Page Nav

{fbt_classic_header}

Τελευταια νεα:

latest

Στημένοι αγώνες στην Αλγερία: Πόσο κοστίζει ένα πέναλτι;

Σε κάθε επίπεδο και κατηγορία του ποδοσφαίρου στην Αλγερία, η διαφθορά έχει ξεφύγει σε απίστευτο βαθμό. Το ΒBC έκανε επί τρία χρόν...

Στημένοι αγώνες στην Αλγερία: Πόσο κοστίζει ένα πέναλτι;

Σε κάθε επίπεδο και κατηγορία του ποδοσφαίρου στην Αλγερία, η διαφθορά έχει ξεφύγει σε απίστευτο βαθμό.

Το ΒBC έκανε επί τρία χρόνια μυστική έρευνα για το θέμα, μιλώντας με μεσάζοντες, πρώην και νυν παίκτες, ποδοσφαιριστές και παράγοντες μεταξύ άλλων.

«Είναι εύκολο για τον καθένα να στήσει παιχνίδι. Πρέπει απλά να καταλάβεις τη διαδικασία και τα κόλπα», είναι η κυνική ομολογία ενός από τους ανθρώπους που επιδίδονται σε αυτό το «σπορ» των στημένων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του βρετανικού δικτύου, παίκτες και διαιτητές δωροδοκούνται τόσο συχνά στο αλγερινό ποδόσφαιρο, που υπάρχει μέχρι και ένας ημιεπίσημος τιμοκατάλογος, που καθορίζει πόσο κοστίζει η εξαγορά τους, ανάλογα με τη σημασία του κάθε παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, στην πρώτη κατηγορία για να δώσει ένας διεφθαρμένος διαιτητής πέναλτι θα χρειαστούν περίπου 6.500 λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αλγερία οι διεθνείς διαιτητές δεν παίρνουν ούτε το 10% αυτού του ποσού σε ένα μήνα.

Η ισοπαλία κοστίζει το διπλάσιο ποσό, ενώ η νίκη πάνω από 50.000 λίρες. Οι τιμές αυτές ανεβαίνουν κατακόρυφα όταν η σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και κρίνονται ο τίτλος ή η αποφυγή του υποβιβασμού.

Μάλιστα, η διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στις πρώτες δύο κατηγορίες του αλγερινού ποδοσφαίρου, αλλά ακόμη και στους αγώνες νέων. «Είναι πραγματική κόλαση στις χαμηλότερες κατηγορίες. Βία, διαφθορά... έχεις όλες τις μάστιγες», δήλωσε στο ΒBC πρόεδρος επαγγελματικής ομάδας.

Κατά τα φαινόμενα, όλοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί το σύστημα. «Ξέρουμε τους διεφθαρμένους, αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αλγερίας. «Είναι πολιτικό πρόβλημα. Και όταν οι πολιτικοί μπλέκονται στο ποδόσφαιρο, τότε αυτό είναι το τέλος», συμπλήρωσε.

Παρότι όμως όλοι ξέρουν, κανείς δεν θέλει να μιλήσει δημόσια επωνύμως. «Η Αλγερία δεν είναι χώρα για ήρωες, όσοι μιλήσουν θα γίνουν τα θύματα», είπε χαρακτηριστικά Αλγερινός σχολιαστής.