου αποτελούν αντικείμενο χλευασμού όταν δεν υπάρχει παιδεία, καλλιέργεια σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Τα παιδιά συχνά αντιγράφουν από τους γονείς απαξιωτικές συμπεριφορές σε άτομα που απλά διαφέρουν.

Συχνά οι ίδιοι οι γονείς, ειδικά των αγοριών προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους να μην έχουν ευαισθησίες και να είναι δυνατά, διεκδικητικά και κάποιες φορές επιθετικά.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών ωθεί τους γονείς προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την επιβίωση της οικογένειας να είναι ουσιαστικά ή συναισθηματικά απόντες από την ανατροφή και τον έλεγχο των παιδιών τους.

Το Διαδίκτυο, που ευρέως χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των παιδιών, αποτελεί έναν ασφαλή χώρο για τους θύτες, νιώθοντας ασφάλεια και αυτοπεποίθηση, να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. (cyber bullying)".

Εμείς σαν Pieriasport, δε θα κρίνουμε κανέναν γιατί δεν είμαστε κριτές, ούτε θα επιρρίψουμε ευθύνες σε κανέναν γιατί δεν είμαστε δικαστές. Θα επιστήσουμε όμως την προσοχή στους γονείς για την κοινωνία στην οποία θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. 

Σε μια βίαιη (σωματική ή λεκτική) και αφιλόξενη, προβληματική και κλειστοφοβική κοινωνία θα υπάρξουν κι άλλα παιδιά με τον ανάλογο χαρακτήρα, τον οποίο χαρακτήρα θα υιοθετήσουν προφανώς τα δικά μας, σύμφωνα με τη δική μας καθοδήγηση, και το μέλλον θα είναι συγκεκριμένο για όλους. 

Θα κλείσουμε αυτή την ενότητα, με τις συνέπειες του bullying αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του ώστε να προλάβουμε ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, σύμφωνα με την τοποθέτηση της ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων, κας Φρίντα Κωνσταντοπούλου. Καλό είναι να έχουμε όλοι μας μια εμπεριστατωμένη άποψη και να μην πιστεύουμε ότι η δική μας αποκλειστικά είναι η ενδεδειγμένη και η σωστή. 

Το περιστατικό που τρομοκράτησε την ψυχούλα και διάλυσε τις ψυχικές άμυνες αυτού του παιδιού που χαροπαλεύει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, ας είναι το τελευταίο για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της:

"Τα παιδιά που πέφτουν επαναλαμβανόμενα θύματα σχολικού εκφοβισμού εμφανίζουν καταθλιπτική συμπτωματολογία και συχνά αυτοκτονικό ιδεασμό. Δυστυχώς, πολλά παιδιά στον κόσμο έχουν οδηγηθεί στην αφαίρεση της ζωής τους και παρά την ενημέρωση των τελευταίων ετών, τέτοια φαινόμενα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Συχνά ακούγεται η ένσταση ότι στο σχολικό περιβάλλον ανέκαθεν υπήρχαν ανώδυνα περιπαικτικά περιστατικά συνομηλίκων. Η απάντηση είναι ότι ποτέ αυτά τα περιστατικά δεν ήταν ανώδυνα. Πάντα επηρέαζαν και επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και κατά συνέπεια των ενηλίκων.

Οι γονείς κυρίως, αλλά και οι εκπαιδευτικοί επικουρικά, έχουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οφείλουν να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, να επικοινωνούν μαζί τους και να αντιλαμβάνονται άμεσα οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

Οι γονείς των παιδιών που υφίστανται σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει να ανακουφίσουν το παιδί τους, να το απενοχοποιήσουν και να το βοηθήσουν ουσιαστικά, αποφεύγοντες εκδικητικές συμπεριφορές, που συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.

Οι γονείς των παιδιών που ασκούν σχολικό εκφοβισμό, θα πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν το πρόβλημα, και να βοηθήσουν και αυτοί τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους δυσκολίες.

Τέλος, οι γονείς όλων των παιδιών, θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται τη διαφορετικότητα, αλλά και να υπερασπίζονται τα παιδιά που πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Έτσι, διαδραματίζοντας ενεργό ρόλο, βοηθάνε και αυτά σημαντικά στην αποτροπή των συγκεκριμένων φαινομένων".

Για το Pieriasport
Μπάμπης Πεΐδης


Σχετικές αναρτήσεις

Bulling 7033308230940530368

Δημοσίευση σχολίου

Τοπικές επιχειρήσεις

Ενημέρωση στο email σας

Εισάγετε το email σας:

Πρόσφατα

Δημοφιλή

Σαν σήμερα

Προβολή επιχειρήσεων

item