Μπουλούμη Δημήτρη και Βαρδακώστα Γιώργου της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο για την τελευταία συνεδ...
Μπουλούμη Δημήτρη και Βαρδακώστα Γιώργου της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών
Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο για την τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πιερίας
Ακολουθεί το ενημερωτικό δελτίο για την τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Πιερίας
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΜΠΟΥΛΟΥΜΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
και ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑ ΓΙΩΡΓΟΥ
της ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι τα θέματα που εξετάστηκαν στις 13‐11‐2017 από το ΠΥΣΔΕ Πιερίας είναι τα εξής:
Θέμα 1ο: Τοποθέτηση αποσπασμένου εκπαιδευτικού.
Αποσπασμένη εκπαιδευτικός ΠΕ11 τοποθετήθηκε στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κατερίνης.
Θέμα 2o: Τροποποίηση διαθέσεων στο ΔΙΕΚ Κατερίνης.
Λόγω καθυστερημένης έναρξης των μαθημάτων στο ΔΙΕΚ τροποποιήθηκε (αυξήθηκε) κατά μία ή δύο ώρες η διάθεση 7 εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο αριθμός ωρών διδασκαλίας.
Εγκρίθηκε ομόφωνα (4-0) η τροποποίηση της διάθεσης των τριών από τους επτά, λόγω του ότι υπήρχε συναίνεση από την πλευρά των εκπαιδευτικών.
Αντίθετα στις υπόλοιπες 4 περιπτώσεις η τροποποίηση εγκρίθηκε με ψήφους 2-2 (!) μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε την τροποποίηση αυτή γιατί, πέραν των γνωστών λόγων που αναφέρονται παρακάτω, ενέχει ο κίνδυνος της υπέρβασης του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αν ένας εκπαιδευτικός, μετά τη διάθεσή του στο ΔΙΕΚ, έχει πλέον συμπληρωμένο το ωράριό του, η αύξηση κατά μία ή δύο ώρες συνιστά υπέρβαση ωραρίου και κανονικά θα πρέπει να αμειφθεί για υπερωριακή απασχόληση. Η παράμετρος αυτή δεν λήφθηκε υπόψη από το συμβούλιο.
Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι:
1) Η διάθεση αυτών των εκπαιδευτικών στο ΔΙΕΚ έγινε υποχρεωτικά και χωρίς αίτησή τους.
2) Τα ΔΙΕΚ δεν ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και λειτουργούν με άλλο ωράριο.
3) Η διδασκαλία στα ΔΙΕΚ αφορά ενήλικες και θα έπρεπε να γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων, κάτι που δεν ισχύει για τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
4) Το πρόγραμμα σπουδών είναι διαφορετικό από αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον δεν υπάρχουν βιβλία και ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του εκπαιδευτικό υλικό!
Θέμα 3o: Αίτημα θεραπείας εκπαιδευτικού.
Εξετάστηκε αίτημα θεραπείας εκπαιδευτικού ΠΕ03 για ανάκληση της διάθεσής του στο ΓΕ.Λ. Λιτοχώρου για τη μία από τις κατ’ οίκον διδασκαλίες με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μαθητή με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, που επιβάλλουν η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και όχι από εκπαιδευτικό που δεν έχει τα αντίστοιχα προσόντα.
Το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους 2-2 (!) λόγω έλλειψης εναλλακτικής λύσης (!) μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών υπερψήφισε το αίτημα του συναδέλφου για τους εξής λόγους:
1) Για την κατ’ οίκον διδασκαλία δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Η μόνη αναφορά που γίνεται στη νομοθεσία αναφέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ανακοινώνονται οι διαθέσιμες ώρες, γίνονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και η διδασκαλία αυτή αμείβεται υπερωριακά!
2) Σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στη συγκεκριμένη) πρόκειται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και επομένως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.
3) Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πρόκειται για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας και η επαφή μαζί τους θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερες προφυλάξεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία του μαθητή ή για να προφυλαχθεί ο εκπαιδευτικός.
4) Ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει μέσο μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί, όχι στο σχολείο του, αλλά στο σπίτι του μαθητή, πολλές φορές σε μέρες και ώρες διαφορετικές από το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.
5) Η παρουσία του εκπαιδευτικού στον ίδιο χώρο με τον μαθητή μόνο του ή έστω παρουσία του κηδεμόνα εγκυμονεί κινδύνους για τον εκπαιδευτικό, καθώς είναι εντελώς απροστάτευτος σε περίπτωση οποιασδήποτε καταγγελίας.
Παρατηρήσεις
1) Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου, που αναρτήθηκε για διαβούλευση στο άρθρο 26 παράγραφος 6 προβλέπονται τα εξής:
6. Για σοβαρά βραχυχρόνια ή χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση και φοίτηση των μαθητών/τριών στο σχολείο είναι δυνατή η διδασκαλία στο σπίτι, όταν κρίνεται αναγκαίο. Η έγκριση της διδασκαλίας στο σπίτι γίνεται με απόφαση του/της Περιφερειακού/ής Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατόπιν αιτιολογημένης πρόσφατης ιατρικής γνωμάτευσης, στην οποία αναγράφεται η διάρκεια επιβεβλημένης παραμονής στο σπίτι.
Η γνωμάτευση αυτή παρέχεται από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή. Οι προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις διέπονται από τις διατάξεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων. Στο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα της τηλεεκπαίδευσης.
Η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ παρά μόνο, εάν γνωματεύσει σχετικά το οικείο ΚΕΔΔΥ.
Πουθενά μα πουθενά δεν αναφέρεται η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να πηγαίνει στα σπίτια των μαθητών και μάλιστα χωρίς αίτησή του.
2) Οι αποφάσεις στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (εξ ου και το 2-2). Οι μειοψηφήσαντες έχουν υποχρέωση να αιτιολογήσουν το λόγο της μειοψηφίας τους. Αντίθετα οι πλειοψηφήσαντες, ακόμα κι όταν αυθαιρετούν και εφαρμόζουν φανταστικούς νόμους δεν έχουν υποχρέωση να το αιτιολογήσουν!
3) Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών ζήτησε να διατυπωθεί ερώτημα προς το υπουργείο με το οποίο να ζητείται να διευκρινισθεί το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο υποχρεούται ο εκπαιδευτικός χωρίς αίτησή του να παρέχει κατ’ οίκον διδασκαλία. Το αίτημα έγινε δεκτό. Στη συνέχεια το αίτημα κατατέθηκε και γραπτώς και προωθήθηκε από τη ΔΙ.ΔΕ. στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Θέμα 4ο: Αίτημα εκπαιδευτικού για άσκηση ιδιωτικού έργου.
Εξετάστηκε η αίτηση ενός εκπαιδευτικού ΠΕ11. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
Θέμα 5ο: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών.
Αναγνωρίστηκε η συνάφεια του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού τίτλου σπουδών ενός εκπαιδευτικού ΠΕ04.01.50.
Θέμα 6ο: Διαθέσεις, τροποποιήσεις διαθέσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών.
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης. Μέρος των αλλαγών οφείλεται στον ορισμό από την Περιφέρεια ενός συναδέλφου ΠΕ11 ως υπεύθυνος φυσικής αγωγής στη Διεύθυνση. Εξάλλου σχολική μονάδα δεν προχώρησε στο σπάσιμο τμημάτων πληροφορικής-τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να προκύψουν μικρά πλεονάσματα.
Τροποποιήθηκε η τοποθέτηση και η διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου με διοικητικό έργο για μία εκπαιδευτικό ΠΕ01.
Εκπαιδευτικός ΠΕ03 διατέθηκε για 3 μέρες για γραμματειακή υποστήριξη στο γραφείο σχολικών συμβούλων. Η διάθεση της συναδέλφου έγινε με ψήφους 2-2 μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε τη διάθεση αυτή γιατί η συνάδελφος δεν το είχε δηλώσει. Ζητήθηκε από τους δύο αιρετούς να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που είναι χωρίς ωράριο, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν σχετική δήλωση προτίμησης. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Να σημειωθεί ότι, πέραν όσων είναι στη διάθεση, στις σχολικές μονάδες υπάρχουν και εκπαιδευτικοί με οργανική χωρίς διδακτικό ωράριο. Αυτούς το ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να τους μετακινήσει για διοικητικό έργο, εκτός κι αν κάνουν οι ίδιοι αίτηση απόσπασης, όπως στο επόμενο θέμα.
Θέμα 7ο: Αίτημα απόσπασης εκπαιδευτικού.
Ικανοποιήθηκε αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ06 για απόσπαση σε σχολική μονάδα της Κατερίνης για προσφορά διοικητικού έργου.
Θέμα 8ο: Απαλλαγή εκπαιδευτικού από διδακτικό έργο.
Εκπαιδευτικός ΠΕ18.33 απαλλάχθηκε από το διδακτικό έργο και εφεξής θα προσφέρει μόνο διοικητικό έργο. Πρσκόμισε (όπως αναφέρθηκε) πιστοποιητικό από Πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.
Λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών στη συγκεκριμένη ειδικότητα, δόθηκε κενό για αναπληρωτή.
Θέμα 9ο: Διάθεση εκπαιδευτικών για κατ’ οίκον διδασκαλία.
Διατέθηκαν στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας για κατ’ οίκον διδασκαλία τρεις εκπαιδευτικοί, ένας ΠΕ02 από το ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας για 5 ώρες, ένας ΠΕ04.01 από το ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας για 2 ώρες και ένας ΠΕ03 για 3 ώρες (δύο μέρες). Η απόφαση λήφθηκε και πάλι με ψήφους 2-2 μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε την απόφαση αυτή για τους γνωστούς λόγους που αναφέρονται στο 3ο θέμα.
Παρατήρηση: 3 ώρες μαθηματικά σε 2 μέρες. Στα Γυμνάσια δεν επιτρέπεται. Στα κατ’ οίκον επιτρέπεται;
Θέμα 10ο: Συμπλήρωση ωραρίου με διοικητικό έργο.
Λόγω μεταβολών, ξεκίνησε από το συμβούλιο η διαδικασία για τη σχετική εισήγηση προς τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για τη διάθεση όσων εκπαιδευτικών δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο για διοικητικό έργο. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι 15 από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Πιερίας έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα και η απαίτηση από την Περιφέρεια είναι να συμπληρώσουν ΟΛΟΙ οι Διευθυντές το διδακτικό τους ωράριο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πάγια θέση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών είναι η μείωση του ωραρίου τόσο των Διευθυντών όσο και των Υποδιευθυντών, προκειμένου να μπορούν να διεκπεραιώνουν καλύτερα τα διοικητικά τους καθήκοντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Διευθυντών περιφερειακών σχολείων που έχουν μέχρι 10 ώρες διδακτικό ωράριο, χωρίς υποδιευθυντή και συχνά χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Όμως η μείωση του ωραρίου πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι αυθαίρετα.
Από την άλλη όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αντικειμενικά δυνατή η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου. Το ωράριο των Διευθυντών ξεκινά από 3 ώρες και μπορεί να είναι 5, 7, 8, 9 μέχρι και 10 ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττός αριθμός, ενώ οι ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα είναι συνήθως άρτιος αριθμός.
Έχουμε λοιπόν και λέμε. Διευθυντής Μαθηματικός σε Γυμνάσιο έχει 9 ώρες υποχρεωτικό ωράριο. Οι διδασκαλίες των μαθηματικών στα Γυμνάσια είναι τετράωρες, οπότε πρέπει να μείνει με 8 ώρες. Εκτός κι αν επικοινωνήσει κάποιος με την Περιφέρεια, οπότε ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
- Να πάρει 3 ώρες υπερωρία (δηλαδή 12 ώρες)
- Θα τις πληρωθεί;
- Όχι. Ας πάρει τη μία ώρα και τις υπόλοιπες τρεις να τις πάρει άλλος!
- Δε γίνονται αυτά.
- Ας πάρει ΣΕΠ.
- Δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα
- Ας πάρει Χημεία, που είναι μονόωρη.
- Δεν την έχει ανάθεση.
- Τότε φυσική.
- Είναι δίωρο.
- Στην Α Γυμνασίου όμως είναι μονόωρο.
Έκλεισε. Για το καλό των μαθητών και προπάντων της υπηρεσίας, ο μαθηματικός Διευθυντής, εκτός από τα διοικητικά του καθήκοντα θα πρέπει ν’ αναλάβει και ένα καινούργιο αντικείμενο, που δεν το γνωρίζει, διότι δεν το έχει σπουδάσει, ούτε το διδάχτηκε ως μαθητής στο σχολείο. Θα κάνει πειραματική φυσική στην Α Γυμνασίου!
Το παζάρι όμως δεν τελείωσε, γιατί υπάρχουν και Διευθυντές άλλων ειδικοτήτων. Διευθύντρια γαλλικής έχει επίσης μείον μία ώρα.
- Να πάρει ιστορία.
- Είναι δίωρο.
- Να πάρει ΚΠΑ.
- Είναι δίωρο.
- Να πάρει μία ώρα υπερωρία (απλήρωτη εννοείται)
Αυτό με την απλήρωτη υπερωρία παίζει πολύ και είναι ενδεικτικό του πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει τον κλάδο μας. Ωστόσο υπάρχει πρόταση. Η Διευθύντρια μπορεί να συμπληρώσει το ωράριό της με μία ώρα την εβδομάδα σκούπισμα και σφουγγάρισμα.
Όποιος θεωρεί ότι οι παραπάνω διάλογοι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ας διαβάσει λίγο Όργουελ.
Και όλα αυτά όταν τα προηγούμενα χρόνια, με την έγκριση της Περιφέρειας, υπήρχε Διευθυντής σχολικής μονάδας, που έδινε κενό στο σχολείο του για την ειδικότητά του, και ο ίδιος συμπλήρωνε το ωράριό του με 5 ώρες διοικητικό έργο στο σχολείο του όπου ούτως ή άλλως ήταν Διευθυντής!
Θέμα 1ο: Τοποθέτηση αποσπασμένου εκπαιδευτικού.
Αποσπασμένη εκπαιδευτικός ΠΕ11 τοποθετήθηκε στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κατερίνης.
Θέμα 2o: Τροποποίηση διαθέσεων στο ΔΙΕΚ Κατερίνης.
Λόγω καθυστερημένης έναρξης των μαθημάτων στο ΔΙΕΚ τροποποιήθηκε (αυξήθηκε) κατά μία ή δύο ώρες η διάθεση 7 εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθεί ο προβλεπόμενος από το νόμο αριθμός ωρών διδασκαλίας.
Εγκρίθηκε ομόφωνα (4-0) η τροποποίηση της διάθεσης των τριών από τους επτά, λόγω του ότι υπήρχε συναίνεση από την πλευρά των εκπαιδευτικών.
Αντίθετα στις υπόλοιπες 4 περιπτώσεις η τροποποίηση εγκρίθηκε με ψήφους 2-2 (!) μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε την τροποποίηση αυτή γιατί, πέραν των γνωστών λόγων που αναφέρονται παρακάτω, ενέχει ο κίνδυνος της υπέρβασης του εβδομαδιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών. Αν ένας εκπαιδευτικός, μετά τη διάθεσή του στο ΔΙΕΚ, έχει πλέον συμπληρωμένο το ωράριό του, η αύξηση κατά μία ή δύο ώρες συνιστά υπέρβαση ωραρίου και κανονικά θα πρέπει να αμειφθεί για υπερωριακή απασχόληση. Η παράμετρος αυτή δεν λήφθηκε υπόψη από το συμβούλιο.
Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι:
1) Η διάθεση αυτών των εκπαιδευτικών στο ΔΙΕΚ έγινε υποχρεωτικά και χωρίς αίτησή τους.
2) Τα ΔΙΕΚ δεν ανήκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και λειτουργούν με άλλο ωράριο.
3) Η διδασκαλία στα ΔΙΕΚ αφορά ενήλικες και θα έπρεπε να γίνεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων, κάτι που δεν ισχύει για τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
4) Το πρόγραμμα σπουδών είναι διαφορετικό από αυτό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον δεν υπάρχουν βιβλία και ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να δημιουργήσει το δικό του εκπαιδευτικό υλικό!
Θέμα 3o: Αίτημα θεραπείας εκπαιδευτικού.
Εξετάστηκε αίτημα θεραπείας εκπαιδευτικού ΠΕ03 για ανάκληση της διάθεσής του στο ΓΕ.Λ. Λιτοχώρου για τη μία από τις κατ’ οίκον διδασκαλίες με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μαθητή με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, που επιβάλλουν η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και όχι από εκπαιδευτικό που δεν έχει τα αντίστοιχα προσόντα.
Το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους 2-2 (!) λόγω έλλειψης εναλλακτικής λύσης (!) μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών υπερψήφισε το αίτημα του συναδέλφου για τους εξής λόγους:
1) Για την κατ’ οίκον διδασκαλία δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Η μόνη αναφορά που γίνεται στη νομοθεσία αναφέρει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ανακοινώνονται οι διαθέσιμες ώρες, γίνονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και η διδασκαλία αυτή αμείβεται υπερωριακά!
2) Σε πολλές περιπτώσεις (όπως και στη συγκεκριμένη) πρόκειται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και επομένως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε η διδασκαλία να γίνεται από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα.
3) Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις πρόκειται για μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας και η επαφή μαζί τους θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερες προφυλάξεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η υγεία του μαθητή ή για να προφυλαχθεί ο εκπαιδευτικός.
4) Ο εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να διαθέτει μέσο μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί, όχι στο σχολείο του, αλλά στο σπίτι του μαθητή, πολλές φορές σε μέρες και ώρες διαφορετικές από το ωράριο λειτουργίας του σχολείου.
5) Η παρουσία του εκπαιδευτικού στον ίδιο χώρο με τον μαθητή μόνο του ή έστω παρουσία του κηδεμόνα εγκυμονεί κινδύνους για τον εκπαιδευτικό, καθώς είναι εντελώς απροστάτευτος σε περίπτωση οποιασδήποτε καταγγελίας.
Παρατηρήσεις
1) Στο πρόσφατο σχέδιο νόμου, που αναρτήθηκε για διαβούλευση στο άρθρο 26 παράγραφος 6 προβλέπονται τα εξής:
…………………………………………………………………………….
Η γνωμάτευση αυτή παρέχεται από δημόσια ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ή δημόσια υγειονομική επιτροπή. Οι προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις διέπονται από τις διατάξεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων. Στο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιείται και το σύστημα της τηλεεκπαίδευσης.
Η κατ’ οίκον διδασκαλία δεν παρέχεται υποχρεωτικά από εκπαιδευτικό ΕΑΕ παρά μόνο, εάν γνωματεύσει σχετικά το οικείο ΚΕΔΔΥ.
…………………………………………………………………………….
2) Οι αποφάσεις στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (εξ ου και το 2-2). Οι μειοψηφήσαντες έχουν υποχρέωση να αιτιολογήσουν το λόγο της μειοψηφίας τους. Αντίθετα οι πλειοψηφήσαντες, ακόμα κι όταν αυθαιρετούν και εφαρμόζουν φανταστικούς νόμους δεν έχουν υποχρέωση να το αιτιολογήσουν!
3) Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών ζήτησε να διατυπωθεί ερώτημα προς το υπουργείο με το οποίο να ζητείται να διευκρινισθεί το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο υποχρεούται ο εκπαιδευτικός χωρίς αίτησή του να παρέχει κατ’ οίκον διδασκαλία. Το αίτημα έγινε δεκτό. Στη συνέχεια το αίτημα κατατέθηκε και γραπτώς και προωθήθηκε από τη ΔΙ.ΔΕ. στο ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Θέμα 4ο: Αίτημα εκπαιδευτικού για άσκηση ιδιωτικού έργου.
Εξετάστηκε η αίτηση ενός εκπαιδευτικού ΠΕ11. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
Θέμα 5ο: Αναγνώριση συνάφειας μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών.
Αναγνωρίστηκε η συνάφεια του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού τίτλου σπουδών ενός εκπαιδευτικού ΠΕ04.01.50.
Θέμα 6ο: Διαθέσεις, τροποποιήσεις διαθέσεων και τοποθετήσεων εκπαιδευτικών.
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης. Μέρος των αλλαγών οφείλεται στον ορισμό από την Περιφέρεια ενός συναδέλφου ΠΕ11 ως υπεύθυνος φυσικής αγωγής στη Διεύθυνση. Εξάλλου σχολική μονάδα δεν προχώρησε στο σπάσιμο τμημάτων πληροφορικής-τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να προκύψουν μικρά πλεονάσματα.
Τροποποιήθηκε η τοποθέτηση και η διάθεση για συμπλήρωση ωραρίου με διοικητικό έργο για μία εκπαιδευτικό ΠΕ01.
Εκπαιδευτικός ΠΕ03 διατέθηκε για 3 μέρες για γραμματειακή υποστήριξη στο γραφείο σχολικών συμβούλων. Η διάθεση της συναδέλφου έγινε με ψήφους 2-2 μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε τη διάθεση αυτή γιατί η συνάδελφος δεν το είχε δηλώσει. Ζητήθηκε από τους δύο αιρετούς να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους που είναι χωρίς ωράριο, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν σχετική δήλωση προτίμησης. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό.
Να σημειωθεί ότι, πέραν όσων είναι στη διάθεση, στις σχολικές μονάδες υπάρχουν και εκπαιδευτικοί με οργανική χωρίς διδακτικό ωράριο. Αυτούς το ΠΥΣΔΕ δεν μπορεί να τους μετακινήσει για διοικητικό έργο, εκτός κι αν κάνουν οι ίδιοι αίτηση απόσπασης, όπως στο επόμενο θέμα.
Θέμα 7ο: Αίτημα απόσπασης εκπαιδευτικού.
Ικανοποιήθηκε αίτημα εκπαιδευτικού ΠΕ06 για απόσπαση σε σχολική μονάδα της Κατερίνης για προσφορά διοικητικού έργου.
Θέμα 8ο: Απαλλαγή εκπαιδευτικού από διδακτικό έργο.
Εκπαιδευτικός ΠΕ18.33 απαλλάχθηκε από το διδακτικό έργο και εφεξής θα προσφέρει μόνο διοικητικό έργο. Πρσκόμισε (όπως αναφέρθηκε) πιστοποιητικό από Πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.
Λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών στη συγκεκριμένη ειδικότητα, δόθηκε κενό για αναπληρωτή.
Θέμα 9ο: Διάθεση εκπαιδευτικών για κατ’ οίκον διδασκαλία.
Διατέθηκαν στο Γυμνάσιο Κονταριώτισσας για κατ’ οίκον διδασκαλία τρεις εκπαιδευτικοί, ένας ΠΕ02 από το ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας για 5 ώρες, ένας ΠΕ04.01 από το ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας για 2 ώρες και ένας ΠΕ03 για 3 ώρες (δύο μέρες). Η απόφαση λήφθηκε και πάλι με ψήφους 2-2 μειοψηφούντων των δύο αιρετών.
Ο αιρετός της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών καταψήφισε την απόφαση αυτή για τους γνωστούς λόγους που αναφέρονται στο 3ο θέμα.
Παρατήρηση: 3 ώρες μαθηματικά σε 2 μέρες. Στα Γυμνάσια δεν επιτρέπεται. Στα κατ’ οίκον επιτρέπεται;
Θέμα 10ο: Συμπλήρωση ωραρίου με διοικητικό έργο.
Λόγω μεταβολών, ξεκίνησε από το συμβούλιο η διαδικασία για τη σχετική εισήγηση προς τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για τη διάθεση όσων εκπαιδευτικών δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο για διοικητικό έργο. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι 15 από τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της Πιερίας έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα και η απαίτηση από την Περιφέρεια είναι να συμπληρώσουν ΟΛΟΙ οι Διευθυντές το διδακτικό τους ωράριο.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πάγια θέση της Κίνησης Ελεύθερων Εκπαιδευτικών είναι η μείωση του ωραρίου τόσο των Διευθυντών όσο και των Υποδιευθυντών, προκειμένου να μπορούν να διεκπεραιώνουν καλύτερα τα διοικητικά τους καθήκοντα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Διευθυντών περιφερειακών σχολείων που έχουν μέχρι 10 ώρες διδακτικό ωράριο, χωρίς υποδιευθυντή και συχνά χωρίς γραμματειακή υποστήριξη. Όμως η μείωση του ωραρίου πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι αυθαίρετα.
Από την άλλη όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αντικειμενικά δυνατή η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου. Το ωράριο των Διευθυντών ξεκινά από 3 ώρες και μπορεί να είναι 5, 7, 8, 9 μέχρι και 10 ώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περιττός αριθμός, ενώ οι ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα είναι συνήθως άρτιος αριθμός.
Έχουμε λοιπόν και λέμε. Διευθυντής Μαθηματικός σε Γυμνάσιο έχει 9 ώρες υποχρεωτικό ωράριο. Οι διδασκαλίες των μαθηματικών στα Γυμνάσια είναι τετράωρες, οπότε πρέπει να μείνει με 8 ώρες. Εκτός κι αν επικοινωνήσει κάποιος με την Περιφέρεια, οπότε ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
- Να πάρει 3 ώρες υπερωρία (δηλαδή 12 ώρες)
- Θα τις πληρωθεί;
- Όχι. Ας πάρει τη μία ώρα και τις υπόλοιπες τρεις να τις πάρει άλλος!
- Δε γίνονται αυτά.
- Ας πάρει ΣΕΠ.
- Δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα
- Ας πάρει Χημεία, που είναι μονόωρη.
- Δεν την έχει ανάθεση.
- Τότε φυσική.
- Είναι δίωρο.
- Στην Α Γυμνασίου όμως είναι μονόωρο.
Έκλεισε. Για το καλό των μαθητών και προπάντων της υπηρεσίας, ο μαθηματικός Διευθυντής, εκτός από τα διοικητικά του καθήκοντα θα πρέπει ν’ αναλάβει και ένα καινούργιο αντικείμενο, που δεν το γνωρίζει, διότι δεν το έχει σπουδάσει, ούτε το διδάχτηκε ως μαθητής στο σχολείο. Θα κάνει πειραματική φυσική στην Α Γυμνασίου!
Το παζάρι όμως δεν τελείωσε, γιατί υπάρχουν και Διευθυντές άλλων ειδικοτήτων. Διευθύντρια γαλλικής έχει επίσης μείον μία ώρα.
- Να πάρει ιστορία.
- Είναι δίωρο.
- Να πάρει ΚΠΑ.
- Είναι δίωρο.
- Να πάρει μία ώρα υπερωρία (απλήρωτη εννοείται)
Αυτό με την απλήρωτη υπερωρία παίζει πολύ και είναι ενδεικτικό του πώς η πολιτεία αντιμετωπίζει τον κλάδο μας. Ωστόσο υπάρχει πρόταση. Η Διευθύντρια μπορεί να συμπληρώσει το ωράριό της με μία ώρα την εβδομάδα σκούπισμα και σφουγγάρισμα.
Όποιος θεωρεί ότι οι παραπάνω διάλογοι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ας διαβάσει λίγο Όργουελ.
Και όλα αυτά όταν τα προηγούμενα χρόνια, με την έγκριση της Περιφέρειας, υπήρχε Διευθυντής σχολικής μονάδας, που έδινε κενό στο σχολείο του για την ειδικότητά του, και ο ίδιος συμπλήρωνε το ωράριό του με 5 ώρες διοικητικό έργο στο σχολείο του όπου ούτως ή άλλως ήταν Διευθυντής!