Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Άνθρωπος ή … μισάνθρωπος;

  Την Πέμπτη 10-2-2022 στάλθηκε προς το Υ.ΠΑΙ.Θ. μήνυμα ηλεκτρονικού με αποστολέα κάποιον κ. Νικόλαο Τσαλό και θέμα «Εκδήλωση Μουσικού Σχολε...

 

Άνθρωπος ή … μισάνθρωπος;

Την Πέμπτη 10-2-2022 στάλθηκε προς το Υ.ΠΑΙ.Θ. μήνυμα ηλεκτρονικού με αποστολέα κάποιον κ. Νικόλαο Τσαλό και θέμα «Εκδήλωση Μουσικού Σχολείου Κατερίνης». Στο κείμενο του μηνύματος αναφέρονται τα ακόλουθα: 

«Την Τετάρτη 9/2/2022, στην κεντρική πλατεία Κατερίνης, το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης πραγματοποίησε εκδήλωση αλληλεγγύης στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που είναι σε αναστολή εργασίας.

Είναι νόμιμη αυτή η ενέργεια;

Δόθηκε η απαιτούμενη άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης;

Η πρόσκληση για την εκδήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα lefteria.blogspot.com είναι …:»

Ακολουθεί το κείμενο του δελτίου τύπου, που είχε αποσταλεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και ένα link, που παραπέμπει σε βίντεο από τη συγκεκριμένη δράση. Ο συντάκτης του μηνύματος καταλήγει με την φράση:

«Περιμένουμε τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση»

αποδεικνύοντας είτε ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν είναι μόνο ένας, είτε ότι προσπαθεί να πολλαπλασιάσει τον εαυτό του, χρησιμοποιώντας πληθυντικό ευγενείας, για να αισθανθεί μεγαλύτερος απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης, διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ύπαρξής του, είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, που έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες δράσεις και εκδηλώσεις. Αν ο κ. Τσαλός, προφανώς νομοταγής πολίτης ο ίδιος, ανησυχούσε όντως για τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δράσης, θα μπορούσε να απευθυνθεί στο σχολείο ή έστω στη Δ.Δ.Ε. Πιερίας. Μάλιστα θα μπορούσε να το κάνει όταν είδε την ανακοίνωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να μην περιμένει πρώτα να υλοποιηθεί η δράση, για να αποτελέσει ο ίδιος τον πληροφοριοδότη (η πιο ήπια λέξη από όλα τα συνώνυμα) του Υπουργείου Παιδείας.

Για το αν πραγματοποιήθηκε ή όχι η συγκεκριμένη δράση, αν υπήρχε ή δεν υπήρχε άδεια και τα σχετικά, θα ενημερωθεί ο κ. Τσαλός μέσω της οδού, που ο ίδιος επέλεξε για την ενημέρωσή του. Στην ερώτηση, αν είναι νόμιμη ενέργεια η συλλογή τροφίμων για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ας απαντήσει ο ίδιος ο κ. Τσαλός. Κάποιοι τρέφονται από τα χαμόγελα ευγνωμοσύνης και ελπίδας ανθρώπων, που πασχίζουν για την επιβίωση και κάποιοι τρέφονται από την κακία τους.

Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης είναι παιδιά με ήθος, γαλουχημένα με αρχές και αξίες, τόσο από τις οικογένειές τους όσο και από το σχολείο, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και ανεπτυγμένα τα ιδεώδη της συλλογικής προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στα πλαίσια κανενός κοινωνικού αυτοματισμού, που καλλιεργείται έντεχνα από όσους επιδιώκουν την διαίρεση της κοινωνίας. 

Όσοι είμαστε ακόμα στον χώρο της εκπαίδευσης, γνωρίζουμε ότι ο εκπαιδευτικός διδάσκει κυρίως με το παράδειγμά του. Όταν λόγου χάρη θέλει ένας εκπαιδευτικός να διδάξει στους μαθητές του να αποφεύγουν τον τζόγο δεν το κάνει συχνάζοντας ο ίδιος σε χαρτοπαιχτικές λέσχες. Όταν θέλει να πείσει για τις βλάβες, που προκαλεί το κάπνισμα, δεν το κάνει καπνίζοντας ο ίδιος και μάλιστα μέσα στο σχολείο ή κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων στα οποία συμμετέχει, παραβιάζοντας παράλληλα και τον αντικαπνιστικό νόμο. Όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να διδάξει την ευγένεια, το ήθος και τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου, δεν το κάνει προσβάλλοντας σε κάθε ευκαιρία τους συναδέλφους του με ασήμαντη αφορμή ή ακόμα και χωρίς καμία αφορμή.  

Αντίστοιχα, όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να διδάξει την αλληλεγγύη προς όσους έχουν ανάγκη, δεν το κάνει κρυμμένος εκ του ασφαλούς σ’ ένα λαγούμι, παρακαλώντας να ψοφήσει και η κατσίκα του γείτονα. Και βέβαια παραμένει σταθερός στις αρχές και τις αξίες του ανεξάρτητα από τις απειλές και τις προσβολές, που δέχεται.

Η ανθρωπιά κ. Τσαλέ είναι κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις. Δεν διδάσκεται. Καλλιεργείται στη διάρκεια της ζωής κάθε ανθρώπου. Ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως ο ίδιος θέλει. Μπορεί να φοράει φούστες ή παντελόνια και να τα τιμά ανάλογα. Ωστόσο τελικά κρίνεται από τις πράξεις του και όχι από αυτό που νομίζει ο ίδιος ότι βλέπει κοιτώντας στον καθρέπτη.

Για τις εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου μπορείτε να ενημερώνεστε από την επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου (msk.gr). Η μουσική μπορεί να εξημερώσει κάθε μισάνθρωπο, ακόμα κι αν η ανθρωπιά του έχει βγει από καιρό στη σύνταξη. Επίσης το σχολείο συνεχίζει τη συλλογή τροφίμων και σχολικών ειδών για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, που βρίσκονται σε αργία, μιας και προς το παρόν κάτι τέτοιο ούτε παράνομο είναι ούτε και απαγορεύεται και μπορούν όλοι να συνεισφέρουν.


Γιώργος Βαρδακώστας 

Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Κατερίνης