Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Η παράγκα των καραγκιόζηδων - Μέρος 5ο

  Όπως υποσχεθήκαμε, επιστρέφουμε στην Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ζητήσαμε να μας αποσταλούν οι καταστάσεις με τα οικονομι...

 

Η παράγκα των καραγκιόζηδων - Μέρος 5ο

Όπως υποσχεθήκαμε, επιστρέφουμε στην Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ζητήσαμε να μας αποσταλούν οι καταστάσεις με τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. για το 2021. Είχε φτάσει Νοέμβριος και, παρά το ότι το ζητούσαμε από την αρχή της χρονιάς, οι λίστες με τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. παρέμεναν μυστικό επτασφράγιστο, θα καταλάβετε σε λίγο το γιατί.

Στο αίτημά μας, όπως θα θυμάστε από το 4ο μέρος, απαντά ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου, αναφέροντας ψευδώς ότι «Ο ταμίας έχει εδώ και καιρό προωθήσει τις καταστάσεις σε όλους μας». Το «όλους μας» είναι πληθυντικός ευγενείας, αφού η Αυτού Μεγαλειότης ο Πρόεδρος μάλλον εννοούσε τον εαυτό του. Εξάλλου στην συνεδρίαση του Δ.Σ., που ακολουθήσε την ανταλλαγή των email, ο πρώην Ταμίας Συμεωνίδης παραδέχθηκε ότι τις λίστες τις απέστειλε μόνο στο email της Ε.Λ.Μ.Ε. και όχι στα υπόλοιπα μέλη.

Εν πάση περιπτώσει την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 λαμβάνουμε επιτέλους τις λίστες. Εμείς περιμέναμε δέκα μήνες, εσείς θα περιμένετε λίγο ακόμα για την αποκάλυψη του μυστικού, που κρύβουν οι λίστες. Πιο μπροστά όμως, ας δούμε πάλι τι λέει το καταστατικό.

Η εγγραφή των κανονικών μελών στο Σωματείο γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων και μετά την καταβολή της συνδρομής του έτους της εγγραφής (άρθρο 6). Τα κανονικά μέλη οφείλουν να τακτοποιούνται έγκαιρα οικονομικά προς την Ένωση, καταβάλλοντας τη συνδρομή μέχρι το τέλος του Γενάρη. Μόνο μετά την εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων μπορεί ένα μέλος να ασκεί τα δικαιώματα που του παρέχει το καταστατικό (άρθρο 7, παρ. 3). Μέλη του Δ.Σ. και του Ε.Σ. εκλέγονται εκπαιδευτικοί λειτουργοί Μ.Ε. που αποτελούν κανονικά μέλη της Ένωσης (άρθρο 12). 

Για να δούμε αν καταλάβαμε σωστά. Αν όχι, διορθώστε μας οι νομομαθείς. Για να μπορεί κάποιος να ψηφίζει ή να είναι υποψήφιος στις εκλογές ανάδειξης του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε., πρέπει να είναι μέλος του Σωματείου. Και για να είναι κανονικό μέλος, θα πρέπει να έχει καταβάλει την συνδρομή του. Ποιος δεν το κατάλαβε; Γι’ αυτό το λόγο, θα θυμάστε ότι την ημέρα των εκλογών καταβάλλονται και οι συνδρομές όσων δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι. Μάλιστα υπάρχουν δύο δυνατότητες. Ή να πληρώσει κάποιος με μετρητά ή να ενταχθεί στην Ενιαία Αρχή πληρωμών και η συνδρομή του να παρακρατείται σταδιακά κάθε μήνα από τη μισθοδοσία, που είναι και το πιο ανώδυνο.

Ας κάνουμε τώρα το ερώτημα, να δούμε αν το καταλάβανε όλοι. Μπορεί κάποιος να εκλεγεί ως μέλος του Δ.Σ. και μάλιστα να αναλάβει και κάποιο αξίωμα, χωρίς να είναι οικονομικά τακτοποιημένος; Ποιος απάντησε όχι; Να σηκώσει το χέρι. Η σωστή απάντηση είναι «φυσικά και μπορεί, αρκεί να μην τον πάρουν χαμπάρι». Θα αναρωτιέστε πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια παροιμία. Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει. Όταν αυτός που ελέγχεται είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτόν που ελέγχει, τότε γίνεται και παραγίνεται.

Ποια ονόματα λείπουν από τις λίστες; Ναι, οι λίστες είναι δύο (2). Η μία περιέχει όσους είναι ενταγμένοι στην Ενιαία Αρχή πληρωμών και η συνδρομή τους παρακρατείται από την μισθοδοσία  και η άλλη περιλαμβάνει όσους πληρώνουν με μετρητά, το οποίο κανονικά πρέπει να γίνεται, όπως αναφέρθηκε, μέχρι το τέλος του Γενάρη κάθε έτους.

Το πρώτο όνομα που απουσιάζει και από τις δύο (2) λίστες είναι της πρώην Οργανωτικής Γραμματέως της Ε.Λ.Μ.Ε. Νίκης Τσιμούρα, η οποία συνταξιοδοτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. Μέχρι τότε βέβαια διατηρούσε το αξίωμα της Οργανωτικής Γραμματέως, χωρίς όμως να είναι μέλος της Ε.Λ.Μ.Ε. αφού δεν είχε πληρώσει την συνδρομή του εξωφρενικού ποσού των 15 € ανά έτος. Αυτό δεν την εμπόδισε να έχει και την κάρτα της Ο.Λ.Μ.Ε. και τα προνόμια, που απορρέουν από αυτή.

Το δεύτερο όνομα που απουσιάζει από τις λίστες είναι αυτό του Νικολάου Γκούνη, τελευταίου στο ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ (ΠΑΜΕ), που αντικατέστησε τη Νίκη Τσιμούρα στο Δ.Σ., αρνούμενος όμως να αναλάβει και το αξίωμα του Οργανωτικού Γραμματέα, που κατείχε η προκάτοχός του. Για τα τερτίπια των κομματικών παρατάξεων και τις διαδοχικές παραιτήσεις των εκλεγμένων υποψηφίων, που παραβιάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων κάθε παράταξης, θα μιλήσουμε σε επόμενο ενημερωτικό. 

Όσοι παρακολουθείτε όλη τη σειρά της παράγκας, θα ενθυμείστε ότι ο κ. Γκούνης είναι μέσα στην πεντάδα, που αιτήθηκε στο Πρωτοδικείο τον ορισμό προσωρινής Διοίκησης, με τον ίδιο να είναι μέσα στα ονόματα, που οι πέντε (5) πρότειναν για τον σχηματισμού του προσωρινού Δ.Σ. Το ότι ο κ. Γκούνης δεν ήταν και δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένος, δεν χρειάστηκε να το διαπιστώσουμε διαβάζοντας τις λίστες, διότι το είπε ο ίδιος σε μία συνεδρίαση του Δ.Σ., χωρίς όμως να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βγάλει 15 € και χωρίς ο Ταμίας ή ο Πρόεδρος ή κάποιος άλλος να του βάλουν χέρι. Ή πληρώνεις ή φεύγεις. Όχι, τέτοια λόγια δεν λέγονται στο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Άλλωστε κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Το αν ο κ. Γκούνης είχε και την κάρτα της Ο.Λ.Μ.Ε. για το έτος 2021, αυτό δεν το γνωρίζουμε.

Τώρα λογικά θα περιμένετε να μάθετε και το τρίτο όνομα, που απουσιάζει από τις λίστες. Λίγη υπομονή ακόμα. Πρώτα όμως ένα ακόμα ερώτημα. Μπορεί κάποιος να είναι οικονομικά τακτοποιημένος σε κάποιο Σωματείο, αλλά να είναι υποψήφιος (και να εκλέγεται κιόλας) σε ένα άλλο Σωματείο, στο οποίο δεν πληρώνει συνδρομή, έστω κι αν τα δύο Σωματεία είναι παρεμφερή; Εμείς για να είμαστε σίγουροι, ρωτήσαμε δικηγόρο και η απάντηση αυτή τη φορά είναι κατηγορηματικά όχι σαν κι αυτό, που είπε ο Μεταξάς στον Γκράτσι. Κάθε Σωματείο είναι αυτόνομο και εάν υπάρχει κάποιου είδους συνδρομή, που εισπράττει το ένα Σωματείο για κάποιο μέλος του, θα πρέπει να την αποδίδει στο άλλο.

Για να είμαστε σοβαροί όμως, όλα τα καταστατικά όλων των Ε.Λ.Μ.Ε. λογικά θα περιέχουν κάποιο άρθρο, όπως το άρθρο 10 του καταστατικού της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας, σύμφωνα με το οποίο «Διαγράφονται αυτοδίκαια με απόφαση του Δ.Σ. όσα μέλη μετατεθούν ή αποσπασθούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός διδακτικού έτους σε σχολεία έξω από την περιοχή της Ε.Λ.Μ.Ε.»

Όλη αυτή η εισαγωγή είναι για το τρίτο όνομα, που απουσιάζει από τις λίστες. Κάποιοι θα το καταλάβατε ήδη. Ναι, είναι ο πρώην Πρόεδρος Χρήστος Αντωνίου! Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας τα τελευταία εννιά (9) χρόνια, από τα οποία τα επτά (7) ως Πρόεδρος και τα δύο (2) ως Γενικός Γραμματέας, αλλά όχι μέλος της Ε.Λ.Μ.Ε., αφού δεν ήταν ποτέ οικονομικά τακτοποιημένος.

Ας το εξηγήσουμε όμως λίγο καλύτερα, για να το καταλάβουν όλοι. Ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου δεν ανήκει οργανικά στο Π.Υ.Σ.Δ.Ε Πιερίας. Άλλωστε αυτός ήταν μέχρι το 2018 ένας πολύ σοβαρός λόγος για να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Ε.Λ.Μ.Ε. Για να παίρνει αποσπάσεις, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβεί το κόμμα. Δεν γνωρίζουμε σε ποια περιοχή μετάθεσης είναι η οργανική του κ. Αντωνίου ούτε αν η αντίστοιχη Ε.Λ.Μ.Ε. τον έχει εγγεγραμμένο ως μέλος και εισπράττει από αυτόν κάποια συνδρομή. Αυτό, που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι, αν υπάρχει κάποια Ε.Λ.Μ.Ε, που εισπράττει τέτοια συνδρομή, επί εννιά (9) χρόνια δεν την έχει αποδώσει στην Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας και επομένως ο πρώην Πρόεδρος Αντωνίου, που διαχειρίζεται τις δικές σας συνδρομές, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένος και δεν αποτελεί μέλος του Σωματείου, στο οποίο όμως υπήρξε Πρόεδρος επί επτά (7) έτη! Καλό ε; 

Ας περιμένουμε τώρα μερικές μέρες μέχρι να συνέλθετε από το σοκ και ας δώσουμε στον πρώην Πρόεδρο το δικαίωμα να απαντήσει. 


Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών