Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Ποια είναι η πιθανότητα καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ;

Οι Financial Times κωδικοποιούν τα δεδομένα και τα ζητούμενα γύρω από την υπόθεση Τραμπ και αναλύουν τς πιθανότητες ως προς το ενδεχόμε...

Ποια είναι η πιθανότητα καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ;

Οι Financial Times κωδικοποιούν τα δεδομένα και τα ζητούμενα γύρω από την υπόθεση Τραμπ και αναλύουν τς πιθανότητες ως προς το ενδεχόμενο μιας πιθανής απομάκρυνσής του από το προεδρικό αξίωμα.

Για τί ακριβώς κατηγορείται ο Τραμπ

Το λεγόμενο σκάνδαλο "Trumpgate" αποκάλυψαν οι New York Times, και σύμφωνα με αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει ευθαρσώς από τον καθαιρεθέντα επικεφαλής του FΒΙ Τζέιμς Κόμεϊ να σταματήσει η έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας και στενό συνεργάτη του Τραμπ, και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η εφημερίδα επικαλείται ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του Κόμεϊ, σύμφωνα με το οποίο, ο Τραμπ του είπε: «Ελπίζω να βλέπεις ξεκάθαρα πως πρέπει να το αφήσεις αυτό, να αφήσεις τον Φλιν. Είναι ένας καλός τύπος». Επίσης, φέρεται να του ζήτησε να σκεφτεί «να βάλει κάποιους δημοσιογράφους στην φυλακή» σχετικά με τις διαρροές στον Τύπο και την δημοσίευση απόρρητων πληροφοριών.

Ο Κόμεϊ αποδέχθηκε την εκτίμηση του Τραμπ για τον χαρακτήρα του Φλίν λέγοντας «συμφωνώ ότι είναι ένας καλός άνθρωπος» ωστόσο δεν δέχθηκε να βάλει τέλος στην έρευνα.

Ο Λευκός Οίκος διέψευσε το δημοσίευμα. «Ο πρόεδρος ποτέ δεν ζήτησε από τον κ. Κόμεϊ ή κάποιον άλλο να σταματήσει οποιαδήποτε έρευνα περιλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον στρατηγό Φλιν» ανέφερε.

Η υπόθεση περιπλέκεται περαιτέρω από την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ έδωσε στον Ρωσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «άκρως απόρρητες» πληροφορίες για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τραμπ μάλιστα χρησιμοποίησε το Twitter για να απαντήσει, σημειώνοτας ότι είχε κάθε δικαίωμα να δώσει στη Ρωσία πληροφορίες -«γεγονότα» είναι η λέξη που χρησιμοποιεί- για το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και για ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των εμπορικών πτήσεων, ώστε η Μόσχα να κάνει περισσότερα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους ζήτησαν από τον πρόεδρο να δώσει τα πρακτικά της συνάντησης με τον Λαβρόφ, ώστε να γίνει γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε.

Οι δυο δρόμοι της απομάκρυνσης Τραμπ από το προεδρικό αξίωμα

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, δυο είναι οι δρόμοι της απομάκρυνσης Τραμπ: είτε η καθαίρεση (impeachment), είτε η έκπτωση βάσει της 25ης Τροπολογίας

1. Με έκπτωση βάσει της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος

“Τροπολογία 25 – Ανικανότητα του Προέδρου και Διαδοχή (1967)”

“Όποτε ο Αντιπρόεδρος και πλειοψηφία είτε των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή άλλου σώματος που θα καθορίσει το Κογκρέσο δια νόμου, υποβάλουν στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή τους δήλωση ότι ο Πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του, ο Αντιπρόεδρος θα αναλαμβάνει αμέσως τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος ως Ασκών Καθήκοντα Προέδρου.

Έκτοτε, όταν ο Πρόεδρος υποβάλει στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή του δήλωση του ότι δεν υφίσταται αδυναμία θα αναλαμβάνει και πάλι τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του εκτός εάν ο Αντιπρόεδρος και πλειοψηφία είτε των μελών του υπουργικού συμβουλίου ή άλλου σώματος που θα καθορίσει το Κογκρέσο δια νόμου υποβάλουν εκτός τεσσάρων ημερών στον επίτιμο Πρόεδρο της Γερουσίας και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την γραπτή τους δήλωση ότι ο Πρόεδρος αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του.

Στην περίπτωση αυτή το Κογκρέσο θα αποφασίσει σχετικά με το θέμα συγκαλούμενο σε ολομέλεια εντός σαράντα οκτώ ωρών για το θέμα αυτό, εάν δεν ευρίσκεται ήδη σε συνεδρίαση. Εάν το Κογκρέσο, εντός είκοσι και μίας ημερών από την λήψη της τελευταίας γραπτής δήλωσης ή, εάν το Κογκρέσο δεν συνεδρίαζε, εντός είκοσι και μίας ημερών μετά την υποχρεωτική σύγκλιση του Κογκρέσου σε σώμα, αποφασίσει, με πλειοψηφία δύο τρίτων και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου, ότι ο Πρόεδρος δεν δύναται να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματος του, o Αντιπρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα αυτά ως Ασκών Καθήκοντα Προέδρου. Σε άλλη περίπτωση, ο Πρόεδρος θα αναλάβει και πάλι τις εξουσίες και καθήκοντα του αξιώματος του”.

2. Με απευθείας καθαίρεση (impeachment)

Η διαδικασία προβλέπει παραπομπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων (435 αντιπρόσωποι) η οποία εξετάζει τις κατηγορίες και εγκρίνει ή απορρίπτει με ψηφοφορία κάποιες από αυτές ή όλες. Ψηφίζει μία μία της κατηγορίες. Με παρόντες και τους 435 βουλευτές, 218 είναι οι ψήφοι που απαιτούνται για πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η δίκη του προέδρου μεταφέρεται στην 100μελή Γερουσία υπό την προεδρία του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Για την αποπομπή του απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων. Αν συμβεί αυτό, την θέση του παίρνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σημειώνεται δε, πως αν συμβεί αυτό, τότε ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος καθαιρεθείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ (1969-1974) είναι ο μόνος πρόεδρος που παραιτήθηκε από τη θέση του προκειμένου να αποφύγει την καθαίρεσή του εξ αιτίας του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, ενώ ο Μπιλ Κλίντον αντιμετώπισε μομφή από το Κογκρέσο και κινδύνευσε να καθαιρεθεί λόγω του σκανδάλου Λεβίνσκι (συν κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση Δικαιοσύνης), αλλά τελικά, ενώ παραπέμφθηκε στην διαδικασία καθαίρεσης από την Γερουσία, υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων και συνέχισε την προεδρία του.

Ποια είναι τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης

Με τους Ρεμπουμπλικάνους να έχουν την εξουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ό,τι κίνηση γίνει εναντίον του Τραμπ εκ μέρους του Κονγκρέσου θα εξαρτάται καθαρά και μόνο από τις διαθέσεις των πολιτικών του ομόσταβλων, δηλάδη των Ρεμπουμπλικάνων -και κυρίως, πως ερμηνεύουν την στάση του εκλογικού σώματος απέναντι στον πρόεδρο.

Κι αυτή δεν είναι θετική, καθώς σύμφωνα λοιπόν με δημοσκόπηση της Morning Consult και του POLITICO που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, μόλις το 42% των ψηφοφόρων εγκρίνει τον τρόπο διακυβέρνησης του Τραμπ, ενώ το 50% δηλώνουν “απογοητευμένοι”. Μέσα σε ένα μήνα, από τον Απρίλιο που έλαβε χώρα η προηγούμενη δημοσκόπηση με το ίδιο ερώτημα, ο Τραμπ έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς τότε ο βαθμός αποδοχής του ήταν στο 46%.

Ετσι, ως έναν εκ των σημαντικών "παικτών" είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο οποίος βλέποντας τα... μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν πάνω από την Ουάσινγκτον, προσπάθησε την Τετάρτη να κατευνάσει τον σάλο που έχει ξεσπάσει λέγοντας ότι «χρειάζεται να μάθουμε τα γεγονότα» και προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο.

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του γερουσιαστή από το Κεντάκι Μιτς Μακόνελ που είναι ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία των ΗΠΑ -ήτοι, ο άνθρωπος που ελέγχει την ημερήσια διάταξη και συντονίζει την κοινοβουλευτική δράση, σε συνεργασία με τον Πολ Ράιαν.

Τέλος, κρίσιμη θα είναι και η στάση του -Ρεπουμπλικανού- επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας, Ρίτσαρντ Μπερ, ο οποίος επιθυμεί διακαώς, όπως δηλώνει, να μάθει και να αποκαλύψει την αλήθεια για το θέμα, τάσσοντας εαυτόν, ουσιαστικά, ενάντια στον Τραμπ.