Σαν σήμερα το 1977 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους ο Πόλεμος των Άστρων

To Star Wars (γνωστή και ως Ο Πόλεμος των Άστρων) είναι μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας γραμμένη από τον Τζορτζ Λούκας. Η πρ...

Σαν σήμερα το 1977 κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους Ο Πόλεμος των Άστρων

To Star Wars (γνωστή και ως Ο Πόλεμος των Άστρων) είναι μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας γραμμένη από τον Τζορτζ Λούκας. Η πρώτη ομώνυμη ταινία προβλήθηκε στις 25 Μαΐου 1977 και έκτοτε δημιούργησε ένα φαινόμενο ποπ κουλτούρας, το οποίο γέννησε 6 ακόμα ταινίες και μια εκτενή λίστα από βιβλία, κόμικς, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια, φιγούρες και γενικώς έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τη ταμπέλα Star Wars (Ο Πόλεμος των Άστρων).

Ιστορία

Το σύμπαν του Πολέμου των Άστρων επίσημα έχει τεράστιο χρονολογικό εύρος και οι πρώτες ιστορίες που περιγράφονται είτε σε νουβέλες είτε σε κόμικς ξεκινάνε από το 5000 ΠΜΓ (Πριν τη Μάχη του Γιάβιν) και φτάνουν μέχρι και το 100ΜΜΓ (Μετά τη Μάχη του Γιάβιν) ενώ γίνονται αναφορές σε χρονολογίες δημιουργίας του σύμπαντος κοντά στο 7.500.000 ΠΜΓ. Οι ταινίες εξελλίσονται σε ένα πολύ μικρό μέρος αυτού, συγκεκριμένα από το 32 ΠΜΓ μέχρι το 4 ΜΜΓ, όπου εξιστορείται πρωτίστως η ζωή του Άνακιν Σκαϊγουώκερ και το πώς από Τζεντάι μετατρέπεται σε Νταρθ Βέιντερ, αλλά τελικά βρίσκει την εξιλέωση σώζοντας το γιο του από τον Νταρθ Σίντιους.

Η Σειρά

Ταινίες

Αρχικά ο Λούκας είχε γράψει ένα σενάριο το οποίο σκεφτόταν να το κάνει 9 ταινίες, τελικά όμως κατάφερε να φτιάξει 6. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν πρόκειται να βγει καινούρια ταινία Star Wars. Το 1977 λοιπόν με περιορισμένο προϋπολογισμό αποφάσισε από τις 9 ταινίες να ξεκινήσει με το κομμάτι του σεναρίου που περιγράφεται στην πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε. Δημιούργησε έπειτα τη συνέχεια «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» το 1980 και τελείωσε την πρώτη τριλογία το 1983 με την «Επιστροφή των Τζεντάι». Έκτοτε δημιουργήθηκε και η παράδοση ότι κάθε ταινία απείχε από την επόμενη σε κυκλοφορία 3 χρόνια.

Αφού ολοκληρώθηκε στην ουσία το 2ο μέρος της ιστορίας, το 1999 ο Λούκας σκηνοθέτησε την «Αόρατη Απειλή» η οποία σηματοδότησε μια νέα τριλογία στα σκαριά, αυτή τη φορά όμως θα περιέγραφε γεγονότα πριν την πρώτη ταινία. Αυτομάτως λοιπόν η νέα επίσημη ονομασία των παλιών ταινιών άλλαξε σε Επεισόδιο 4, 5 και 6 αντιστοίχως. Ακολουθώντας την παράδοση των τριών χρόνων ανά ταινία, ο Λούκας σκηνοθέτησε την «Επίθεση των Κλώνων» το 2002 και την «Εκδίκηση των Σιθ» το 2005.

Τον Αύγουστο του 2008, κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της σειράς, ονόματι «Ο Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων» και χρονικά διαδραματίζεται μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου επεισοδίου. Η ταινία αυτή αποτελεί εισαγωγή στην ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, η οποία επίσης έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Walt Disney Company συμφώνησε στην αγορά της Lucasfilm και ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει νέα τριλογία, με το Επεισόδιο 7 το 2015. Η αντιπρόεδρος της Lucasfilm, Kathleen Kennedy έγινε πρόεδρος της εταιρείας και θα δουλέψει ως παραγωγός των επόμενων ταινιών, με τον Τζορτζ Λούκας να λειτουργεί ως σύμβουλος. Το σενάριο για το Επεισόδιο 7 έγραψε ο Michael Arndt με τους J. J. Abrams και Lawrence Kasdan, ενώ σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο J. J. Abrams.

Χρονολογική σειρά των ταινιών

[Χρονολογημένες στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων]:

 • 19 Μαΐου 1999 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 1 - Η Αόρατη Απειλή
 • 16 Μαΐου 2002 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 2 - Η Επίθεση των Κλώνων
 • 19 Μαΐου 2005 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 3 - Η Εκδίκηση των Σιθ
 • 25 Μαΐου 1977 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 4 - Μια Νέα Ελπίδα
 • 21 Μαΐου 1980 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 5 - Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται
 • 25 Μαΐου 1983 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 6 - Η Επιστροφή των Τζεντάι
 • 18 Δεκεμβρίου 2015 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 7 - Η Δύναμη Ξυπνάει
 • Δεκέμβριος 2017 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 8 - Ο Τελευταίος Τζεντάι
 • Δεκέμβριος 2019 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο 9 -


Τηλεοπτικές σειρές

Πέρα από τις κινηματογραφικές ταινίες έχουν γίνει και κάποιες τηλεοπτικές σειρές κινουμένων σχεδίων. Σε όλες αυτές, εμφανίζονται χαρακτήρες από τις κινηματογραφικές ταινίες. Μερικές από τις τηλεοπτικές σειρές είναι οι εξής:

 • 2003-2005 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Πόλεμος των Κλώνων (τηλεοπτική σειρά του 2003)
 • 2008-2014 - Ο Πόλεμος των Άστρων: Ο Πόλεμος των Κλώνων (τηλεοπτική σειρά του 2008)
 • 2014- σήμερα - Ο Πόλεμος των Άστρων: Οι Επαναστάτες


Η χρονολογική σειρά των τηλεοπτικών αυτών σειρών στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων είναι και η χρονολογική σειρά παραγωγής και κυκλοφορίας των σειρών.

Χαρακτήρες

Οι κύριοι χαρακτήρες που εμφανίζονται στα επτά επεισόδια είναι οι εξής:


ΧαρακτήραςΗθοποιός
Λουκ ΣκαϊγουώκερΆιντεν Μπάρτον (επ. 3), Μαρκ Χάμιλλ (επ. 4-7)
Χαν ΣόλοΧάρισον Φορντ (επ. 4-7)
Λέια ΟργκάναΚάρρυ Φίσερ (επ. 4-7)
Νταρθ ΒέιντερΤζέιμς Ερλ Τζόουνς (φωνή) (επ. 3-6)
Άνακιν ΣκαϊγουώκερΤζέικ Λόιντ (επ. 1), Χέιντεν Κρίστενσεν (επ. 2, 3, 6)
Μπεν/Όμπι-Ουάν ΚενόμπιΓιούαν ΜακΓκρέγκορ (επ. 1-3), Άλεκ Γκίνες (επ. 4-6)
Κάιλο Ρεν/Μπεν ΣόλοΆνταμ Ντράιβερ (επ. 7)
ΡέιΝτέιζι Ρίντλεϊ (επ. 7)
ΦινΤζον Μποϊέγκα (επ. 7)
Πο ΝτάμερονΌσκαρ Άιζαακ (επ. 7)
ΤσουμπάκαΠίτερ Μεΐχιου (επ. 3-7)
ΓιόνταΦρανκ Οζ (φωνή) (επ. 1-3, 5, 6)
Πάλπατιν/Αυτοκράτορας/Νταρθ ΣίντιουςΊαν ΜακΝτάιαρμιντ (επ. 1-3, 5, 6)
Λάντο ΚαλρίσιανΜπίλλυ Ντι Ουίλιαμς (επ. 5, 6)
Πάντμε ΑμιντάλαΝάταλι Πόρτμαν (επ. 1-3)
Κόμης Ντούκου/Νταρθ ΤυράνουςΚρίστοφερ Λι (επ. 2, 3)
Νταρθ ΜολΡέι Παρκ, Πίτερ Σεραφίνοβιτς (φωνή) (επ. 1)
C-3POΆντονι Ντάνιελς (φωνή και σώμα) (επ. 1-7)
R2-D2Κένι Μπέικερ (φωνή και σώμα) (επ. 1-7)

Περιεχόμενο

Ο Πόλεμος των Άστρων είναι μια διαστημική όπερα. Δε μπορεί να χαρακτηριστεί τόσο εύκολα επιστημονική φαντασία, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο σε ρομαντικά στοιχεία και δραματικές επικές μάχες. Επίσης υπάρχει αρκετά το μυστικιστικό στοιχείο με τη Δύναμη που "μαγικά" δίνει όλες αυτές τις δυνάμεις στους Τζεντάι. Ο Λούκας έχει συνδυάσει τόσο φουτουριστικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας με παλιά τεχνολογία σε συνδυασμό με την πρόταση που εμφανίζεται πάντα πρώτη σε κάθε ταινία "A long time ago, in a Galaxy far, far away..." (ελληνικά: Πολύ παλιά, σε ένα Γαλαξία πολύ, πολύ μακριά) και δε δημιουργεί τόσο την αίσθηση ενός πιθανού μέλλοντος, αλλά την αίσθηση μιας παιδικής ιστορίας, ενός παραμυθιού.

Ο Τζορτζ Λούκας έχει δηλώσει ότι ο Πόλεμος των Άστρων είναι μια ταινία που συνοδεύει τη μουσική, όχι το αντίστροφο. Η μουσική όλων των ταινιών έχει γραφτεί από τον συνθέτη Τζων Γουίλιαμς και πολλά θέματα που έχουν παιχτεί στις ταινίες αποτελούν πλέον μονόλιθους κινηματογραφικών θεμάτων, άμεσα αναγνωρίσιμα και συνδεδεμένα με συγκεκριμένους χαρακτήρες της ταινίας. Κινούνται ως επί των πλείστων σε μοτίβα όμοια αυτών της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ τα οποία συνδέονται μεταξύ τους πολύ συχνά. Μια μετατροπή του κλασσικού θέματος του Επεισοδίου 4 αποτελεί το κεντρικό θέμα σε κάθε ταινία.

Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο σύμπαν του Πολέμου των Άστρων είναι η Δύναμη. Αυτή δίνει στους Τζεντάι διάφορες δυνάμεις, από τηλεπάθεια και τηλεκίνηση μέχρι ψυχομέτρηση, υπεράνθρωπη φυσική κατάσταση και τη δυνατότητα πρόβλεψης του μέλλοντος. Περιγράφεται από τον Γιόντα ως ένα πεδίο που δίνει ζωή και είναι παντού. Ο μεγαλύτερος φόβος ενός Τζεντάι είναι να παρασυρθεί από τη Σκοτεινή πλευρά της Δύναμης, η οποία αναδύεται μέσω των αρνητικών συναισθημάτων, δηλαδή φόβος, μίσος, οργή κτλ. Ανάλογα με το ποια πλευρά της Δύναμης χρησιμοποιεί ο Τζεντάι, έχει και τις ανάλογες δυνάμεις. Στις ταινίες δίνεται η εντύπωση ότι η σκοτεινή πλευρά είναι ευκολότερη, αλλά δεν είναι πιο δυνατή και αυτό είναι θέμα διαμάχης μεταξύ Τζεντάι και Σιθ.

Ανθολόγιο Ταινιών

Τον Δεκέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε η ταινία Rogue One. Η συγκεκριμένη ταινία διαδραματίζεται στον κόσμο του "Πολέμου των Άστρων" όμως δεν καταμετρείται σαν κανονική ταινία της σειράς. Αυτό έγινε επειδή η Lucasfilm δημιούργησε την ανθολογία ταινιών, δηλαδή ταινίες που θα έχουν περιεχόμενο από τον Πόλεμο των Άστρων, όμως θα είναι ξέχωρες από αυτόν. Το Rogue One χρονικά τοποθετείται μεταξύ του Επεισοδίου 3 - Η Εκδίκηση των Σιθ και του Επεισοδίου 4 - Μια Νέα Ελπίδα και για πρώτη φορά θα δοθεί έμφαση στο ανθρώπινο και όχι στο υπερφυσικό στοιχείο.

Σχετικές αναρτήσεις

Τέχνη 3302655812062122992

Τοπικές επιχειρήσεις

Ενημέρωση στο email σας

Εισάγετε το email σας:

Πρόσφατα

Δημοφιλή

Σαν σήμερα

Προβολή επιχειρήσεων

item