Τη Δευτέρα εισάγονται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ...
Τη Δευτέρα εισάγονται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας οι συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Την Τετάρτη θα γίνουν διαδοχικά οι ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου για τις δύο συμφωνίες. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, δεν αναμένονται εκπλήξεις στη συζήτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει εξαρχής ότι τη στηρίζει. Εκεί όπου τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει, είναι στη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου που υπέγραψαν στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για τους όρους της συμφωνίας, αλλά έχει επιφυλαχτεί ως προς την τελική στάση του στις ψηφοφορίες.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εδώ και μήνες εκφράσει την υποστήριξή της στη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Στις 6 Ιουνίου στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει:
«Είµαι διατεθειµένος να δώσω συναίνεση σε κρίσιµες αποφάσεις που δεν µπορεί να τις πάρει η κυβέρνηση. Και αναφέροµαι στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία για την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».
Στη συνέχεια, στις 27 Ιουνίου ο κ. Τσίπρας είχε πει στην ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
«Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με κάποιο νησί όπως οι Οθωνοί ή με κάποιο μικρότερο νησί, όπως σωστά οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι όπως – όπως και ό,τι να’ ναι.»
Τελικά, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνία , ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών έκανε την εξής εκτίμηση:
«Παρότι «έσπασε» το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ-Τουρκίας, οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη Συμφωνία, δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα που για να μη γίνουν τετελεσμένα και να αντιμετωπιστούν απαιτείται σαφής εθνική διπλωματική και αμυντική στρατηγική.»
Ο Κατρούγκαλος στο CNN Greece
Τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε διεξοδικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνέντευξή του στο CNN Greece. O κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι:
«Άλλο πράγμα είναι η μερική οριοθέτηση, στην οποία επέμενε απολύτως η Αίγυπτος, άλλο να συνεπάγεται αυτό τη «διχοτόμηση» της Ρόδου και μάλιστα στον 28ο μεσημβρινό, πέραν του οποίου η Τουρκία θεωρεί ότι έχει απόλυτα δικαιώματα. Όμως, όπως είδατε και από την σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η βασική μας κριτική ως προς τη Συμφωνία είναι ότι δεν εντάσσεται σε μια συνολική εθνική στρατηγική για το πού πάμε, τι θέλουμε να κάνουμε και πώς αξιοποιούμε τις συμμαχίες μας για να το κάνουμε. Σαφώς στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής, μια καλή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ήταν απολύτως αναγκαία.»
Προσέθεσε ότι:
«Επισημάναμε, όμως τα επικίνδυνα προηγούμενα που δημιουργεί αυτή, ως προς τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, την Κρήτη, και την ανάλογα μικρότερη για τα άλλα μας νησιά. Περαιτέρω και σημαντικότερο: οι συμβιβασμοί της συμφωνίας προοιωνίζονται αλλαγή στρατηγικής και έναντι της Τουρκίας; Μέχρι στιγμής, ο νόμος 4001/2011 («Νόμος Μανιάτη») δεσμεύει τη χώρα στην προάσπιση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα απώτατα όριά της, με μόνη βάση για την οριοθέτηση τη μέση γραμμή, όχι την αναλογικότητα. Θα αλλάξουμε τώρα μεθοδολογία; Η κυβέρνηση σιωπά και δεν απαντά αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα.»
Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
«Παρών» ή «κατά»;
Οι 53+ με συλλογικό κείμενό τους τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι:
«Έχουμε τοποθετηθεί συχνά για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως οριοθετημένοι από λογικές και εμμονές εθνικιστικής αδιαλλαξίας. Αδιαλλαξία που οδηγεί σε στασιμότητα -όταν ο κόσμος τρέχει- ή σε πόλεμο. Αυτό κάνουμε και τώρα εκφράζοντας την άποψη ότι η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση.»
Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη συμφωνία. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ του «κατά» και του «παρών». Στην πρώτη περίπτωση, η απόφαση θα αιτιολογηθεί με βάση τις διαφωνίες που έχει ήδη εκφράσει η Κουμουνδούρου. Στη δεύτερη, η επιχειρηματολογία θα εμπλουτιστεί με η θετική πλευρά της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Πάντως θα πρόκειται για ένα «παρών» με πολιτικά αρνητική χροιά.