Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ Υποψήφιοι δεν αντέχουν το βάρος των πανελλαδικών Κόπωση. Υπερένταση. Άγχος. Και τελικά… κατάρρευση. Στα...
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Υποψήφιοι δεν αντέχουν το βάρος των πανελλαδικών
Κόπωση. Υπερένταση. Άγχος. Και τελικά… κατάρρευση. Στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης» βρίσκονται αυτή την περίοδο χιλιάδες υποψήφιοι των πανελλαδικών που βιώνουν την πίεση των εξετάσεων για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αρκετοί… λυγίζουν. Ξεσπούν σε κλάματα και νιώθουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν.
Οι πανελλαδικές είναι μια στρεσογόνα διαδικασία, που σημαδεύει τους υποψηφίους. Φέτος, για πρώτη χρονιά, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, λειτουργεί τις καθημερινές γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων από όλη την περιφέρεια, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο - «Κουτλιμπάνειο και Τριανταφύλλειο» Λάρισας. Δεκάδες υποψήφιοι από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας -και φυσικά από τον Βόλο-, απευθύνονται στους ψυχολόγους των δύο δομών, αναζητώντας ένα στήριγμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν…
Δεκάδες κλήσεις από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της γραμμής την Κυριακή, πριν την έναρξη των πανελλαδικών, δέχεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας. Η δομή εξυπηρετεί περιστατικά τις καθημερινές, και ήδη οι τέσσερις ψυχολόγοι της μονάδας έχουν κληθεί να δώσουν τηλεφωνικά συμβουλές και οδηγίες στους υποψηφίους και τις οικογένειές τους και από τον Βόλο, ώστε να αυτοί μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο του Κ.Ψ.Υ., Στέλλα Τρίγκα, οι κλήσεις προέρχονται κυρίως από γονείς που ανησυχούν παρακολουθώντας το παιδί τους να… καταρρέει. «Οι υποψήφιοι ξεσπούν σε κλάματα και οι γονείς καταλαμβάνονται από ανησυχία», ανέφερε η κ. Τρίγκα.
Όπως αναφέρουν οι γονείς, τα παιδιά τους καταλαμβάνονται από υπερένταση, παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, δυσκολίας συγκέντρωσης, ενώ έχουν ταχυπαλμίες και νιώθουν ότι δεν μπορούν να αφομοιώσουν την ύλη. «Κυρίως πρόκειται για τους «καλούς» μαθητές. Υποψήφιοι που διαβάζουν πολύ και έχουν ήδη επιλέξει τη σχολή στην οποία στοχεύουν να εισαχθούν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είναι οι περισσότερο αγχωμένοι», ανέφερε η κ. Τρίγκα.
«Εμείς προσπαθούμε κυρίως να συζητήσουμε με τα παιδιά. Να απομυθοποιήσουμε τις πανελλήνιες και το ότι από αυτές κρίνεται η ζωή τους. Συζητάμε για τα σχέδια και την προετοιμασία τους, και τους εξηγούμε πώς να κρατήσουν το άγχος σε… δημιουργικό επίπεδο. Ευτυχώς, έχουμε ευαισθητοποιημένους γονείς, που βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους και τα βοηθούν», σημείωσε η ίδια.
«Η γραμμή έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε από τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από όλη τη Θεσσαλία. Και πρόκειται για κλήσεις που δεχόμαστε τόσο από υποψηφίους και τους γονείς τους, όσο και από τους καθηγητές των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, που βρίσκονται αυτό το διάστημα στο πλευρό των υποψηφίων και στηρίζουν την προσπάθειά τους στις πανελλαδικές», είπε η διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, κ. Θεοδώρα Κανδρή.
Το άγχος δεν έχει φύλο, σύμφωνα με την κ. Κανδρή. Βοήθεια για να διαχειριστούν την κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, ζητούν τόσο αγόρια όσο και κορίτσια. «Οι υποψήφιοι μάς αναφέρουν ότι έχουν ταχυπαλμίες, στρες, δύσπνοια, ότι δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν. Άλλα περιστατικά είναι πιο ήπια, άλλα πιο έντονα. Νομίζουν ότι η μελέτη τους δεν είναι αρκετή, κάνουν αρνητικές σκέψεις ότι δεν θα τα καταφέρουν. Νιώθουν αδιάβαστοι και ανήμποροι. Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απλώς η ιδέα τους. Το άγχος συνδέεται με νευρώνες και προσβάλλει τη δυνατότητα της αφομοίωσης, της μνήμης και της συγκέντρωσης. Αυτό που προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους υποψηφίους είναι ότι όλα όσα βιώνουν σωματικά, προέρχονται από κακές σκέψεις και προσπαθούμε να τους κάνουμε να κατανοήσουν τη λειτουργία του σώματός τους», υπογράμμισε η κ. Κανδρή.
Γραμμή υποστήριξης
Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης λειτουργεί για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων της Θεσσαλίας, καθ’ όλο το 24ωρο. Οι μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας μπορούν να απευθύνονται έως και τις 25 Ιουνίου στις εξής Υπηρεσίες:
- Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τις καθημερινές (12,13,14,15,16 & 19,20,21,22,23 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2410669221.
- Π.Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ για τις αργίες (17,18 & 24,25 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2413501041.
Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη εφόσον χρειαστεί.
Συμβουλές σε υποψηφίους
Βασικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι υποψήφιοι να διαχειριστούν το άγχος τους, παρέχει η διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θεοδώρα Κανδρή:
«Βασικό είναι να καταλάβουν οι υποψήφιοι τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα αλλά και τον εγκέφαλό τους την ώρα που αγχώνονται. Όταν αγχωνόμαστε, διάφορες ουσίες, νευροδιαβιβαστές και ορμόνες, καθορίζουν τη διάθεσή μας και επηρεάζουν τη μνήμη και την προσοχή μας. Το άγχος επομένως δεν είναι μια αόρατη απειλή η οποία εξαφανίζει ό,τι έχουν μάθει οι μαθητές κατά τη διάρκεια της μελέτης τους. Οι γνώσεις τους “είναι εκεί” και όταν ηρεμήσουν θα τις θυμηθούν. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγονται οι επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής και οι υποψήφιοι να προσέρχονται στις εξετάσεις με ηρεμία και εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους.
Οι ταχυκαρδίες και η δύσπνοια, που κάποιες φορές μπορεί να αισθανθούν μέσα στα πλαίσια του άγχους τους, οφείλονται στην υπεροξυγόνωση που παθαίνουν εξαιτίας των γρήγορων και ρηχών αναπνοών τους, επομένως η ρύθμιση της αναπνοής τους και οι ρυθμικές και βαθιές ανάσες θα αποκαταστήσουν την αναπνευστική τους λειτουργία και αμέσως θα αισθανθούν καλύτερα. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, η ήπια αερόβια άσκηση, όπως ένα περπάτημα 20-30 λεπτών, θα κινητοποιήσει τις ορμόνες που συνδέονται με τη χαρά και την καλή διάθεση και θα τους ηρεμήσει άμεσα.
Τέλος, επειδή το άγχος συνδέεται με αρνητικές σκέψεις που αφορούν στην απόδοσή τους, η αντικατάσταση των αρνητικών σκέψεων με θετικές ή περισσότερο ρεαλιστικές σκέψεις θα τους βοηθήσουν να αισθανθούν καλύτερα. Επίσης οι νοερές εικόνες επιτυχίας που μπορεί να δημιουργήσουν στο μυαλό τους θα τους ηρεμήσουν ώστε να μπορέσουν αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους».