Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η λύση για το χρέος, λιτότητα ως το 2023

Πολύ ακριβή με όρους λιτότητας για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος η δέσμευση των Ευρωπαίων -ουσιαστικ...

Η λύση για το χρέος, λιτότητα ως το 2023

Πολύ ακριβή με όρους λιτότητας για την Ελλάδα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος η δέσμευση των Ευρωπαίων -ουσιαστικά του κ. Σόιμπλε- για το χρέος καθώς στη βάση των συζητήσεων βρίσκεται η παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2023, δηλαδή για τα επόμενα έξι χρόνια.

Στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, με τη συμμετοχή Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητείται συμβιβασμός πάνω στη διατύπωση για τη μελλοντική δράση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το πόσο θα διαρκούν τα υψηλά πλεονάσματα. Στην συνέχεια, η κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Πανάκριβα παζάρια

Το παρασκήνιο είναι έντονο. Αρχικά ο κ. Σόιμπλε επέμενε στη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% ως το 2028 (άλλα 11 χρόνια!) και το ΔΝΤ σε υποχώρηση του πλεονάσματος στο 1,5% μετά το 2021. Στη συνέχεια οι δύο πλευρές άρχισαν να δουλεύουν πάνω στη συμβιβαστική πλατφόρμα που κατατέθηκε από την Κομισιόν στο Eurogroup της Μάλτας (7 Απριλίου) η οποία προβλέπει πλεόνασμα 3,5% ως το 2023.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί το 3,5% ως το 2023 αλλά ζητάει το πλεόνασμα να «πέφτει απότομα» μετά το 2023, δηλαδή από το 3,5% στο 2% από το 2024. Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται για την ώρα αποδεκτή από τη γερμανική πλευρά η οποία επιμένει σε υψηλότερο πλεόνασμα το 2024, στην περιοχή του 3%, το οποίο θα «σβήνει» σταδιακά.

Οι δυσκολίες των διαπραγματεύσεων δείχνουν ότι πέρα από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου το «μερίδιο» της Ελλάδας στη λύση που θα διατυπωθεί τώρα αλλά θα εφαρμοστεί σταδακά από τον Αύγουστο του 2018 θα είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης στο Eurogroup για τη συνέχιση του 3,5% για έξι ακόμη χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πάντως ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπιλ Μέρι δήλωσε ότι στο Μπάρι θα γίνουν συζητήσεις για την Ελλάδα. Την είδηση επιβεβαίωσε ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Το πλαίσιο της συζήτησης είναι κατά τις πληροφορίες το λεγόμενο Washington Group στο οποίο αναμένεται να συζητήσουν για την Ελλάδα οι κορυφαίοι «παίκτες» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Φυσικά και θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά θα είναι εδώ», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 8 το πρωί.

Πρώτα αγορές, μετά QE

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και έχουμε συνολική συμφωνία με ανακοινωθέν του Eurogroup για χρέος και πλεονάσματα στις 22 Μαΐου και τότε η σειρά θα είναι η εξής: Εκταμίευση 7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή πλευρά (ESM) ως τις αρχές Ιουλίου το αργότερο και έγκριση την ίδια περίοδο της εισόδου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα από το Εκτελεστικό του Συμβούλιο.

Στις 20 Ιουλίου, την ημέρα που η Ελλάδα θα αποπληρώνει ομόλογα 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ θα συνεδριάζει το Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας στην Φρανκφούρτη με θέμα τη νομισματική πολιτική. Εκεί είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι που θα λέει ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE), π.χ. σε ένα ή δύο μήνες από την 20η Ιουλίου.

Σε αυτή την περίπτωση, πάντα κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, η κυβέρνηση μελετά μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με πενταετή ομόλογα ακόμη και στο τέλος Ιουλίου στην οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το ευνοϊκό κλίμα αναμονής για την ένταξη στο QE.