Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, συχνά οικογενής, που προσβάλλει περίπου το 2-3% του πληθυ...
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, συχνά οικογενής, που προσβάλλει περίπου το 2-3% του πληθυσμού. Προσβάλλει το ίδιο συχνά άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μεταξύ 20-35 ετών.
Η επιδερμίδα στο ψωριασικό δέρμα αντικαθίσταται μέχρι και 7 φορές γρηγορότερα συγκριτικά με το φυσιολογικό δέρμα. Έτσι, η ανανέωση των κερατινοκυττάρων του δέρματος (κερατινοποίηση) διαρκεί 4 ημέρες αντί να διαρκεί 28 ημέρες, με αποτέλεσμα την πάχυνση της επιδερμίδας (υπερκεράτωση).
Η ψωρίαση είναι μια νόσος με πολλά πρόσωπα, και η κλινική της εικόνα εξαρτάται από τη μορφή και την εντόπισή της. Η ψωρίαση κατά πλάκας που είναι κι η πιο συχνή μορφή, χαρακτηρίζεται κλινικά από καλά περιγεγραμμένες ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες και εντοπίζεται κυρίως στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων, στους αγκώνες και στο τριχωτό της κεφαλής. (Εικόνα 1) Αρκετά συχνά παρατηρείται και προσβολή των ονύχων. (Εικόνα 2)
Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα, όπου η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Εκλυτικοί παράγοντες είναι λοιμώξεις (κυρίως φαρυγγικές στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις), φυσικά τραύματα και τοπικές φλεγμονές του δέρματος (φαινόμενο Koebner), ψυχολογικοί παράγοντες (άγχος, stress), κάπνισμα, αλκοόλ καθώς και συγκεκριμένα φάρμακα.
Σημαντική συσχέτιση έχει παρατηρηθεί με καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση και μεταβολικό σύνδρομο. Άτομα με ψωρίαση έχουν π.χ. μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Επιπλέον λόγω της χρονιότητας της νόσου τα άτομα αυτά συχνά έχουν κατάθλιψη. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει και η άγνοια του κόσμου, που έχει σαν αποτέλεσμα τον κοινωνικό αποκλεισμό των ασθενών αυτών.
Σε περιορισμένη νόσο η θεραπεία είναι τοπική (π.χ. με τοπικά κορτικοστεροειδή, ανάλογα της βιταμίνης D και κερατολυτικούς παράγοντες). Σε αποτυχία της τοπικής αγωγής υπάρχει δυνατότητα φωτοθεραπείας με UVA ή UVB, ενώ σε εκτεταμένη νόσο υπάρχει ποικιλία φαρμάκων που μπορούν να χορηγηθούν (εκτός από τις παραδοσιακές θεραπείες με ρετινοειδή, κυκλοσπορίνη και μεθοτρεξάτη επιπλέον και βιολογικοί παράγοντες). Κάποιοι από τους βιολογικούς παράγοντες μπορούν πλέον να χορηγηθούν και σαν θεραπεία πρώτης γραμμής (Σεκουκινουμάμπη και Αδαλιμουμάμπη). Σε αποτυχία αυτών των φαρμάκων μπορούν να δοθούν σαν θεραπεία δεύτερης γραμμής οι βιολογικοί παράγοντες ετανερσέπτη, ινφιξιμάμπη, ουστεκινουμάμπη και απριμιλάστη. Αυτά τα φάρμακα βέβαια αν και θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά, δίνονται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης και εφόσον η τοπική αγωγή μόνη ή σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία αποτύχει ή όταν ο ασθενής έχει συνοδό προσβολή των αρθρώσεων (ψωριασική αρθρίτιδα). (Εικόνα 3) Σε αυτή την περίπτωση η έγκαιρη έναρξη συστηματικής αγωγής είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή μη αναστρέψιμης καταστροφής των αρθρώσεων.
Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν δικαίωμα να έχουν καθαρό δέρμα! Λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, οι ψωριασικοί ασθενείς μπορούν πλέον να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής και να ζουν καλά με την πάθηση!
Εικόνα 2) Ψωριασική ονυχία. |
Εικόνα 3) Εικόνα ψωριασικής αρθρίτιδας. Η συστηματική αγωγή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη για την αποφυγή μόνιμης παραμόρφωσης των αρθρώσεων. |
Η Δέσποινα Παπαθεμελή είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Κατερίνη, ενώ παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στις Πανεπιστημιακές Κλινικές του Έρλανγκεν και Μαγδεμβούργου Γερμανίας.
Διεύθυνση ιατρείου: Βάρναλη 3, 60133 Κατερίνη
Τηλ.: 2351304357
email: info@papathemeli.gr
www.papathemeli.gr