Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Είναι το σάπιο σύστημα, που υπερασπίζεσαι Β.Κ. (του Παναγιώτη Σαββίδη)

Παναγιώτης Σαββίδης Καταλαβαίνω την ανάγκη θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, δηλαδή των καπιταλιστικών σχέσεων οικονομίας, πο...

Παναγιώτης Σαββίδης
Καταλαβαίνω την ανάγκη θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, δηλαδή των καπιταλιστικών σχέσεων οικονομίας, που έχει κίνητρο το κέρδος του ιδιώτη, το κέρδος του καπιταλιστή, δηλ. του ιδιοκτήτη των μέσων παράγωγης, να υπερασπίζονται ένα σύστημα, που είναι στα όρια του, παρωχημένο, ιστορικά ξεπερασμένο.
Μια τέτοια προσπάθεια κάνει με άρθρο του κάποιος Β.Κ. διδάκτωρ χρηματοοικονομικής. Και μάλιστα κάνει την επισήμανση ότι ο λαός πέφτει συχνά θύμα της προπαγάνδας αυτών που καταγγέλλουν την Ε.Ε., επειδή δεν γνωρίζει οικονομικά όπως ο Β.Κ που είναι διδάκτωρ χρηματοοικονομικής.
Βολική βέβαια και η δική του προπαγάνδα, το δικό του τέχνασμα, που πατάει στην ανεδαφική θεωρία των << 2 άκρων>>, για να αιτιολογήσει, ότι η Ε.Ε. και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι μονόδρομος και πέρα από αυτόν δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Και επειδή μιλάει για <<μόδες>> ο Β.Κ., του χαρίζουμε και την ύπουλη προπαγάνδα που κάνει περί Βόρειας Κορέας, για να χλευάσει και να σπιλώσει της ιδέες του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, που παραμένουν επίκαιρες και ζωντανές.
Στην γραμμή Πάγκαλου << μαζί τα φάγαμε>>, ο κύριος Β.Κ. πάει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να εξωραΐσει την πολιτική της Ε.Ε. και λίγο πολύ αφήνει να εννοηθεί, ότι για τα χάλια μας φταίει ο ίδιος ο λαός που αρεσκόταν σε ρεμούλες. Φτάνει στο σημείο να δικαιολογεί την πολιτική των << μνημονίων>>, που τα θεωρεί μέσο για την θεραπεία, συνταγή και φάρμακο, όπως μεταφορικά χαρακτηρίζει τα << μνημόνια>> και κακώς ο λαός τα αντιπαλεύει αυτά και την Ε.Ε.
Εκεί που ξαφνιάζει ο κύριος Β.Κ. και μάλιστα επειδή είναι διδάκτωρ χρηματοοικονομικής και δεν πιστεύω να μην γνωρίζει. Λέει ότι η ΟΝΕ, δεν έχει αντικείμενο τον δανεισμό χρήματος και μετά μας λέει λόγου του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ότι ένα κράτος δεν πρέπει αναλαμβάνει το χρέος άλλου κράτους.
Επειδή πιστεύω ότι ο κύριος Β.Κ. δεν έχει τρικυμιά εν κρανίο, αλλά δείχνει υπερβάλλον ζήλο να υπερασπιστεί την Ε.Ε και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης παραπληροφορεί για οικονομικές έννοιες και ορολογίες.
Είναι άτοπο αυτό που λέει ο Β.Κ., ότι η ΟΝΕ δεν έχει αντικείμενο δανεισμού του χρήματος. Καταρχάς το χρήμα στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και μάλιστα είναι στην χρηματαγορά, μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Δεν υπάρχει καπιταλιστική οικονομία που να μην δανείζεται, να μην φτιάχνει μηχανισμούς δανεισμού . Τέτοια είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ε.Ε., που τα κράτη μέλη της Ε.Ε., προσπαθούν να δανειστούν φθηνό χρήμα με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε. ( κριτήρια που έχουν ταξικό, αντιλαϊκό πρόσημο) και μέσω των τραπεζών με την μορφή δανείων και όχι μόνο, τροφοδοτούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές για να αναπαράγεται το σύστημα.
Τα δάνεια στο αστικό κράτος γίνεται για λογαριασμό των καπιταλιστών, για να αναπαραχθούν τα κέρδη τους. Για αυτό με την οικονομική κρίση και με βάση της νομοτέλειες του καπιταλισμού, ο δανεισμός στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστικός, αφού έχει υψηλά επιτόκια και ο δανεισμός δεν συμφέρει με βάση την οικονομία της αγοράς και την κερδοφορία.
Τα <<μνημόνια>> αυτό τον σκοπό υπηρετούν. Αφού πρόκειται για μέτρα που ρίχνουν και άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης ( μισθοί, μεροκάματα), γίνεται προσπάθεια η μεγαλοεργοδοσία, το μεγάλο κεφάλαιο, να αποσπάσει μεγαλύτερη υπεραξία με την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, να αποψιλώσει εργασιακά δικαιώματα, να καταργήσει κοινωνικές παροχές, να υποβαθμίσει και άλλο το δημόσιο σύστημα υγείας, παιδείας κ.α.
Ουσιαστικά τα << μνημόνια>> είναι μέτρα που έχουν συνδιαμορφωθεί εδώ και χρόνια από της αστικές κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ε.Ε., στα πλαίσια της στρατηγικής της Ε.Ε., του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Έχουν την << ιδιορρυθμία>>, τώρα με την οικονομική κρίση, να προωθούνται ταχύρρυθμα και επισπευσμένα, αφού αποτελούν την διέξοδο από την κρίση, προς όφελος του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομιλών, για να ανακάμψουν τα κέρδη τους.
Γιατί η οικονομία δεν είναι ουδέτερη κύριε Β.Κ. και ούτε υπερταξική. Και αυτά εσκεμμένα δεν τα λέτε κύριε Β.Κ. διδάκτωρ χρηματοοικονομικής, για να συσκοτίσετε τον ταξικό χαρακτήρα της οικονομίας της Ε.Ε., να αθωώσετε το καπιταλιστικό σύστημα, που η παραπέρα διαιώνιση του, απαιτεί αίμα από τους λαούς. Είτε με <<μνημόνια>>, είτε χωρίς <<μνημόνια>>, είτε ακόμα με εχθροπραξίες και πολέμους.
Γιατί κρύβεται κύριε Β.Κ. ότι οι οικονομίες διέπονται από νόμους ? Ότι βασικός νόμος στον καπιταλισμό, που η αστική τάξη είναι κυρίαρχη, είναι το κέρδος, ο ανταγωνισμός ? Ότι αυτοί οι νόμοι συνυπάρχουν με της αντιθέσεις και αντιφάσεις του συστήματος? Και σήμερα με την οικονομική κρίση του καπιταλισμού, οι αντιθέσεις αυτές είναι στο απόγειο τους και δεν μπορούν πλέον να της διαχειριστούν οι αστικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ( ΔΝΤ – Ε.Ε. – ΠΤ κ.α.) και για αυτό βρισκόμαστε σε παρατεταμένη κρίση και η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία είναι σε ύφεση?
Γιατί κάνετε προσπάθεια να αθωώσετε τον καπιταλισμό, την Ε.Ε. ,να συσκοτίστε την πραγματικότητα και να ενοχοποιήσετε τον λαό που δεν φταίει στο ελάχιστο για την κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα.
Ναι κύριε Β.Κ., στο ελάχιστο δεν φταίει ο λαός που φορτώνουν στις πλάτες του, μέσα από την πολιτική των << μνημονίων>>, που εσείς υποστηρίζετε, της συνέπειες της οικονομικής κρίσης . Τα χρέη και τα ελλείμματα τα έκανε η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη, αυτοί τα δημιούργησαν, με τους μηχανισμούς τους και όχι ο εργαζόμενος λαός.
Όσες σάλτσες και να βάλετε, η σαθρή επιχειρηματολογία σας, για να μακιγιάρεται και να αθωώσετε το σύστημα του καπιταλισμού και την Ε.Ε., θα πέσει στο κενό.
Γιατί μπορεί το αστικό κράτος, να αξιοποίησε το δημόσιο για να έχει πελατειακές σχέσεις με τμήμα του λαού, σχέσεις εξαγοράς και συναλλαγών. Αυτό έγινε συνειδητά και ήταν συνειδητή πολιτική, τακτική, για να δημιουργήσει η αστική τάξη της χώρας μας, της απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες που ήθελε και να σταθεροποιηθεί το αστικό πολιτικό σύστημα, στις αρχές της δεκαετίας του 80. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ελληνικός λαός, όλος, ζούσε σε τέτοιο καθεστώς και απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια? Όποιος το επικαλείται ψεύδεται η αποτελεί φερέφωνο της αστικής προπαγάνδας, για να ενοχοποιηθεί ο λαός και να πληρώσει αδιαμαρτύρητα της συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Τα πακέτα Ντελόρ παλιότερα, τα λεγόμενα κονδύλια από την Ε.Ε, είχαν συγκεκριμένη κατεύθυνση και στόχευση και ήξερε καλά τι έδινε η Ε.Ε., σε συνεργασία με της αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας. Για ποιον και πού δινόταν χρήματα?
Και επειδή δεν υπάρχουν χρηματόδεντρα όπως είπατε σε άρθρο σας και συμφωνώ με αυτό. Για πείτε μας ποιο είναι το κόστος του Ελληνικού λαού, της χώρας μας, από την συμμέτοχη μας στην Ε.Ε. Είναι μια λεπτομέρεια που μάλλον σας διέφυγε. Γιατί η χώρα μας συνεισφέρει οικονομικά για την συμμέτοχη της στην Ε.Ε., παλιότερα ΕΟΚ και αυτό πηγάζει από τους κανονισμούς της Ε.Ε. Ήταν και είναι υποχρέωση, που πληρώνει ο Ελληνικός λαός, για λογαριασμό των καπιταλιστών, της αστικής τάξης της χώρας μας.
Δεν τα διαχειρίστηκαν οι εργάτες των βιομηχανιών, που μοχθούσαν και κόπιαζαν για το μεροκάματο και παρήγαν πλούτο?. Όλοι οι αγρότες δεν διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια, κονδύλια εξαγοράς, για να γίνει η χώρα μας αντιπαραγωγική στα αγροτικά προϊόντα, γιατί αυτό αποτελούσε στρατηγική της Ε.Ε., στα πλαίσια ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς – κτηνοτροφίας? Χιλιάδες μικρομάγαζα, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί έμποροι, επαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, δούλευαν με την ψυχή στο στόμα, που έβλεπαν από νωρίς ότι η είσοδο των πολυεθνικών και μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο θα τους αφάνιζε, τάση που αυξήθηκε με την οικονομική κρίση.
Αυτή είναι η Ε.Ε. και το σύστημα του καπιταλισμού που υπερασπίζεστε κύριε Β.Κ. Ένα σύστημα σάπιο μέχρι το μεδούλι του, που όσο διαιωνίζεται θα αντιδραστικοποιείται περισσότερο για τους λαούς και τα δικαιώματα τους. Αφού προϋπόθεση για την μακροημέρευση του, είναι η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Με πρώτη την εργατική δύναμη. Που αυτό εκφράζεται με απολύσεις , ανεργία, φτώχια, δυστυχία, αβεβαιότητα, ανασφάλεια.
Φιλότιμες οι προσπάθειες σας κύριε Β.Κ. διδάκτωρ χρηματοοικονομικής. Αλλά η ιστορία, η κοινωνία κινείται και κινητήρια δύναμη της, είναι η ταξική πάλη. Θα προχωρήσει μπροστά, αντικαθιστώντας αυτό το άθλιο, βάρβαρο, ξεπερασμένο ιστορικά, καπιταλιστικό σύστημα, με ένα ανώτερο, που αυτό είναι ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός.
Και η πείρα, μαζί με την θετική και αρνητική εμπειρία, από την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης σοσιαλισμού – κομμουνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα . Θα βοηθήσει της εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, στην οικοδόμηση ενός στέρεου συστήματος του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, που θα αναπτύσσετε και θα εξελίσσεται με της δικές του νομοτέλειες.

Σαββίδης Παναγιώτης

Πηγή: Πιερική Αλήθεια